25 stycznia 2009 roku, podczas trwania konkursu profesjonalistów Arte Culinaria Italiana, odbył się Konkurs Warszawskich Szkół Gastronomicznych.
Udział wzięły cztery ekipy – łącznie ośmiu uczniów z dwóch warszawskich szkół. Wszyscy uczestnicy dostali pamiątkowe dyplomy, medale za uczestnictwo oraz upominki od sponsorów.
W konkursie zwyciężyli Robert Harna i Adam Frelak z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ulicy Majdańskiej. Przygotowali spaghetti z zielonymi szparagami i halibutem. Jeszcze przed zmaganiami pytaliśmy ich, jak oceniają swoje szanse. Braliśmy już udział w kilku konkursach. Jak oceniamy swoje szanse? Zobaczymy... – mówił Robert Harna. Zwycięzcy otrzymali w nagrodę płyty ceramiczne.
Uczestnicy konkursu juniorów mieli przygotować jedno danie w ciągu 60 minut. Szkolni koledzy Roberta i Adama, Paweł Paszkowski i Kamil Rabczyński, przygotowali krewetki oraz makaron spaghetti z sosem Worchester i zapiekaną mozarellą.
Hubert Burza i Mateusz Maciński z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej przygotowali makaron penne z owocami morza w sosie grzybowo-pomidorowym. Chcieliśmy stworzyć danie, które połączy tradycje kulinarne północy i południa Włoch, więc zdecydowaliśmy się na grzyby i małże – opowiadał Mateusz Maciński.
Z kolei Adam Grodzicki i Piotr Opaliński ze szkoły przy ulicy Poznańskiej przygotowali włoskie chrusty z makaronu spaghetti oraz pieczoną gruszkę z farszem z łososia.
Młodzież przychodzi do naszej szkoły, bo jest pewna, że będzie miała pracę. Jest to jednak bardzo trudny zawód – powiedziała Małgorzata Pruszyńska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej.
Konkurs jest szansą dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, aby mogli poznać najlepszych kucharzy i zdobyć nowe umiejętności. Uczniowie mają praktyki w najbardziej renomowanych hotelach, gdzie kucharze dzielą się z nimi swoimi tajemnicami – opowiadała Anna Chylińska, dyrektor Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych przy ul. Majdańskiej.
Adam Frelak, młody kucharz ze zwycięskiego duetu, ma już sprecyzowane plany na przyszłość: Moim marzeniem jest założenie własnej restauracji, którą będę prowadził z bratem – mówił w trakcie konkursu.
Patrycja Bartula-Jakubowska - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.