Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IX Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej


Zobaczcie państwo:
IX Arte - sponsorzy
IX Arte - punktacja
VIII edycja konkursu
VII edycja konkursu
VI edycja konkursu
V edycja konkursu
IV edycja konkursu
Konkurs Warszawskich Szkół Gastronomicznych

25 stycznia 2009 roku w Hotelu Lord w Warszawie miała miejsce dziewiąta edycja konkursu Arte Culinaria Italiana. Spośród wielu nadesłanych zgłoszeń wybrano 16 finałowych drużyn, które wzięły udział w zmaganiach konkursowych.

Głównym celem konkursu było wykazanie się wiedzą i umiejętnościami w przygotowywaniu oryginalnych dań włoskich. Uczestnicy musieli przygotować dwie potrawy – gorącą przekąskę oraz danie z makaronem firmy Barilla – głównego sponsora imprezy.

W konkursie zwyciężyła Restauracja Il Cavaliere z Nowego Miasta Lubawskiego. Kucharze z Il Cavaliere – Cristian Pedrotti i Emanuele Negri – przygotowali tortino parmigiano oraz osso buco con risotto alla milanese.

Zdobywcy I miejsca przy pracy

Na zwycięzców spadł deszcz nagród. Otrzymali złoty medal i nagrodę pieniężną w wysokości 5.000 złotych ufundowaną przez Wasa Barilla Poland. Dostali także nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2009 oraz czek o wartości 1.500 zł na przygotowania i treningi przed najważniejszym konkursem kulinarnym w Polsce. Nie zabrakło także innych nagród rzeczowych i upominków od sponsorów konkursu oraz pamiątkowych dyplomów.

Drugie miejsce zajęła Restauracja Weranda Hotel Bohema z Bydgoszczy. Jej przedstawiciele – Tomasz Górski i Robert Kudliński – uraczyli jury roladką szpinakowo-biszkoptową z wędzonym łososiem i nutką parmezanu oraz szparagami na szynce parmeńskiej, owiniętymi makaronem lasagne. W nagrodę otrzymali srebrny medal i nagrodę pieniężną w wysokości 3.000 złotych. Zaproszeni zostali także na 2-dniowe szkolenie z zakresu kuchni włoskiej w Restauracji Giancarlo. Dostali również inne nagrody sponsorskie i dyplomy.

Trzecie miejsce przypadło Marcinowi Filipkiewiczowi i Tomaszowi Dziurze z Hotelu Copernicus w Krakowie. Kucharze przygotowali flaki gotowane z krewetkami i suszonymi pomidorami oraz makaron z karczochami, szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, oliwą i czosnkiem. Nagrodą był brązowy medal, 1.000 złotych, nagrody od sponsorów oraz dypolmy.

Dodatkowe wyróżnienie przyznało jury smakoszy – dla kucharzy z warszawskiej Ristorante San LorenzoLorenzo RobustelliegoDariusza Barana. Kucharze przygotowali saschimi di tonno in crosta di sesamo con salsa di soia oraz lasagne di salsiccia bufala ricotta con bouquet di germogli e julienne di verdure di stagione. Nagrodzono ich upominkami od sponsorów konkursu oraz dyplomami.

Gorąca przekąska z Il CavaliereZwycięskie danie z makaronem

Wszyscy kucharze startujący w konkursie uhonorowani zostali pamiątkowymi medalami oraz dyplomami uczestnictwa. Poza zwycięzcami, swoje potrawy podczas IX Arte Culinaria Italiana przygotowywali także:

  • Daniel Żur, Przemysław Kończyniski – Hotel Artis z Sitańca k. Zamościa,
  • Mariusz Gasek, Dawid Kowol – Hotel Europejski z Radomia,
  • Michał Karadżow, Adrian Urbański – Restauracja Moonsfera z Warszawy,
  • Dariusz Borysiak, Sławomir Maliszewski – Windsor Palace Hotel&Conference Centre z Jachranki k. Warszawy,
  • Rafał Czerski, Przemysław Michalski – Hotele i Restauracje Villa Park z Otwocka,
  • Janusz Zabagło, Krystian Grzybek – Sempre Bracka z Krakowa,
  • Grzegorz Bucki, Marcin Mirek – Restauracja Loża Klub Aktora z Krakowa,
  • Wojciech Wojtas, Paweł Wiśniewski – Hotel Restauracja Trzy Podkowy z Biskupca,
  • Mirosław Sipa, Łukasz Gałązka – Spółka Hoteli Rivendell-Gospoda Babinicz ze Szczawna-Zdroju,
  • Robert Wojnarowski, Paweł Wiśniewski – Hotel Jan III Sobieski z Warszawy,
  • Bartosz Smelkowski, Michał Siudziński – Hotel Pod Piatką Ewa Kamyszek z Gniezna,
  • Robert Lach, Dariusz Wierzchowski – Restauracja Hotel Likus Concept Store z Warszawy.
  • Jury profesjonalistów przy pracyJury smakoszy

    Potrawy przygotowywane przez uczestników oceniane były przez dwa składy jury. Jury profesjonalne w składzie: Jerzy Pasikowski - przewodniczący, Wiesław Bober, Marcin Budynek, Mirosław Drewniak, Zenon Hołubowski, Dariusz Struciński, Krzysztof Szulborski, Rafał Targosz oceniało m.in. przygotowanie i czystość stanowisk pracy, odpowiednie użycie surowca i dobór składników, smak oraz estetykę podania potraw

    Jury smakoszy, w skład którego weszli: Joseph Seeletso - przewodniczący, Jacek Chrościcki, Clark Deniz, Karolina Dobrowolska, Andrzej Grabarczyk, Bettina Metz, Artur Płatek, Grzegorz Wąs oceniało smak, dobór składników oraz sposób podania potrawy.

    Członkowie jury podkreślali, że poziom umiejętności uczestników konkursu rośnie z roku na rok, cieszyli się też, że w imprezie brali udział młodzi kucharze, których wiedza i profesjonalizm w niczym nie odbiega od poziomu doświadczonych szefów kuchni.

    Konkurs prowadził Karol Okrasa, a galę – Zygmunt Chajzer.


    Wasa Barilla Poland - główny sponsor konkursu - oferuje szefom kuchni wysokiej jakości makarony oraz sosy. Zapraszamy do kontaktu:

    Wasa Barilla Poland
    ul. Poleczki 23
    02-822 Warszawa
    tel. (022) 335 21 50
    fax. (022) 335 21 51
    info@wasa-barilla.pl
    www.wasa.pl


    Organizatorzy, sponsorzy, patroni >>>

    Szczegółowa punktacja >>>

    Patrycja Bartula-Jakubowska - Gastrona.pl

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     [1]  2  3 następnanastępna strona (2 z 3)


    "Gratulacja!!!"
    (27.01.2009 - 11:07)  (Jean Bos)
    "pozdrowienia!!"
    (27.01.2009 - 23:13)  (TANI ROBOTNICY Z AUSTRII)
    "Gratulacje"
    (31.01.2009 - 11:13)  (Małgorzata i Teo Vafidis)
    "Gratulacje "
    (31.01.2009 - 19:43)  (Krzysztof Szulborski)
    "Uznanie Hotel Artis"
    (04.02.2009 - 09:05)  (Zawodowiec)
     Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000