25 stycznia 2009 roku w Hotelu Lord w Warszawie miała miejsce dziewiąta edycja konkursu Arte Culinaria Italiana. Spośród wielu nadesłanych zgłoszeń wybrano 16 finałowych drużyn, które wzięły udział w zmaganiach konkursowych.
Głównym celem konkursu było wykazanie się wiedzą i umiejętnościami w przygotowywaniu oryginalnych dań włoskich. Uczestnicy musieli przygotować dwie potrawy – gorącą przekąskę oraz danie z makaronem firmy Barilla – głównego sponsora imprezy.
W konkursie zwyciężyła Restauracja Il Cavaliere z Nowego Miasta Lubawskiego. Kucharze z Il Cavaliere – Cristian Pedrotti i Emanuele Negri – przygotowali tortino parmigiano oraz osso buco con risotto alla milanese.
Zdobywcy I miejsca przy pracy
Na zwycięzców spadł deszcz nagród. Otrzymali złoty medal i nagrodę pieniężną w wysokości 5.000 złotych ufundowaną przez Wasa Barilla Poland. Dostali także nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2009 oraz czek o wartości 1.500 zł na przygotowania i treningi przed najważniejszym konkursem kulinarnym w Polsce. Nie zabrakło także innych nagród rzeczowych i upominków od sponsorów konkursu oraz pamiątkowych dyplomów.
Drugie miejsce zajęła Restauracja Weranda Hotel Bohema z Bydgoszczy. Jej przedstawiciele – Tomasz Górski i Robert Kudliński – uraczyli jury roladką szpinakowo-biszkoptową z wędzonym łososiem i nutką parmezanu oraz szparagami na szynce parmeńskiej, owiniętymi makaronem lasagne. W nagrodę otrzymali srebrny medal i nagrodę pieniężną w wysokości 3.000 złotych. Zaproszeni zostali także na 2-dniowe szkolenie z zakresu kuchni włoskiej w Restauracji Giancarlo. Dostali również inne nagrody sponsorskie i dyplomy.
Trzecie miejsce przypadło Marcinowi Filipkiewiczowi i Tomaszowi Dziurze z Hotelu Copernicus w Krakowie. Kucharze przygotowali flaki gotowane z krewetkami i suszonymi pomidorami oraz makaron z karczochami, szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, oliwą i czosnkiem. Nagrodą był brązowy medal, 1.000 złotych, nagrody od sponsorów oraz dypolmy.
Dodatkowe wyróżnienie przyznało jury smakoszy – dla kucharzy z warszawskiej Ristorante San Lorenzo – Lorenzo Robustelliego i Dariusza Barana. Kucharze przygotowali saschimi di tonno in crosta di sesamo con salsa di soia oraz lasagne di salsiccia bufala ricotta con bouquet di germogli e julienne di verdure di stagione. Nagrodzono ich upominkami od sponsorów konkursu oraz dyplomami.
Gorąca przekąska z Il Cavaliere
Zwycięskie danie z makaronem
Wszyscy kucharze startujący w konkursie uhonorowani zostali pamiątkowymi medalami oraz dyplomami uczestnictwa. Poza zwycięzcami, swoje potrawy podczas IX Arte Culinaria Italiana przygotowywali także:
Daniel Żur, Przemysław Kończyniski – Hotel Artis z Sitańca k. Zamościa,
Mariusz Gasek, Dawid Kowol – Hotel Europejski z Radomia,
Michał Karadżow, Adrian Urbański – Restauracja Moonsfera z Warszawy,
Dariusz Borysiak, Sławomir Maliszewski – Windsor Palace Hotel&Conference Centre z Jachranki k. Warszawy,
Rafał Czerski, Przemysław Michalski – Hotele i Restauracje Villa Park z Otwocka,
Janusz Zabagło, Krystian Grzybek – Sempre Bracka z Krakowa,
Grzegorz Bucki, Marcin Mirek – Restauracja Loża Klub Aktora z Krakowa,
Wojciech Wojtas, Paweł Wiśniewski – Hotel Restauracja Trzy Podkowy z Biskupca,
Robert Wojnarowski, Paweł Wiśniewski – Hotel Jan III Sobieski z Warszawy,
Bartosz Smelkowski, Michał Siudziński – Hotel Pod Piatką Ewa Kamyszek z Gniezna,
Robert Lach, Dariusz Wierzchowski – Restauracja Hotel Likus Concept Store z Warszawy.
Jury profesjonalistów przy pracy
Jury smakoszy
Potrawy przygotowywane przez uczestników oceniane były przez dwa składy jury. Jury profesjonalne w składzie: Jerzy Pasikowski - przewodniczący, Wiesław Bober, Marcin Budynek, Mirosław Drewniak, Zenon Hołubowski, Dariusz Struciński, Krzysztof Szulborski, Rafał Targosz oceniało m.in. przygotowanie i czystość stanowisk pracy, odpowiednie użycie surowca i dobór składników, smak oraz estetykę podania potraw
Jury smakoszy, w skład którego weszli: Joseph Seeletso - przewodniczący, Jacek Chrościcki, Clark Deniz, Karolina Dobrowolska, Andrzej Grabarczyk, Bettina Metz, Artur Płatek, Grzegorz Wąs oceniało smak, dobór składników oraz sposób podania potrawy.
Członkowie jury podkreślali, że poziom umiejętności uczestników konkursu rośnie z roku na rok, cieszyli się też, że w imprezie brali udział młodzi kucharze, których wiedza i profesjonalizm w niczym nie odbiega od poziomu doświadczonych szefów kuchni.
Konkurs prowadził Karol Okrasa, a galę – Zygmunt Chajzer.
Wasa Barilla Poland - główny sponsor konkursu - oferuje szefom kuchni wysokiej jakości makarony oraz sosy. Zapraszamy do kontaktu:
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.