Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Konkurs Warszawskich Szkół Gastronomicznych - IX Arte Culinaria Italiana

Zobaczcie państwo:
IX Arte Culinaria Italiana

25 stycznia 2009 roku, podczas trwania konkursu profesjonalistów Arte Culinaria Italiana, odbył się Konkurs Warszawskich Szkół Gastronomicznych.

Udział wzięły cztery ekipy – łącznie ośmiu uczniów z dwóch warszawskich szkół. Wszyscy uczestnicy dostali pamiątkowe dyplomy, medale za uczestnictwo oraz upominki od sponsorów.

W konkursie zwyciężyli Robert Harna i Adam Frelak z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ulicy Majdańskiej. Przygotowali spaghetti z zielonymi szparagami i halibutem. Jeszcze przed zmaganiami pytaliśmy ich, jak oceniają swoje szanse. Braliśmy już udział w kilku konkursach. Jak oceniamy swoje szanse? Zobaczymy... – mówił Robert Harna. Zwycięzcy otrzymali w nagrodę płyty ceramiczne.

Uczestnicy konkursu juniorów mieli przygotować jedno danie w ciągu 60 minut. Szkolni koledzy Roberta i Adama, Paweł Paszkowski i Kamil Rabczyński, przygotowali krewetki oraz makaron spaghetti z sosem Worchester i zapiekaną mozarellą.

Hubert Burza i Mateusz Maciński z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej przygotowali makaron penne z owocami morza w sosie grzybowo-pomidorowym. Chcieliśmy stworzyć danie, które połączy tradycje kulinarne północy i południa Włoch, więc zdecydowaliśmy się na grzyby i małże – opowiadał Mateusz Maciński.

Z kolei Adam Grodzicki i Piotr Opaliński ze szkoły przy ulicy Poznańskiej przygotowali włoskie chrusty z makaronu spaghetti oraz pieczoną gruszkę z farszem z łososia.

Młodzież przychodzi do naszej szkoły, bo jest pewna, że będzie miała pracę. Jest to jednak bardzo trudny zawód – powiedziała Małgorzata Pruszyńska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej.

Konkurs jest szansą dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, aby mogli poznać najlepszych kucharzy i zdobyć nowe umiejętności. Uczniowie mają praktyki w najbardziej renomowanych hotelach, gdzie kucharze dzielą się z nimi swoimi tajemnicami – opowiadała Anna Chylińska, dyrektor Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych przy ul. Majdańskiej.

Adam Frelak, młody kucharz ze zwycięskiego duetu, ma już sprecyzowane plany na przyszłość: Moim marzeniem jest założenie własnej restauracji, którą będę prowadził z bratem – mówił w trakcie konkursu.

Patrycja Bartula-Jakubowska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000