Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Mistrzostwa Świata Barbecue w Belgii - część I

Zobaczcie państwo:
Mistrzostwa Świata BBQ 2008 - część II
Mistrzostwa Świata BBQ 2008 - część I

W dniach 13-14 września na X Światowych Mistrzostwach Barbecue o tytuł Mistrza Świata walczyły 63 drużyny w tym 42 z Belgii. Rozgrywki mistrzowskie odbyły się w malowniczo położonej miejscowości Steenhuffel, a konkretnie w należącym do Browarów Palm Zamku Diepensteyn.
 
Polskę reprezentowały dwie drużyny: BergHOFF BBQ Team pod wodzą Jacka Szczepańskiego i Joanny Ochniak (managera drużyny oraz organizatora kolejnej kulinarnej podróży) oraz Miłośnicy Dobrego Smaku z Wojciechem Harapkiewiczem i Jean Bossem na czele. Większość startujących ekip starała się przyciągnąć publiczność atrakcyjną dekoracją swoich stanowisk, wesołą muzyką i występami artystycznymi.
Kucharze BergHOFF BBQ Team postawili makietę mazowieckiej chaty, a przed nią ogród zachęcający do wstąpienia na grillowe, sąsiedzkie party. Druga załoga zrobiła wystrój rybacko-marynarski, którego główną atrakcją był Pirat oraz pokaz sztuki carvingu w wykonaniu Krzysztofa Wierzby i jego kolegów. Uczestnicy Mistrzostw mieli za zadanie przygotować kolejno pięć potraw z: ryby, kurczaka, wołowiny oraz wieprzowiny – koniecznie z dodatkiem piwa Palm. Piąty był deser - obowiązkowo z użyciem belgijskiej czekolady. Szerokiemu gronu jurorów przypadło niełatwe zadanie oceny ponad trzystu potraw.
To, że Polska słynie z gościnności można było na pierwszy rzut oka zaobserwować na stoiskach obu drużyn, serwujących dania odnoszące się do tradycji i zwyczajów polskich. Może nie spotkały się one z wielką aprobatą tzw. jury ślepego, jednak zachwyciły jury degustacyjne i licznie zgromadzoną na imprezie publiczność (szacowany udział ponad 20 000 osób). Kolejnym dowodem polskiej tradycji, czyli tego że Polska słynie z pięknych kobiet, było uhonorowanie Julii Cybulskiej (z drużyny Miłośników Dobrego Smaku) tytułem Miss Barbecue. Miejsca na podium zajęły tym kolejno: zwycięskie Niemcy, Belgia i Estonia.
 
Członkowie BergHOFF BBQ Team zgodnie twierdzą, że wspólny wyjazd, przyjacielskie stosunki w drużynie, wymiana doświadczeń, możliwość poznania nowych ludzi i kuchni z nawiązką rekompensuje brak wygranej. Najważniejszy był występ i uznanie w oczach jury degustacyjnego i  wielu setek gości odwiedzających stoisko i próbujących ich smakołyków. W pamięci na zawsze pozostanie widok urzeczonych smakiem jurorów pochłaniających deser, który wykonał Michał Gałązka. A, że zawierał Śliwowicę Łęcką, więc i humory po jego spożyciu mieli wyśmienite.
Na koniec kulinarnej podróży do Belgii, drużyna wraz ze swoimi gośćmi została zaproszona do siedziby firmy BergHOFF Worldwide (głównego sponsora drużyny) oraz ugoszczona przez właścicieli uroczystym obiadem w renomowanej belgijskiej restauracji Hoeve ST – Paul w Lumen, należącej do rodziny śp. Mistrza Tony Robynsa, a słynącej z najwyższego kunsztu belgijskiej sztuki kulinarnej.
 
Materiały: Joanna Ochniak
Opracowała Agnieszka Gos - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Gratuluje występu drużynom"
(13.10.2008 - 12:09)  (Sebastian Krauzowicz Szef Kuch...)
"Jean jesteś wspaniały!!!"
(16.10.2008 - 14:19)  (Marcel)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000