Hotel City już po raz szósty stał się miejscem organizacji Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych o Puchar Sponsorów i Prezydenta Bydgoszczy. Dzięki zaangażowaniu Dariusza Gwiazdy – szefa kuchni Hotelu City, impreza odbyła się 24 października 2008 roku.
Dariusz Gwiazda kieruje szczególe podziękowania dla gości honorowych imprezy: Bożeny Sikoń, Krzysztofa Wojtal, Jeana Bos oraz nieobecnego niestety - Janusza Profusa. Osobne podziękowania dla Mirka Jabłońskiego oraz wszystkich kolegów kucharzy, którzy przeprowadzili pokazy, a także dla Sławomira Podgórskiego z firmy Prymat - za kalendarze kulinarne i dla Marka Berentowicza z firmy Kupersbusch. Dziękuje również całemu jury, uczestnikom i gościom konkursu kulinarnego. Janowi Torzeckiemu z firmy Kalita za profesjonalne przygotowanie stanowisk konkursowych oraz wszystkim sponsorom i osobom, które pomogły w organizacji VI Potyczek Kulinarnych.
Główna nagroda w konkursie kulinarnym przypadła w udziale Damianowi Dębikowi z Hotelu Łeba. Laureat pierwszego miejsca przygotował podczas konkursu Łososia faszerowanego wątróbka drobiową podanego na canelloni ze szpinakiem i kozim serem. W nagrodę, poza okazałym pucharem, otrzymał czek o wartości 1.500 zł.
Drugie miejsce na podium, podobnie jak w zeszłorocznej edycji konkursu – zajął Maciej Goncerzewicz – Restauracja A. Sowy Bydgoszcz otrzymując czek o wartości 1.000 zł. Jurorzy docenili jego Łososia aromatyzowanego grand marnier podanego na surimi.
Adam Mocny z bydgoskiego City Hotel znalazł się na trzecim miejscu. Za przygotowanie Łososiowej łodzi przeznaczenia otrzymał czek o wartości 500 zł.
W konkursie wzięli także udział:
-
Remigiusz Smoliński – Cinema Pub & Restaurants Szczecin - Łosoś gotowany z kolendrą na sosie chrzanowo-jagodowym z trawą cytrynową podawany na gotowanych kasztanach i rukoli
-
Bartłomiej Smelkowski – Restauracja Polska Pod Piątką Gniezno - Piramida z łososia faszerowana suszonymi pomidorami i mozarellą, podawana na sosie szafranowym w asyście ryżu i kalafiora manesco
-
Radek Kaszyński – Kurkuma-Fusion Bydgoszcz - Łosoś w słodkim sosie kabajaki
-
Sławomir Machola – Hotel Kozi Gród Pomlewo Pomorskie - Łosoś pod pierzynką z borowików
-
Robert Dąbrowski – Hotel Bursztynowy Pałac Strzekęcino k. Świeszyna - Filet z łososia z zapiekanymi warzywami w cieście filo w akompaniamencie chutneya z dyni i sosu z dzikiego bzu
-
Mateusz Torgowski – Hotel Pod Orłem Bydgoszcz - Sakwa z łososia
-
Adrian Rysiewski – Hotel Aleksander Włocławek - Łosoś z małżą św. Jakuba ułożony na szpinaku zapiekanym z serem i sosem gorgonzola z kawiorem
-
Jarosław Mikołajczyk – Restauracja Cafe Zetka Bydgoszcz - Migdały skrępowane łososiem w asyście mufiny indonezyjskiej z dodatkiem sosu winno-szafranowego
-
Janusz Grodowski – Restauracja Weranda Bydgoszcz - Pikantny sandwicz z łososia i sandacza w towarzystwie makaronu marchewkowego przygotowanego na sposób molekularny oraz makaronu ryżowego, podany z cytrynową śnieżką z foie gras i kawiorem z wasabi
-
Dawid Bryś – Karczma Rzym Bydgoszcz - Łosoś zawijany w szybce parmeńskiej w kurczaku podawany z lasagne z szyjek rakowych (otrzymał czek o wartości 500 zł dla najmłodszego uczestnika Potyczek Kulinarnych. Nagrodę ufundował Baalbek-Orient Grill)
-
Paweł Żukowicz – Park Hotel Bydgoszcz - Rolada z łososia w algach w kompozycji z owoców
-
Jacek Bernacki – Baalbek-Orient Grill Bydgoszcz - Grillowany łosoś na makaronie somen z warzywami z dodatkiem mielonych paluszków krabowych i ryb
Zarówno laureaci jak i pozostali uczestnicy konkursu zostali uhonorowani upominkami od sponsorów VI Potyczek. Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy sędziowskie. W skład jury profesjonalnego weszli: Dominik Brodziak – Hotel Park Poznań, Paweł Kałuski – Holiday Inn Warszawa, Grzegorz Labuda – Hotel Nadmorski Gdynia, Tomasz Rusik – Unilever Foodsolutions, Tomasz Szymański – Bonduelle.
W jury smakoszy zasiedli: Bożena Szymańska – Gazeta Pomorska, Barbara Kozber – TVP Bydgoszcz, Karol Łukomski – Farutex.
O wysokim i wyrównanym poziomie konkursu świadczą niewielkie różnice w punktacji pomiędzy pierwszym i drugim, oraz drugim i trzecim daniem – podsumowywał podczas gali zmagania kucharzy Dominik Brodziak - przewodniczący jury. Jak ujawniła Bożena Szymańska: ocena jury smakoszy pokryła się z oceną profesjonalistów.
Potyczki Kulinarne to nie tylko konkurs, ale także szkolenia, prezentacje i pokazy firm działających w branży gastronomicznej. Licznie zgromadzona publiczność mogła zapoznać się z produktami firm Unilever Foodsolutions, Bonduelle, Lactalis – President Galvani, Limito, Farutex, Prymat, Farm Frites, Pudliszki. Osoby chcące dowiedzieć się czegoś więcej o potrawach kuchni staropolskiej również znalazły na Potyczkach coś dla siebie - swoje książki kucharskie promowała podczas imprezy Hanna Szymanderska.
Przez cały czas trwania imprezy odbywały się również degustacje i prezentacje firm: Gzella; Łowicz; Sokołów - prawdziwy smak; Drobimax - pewny - niezawodny - sprawdzony - mięso, wędliny, drób; Lazur; Smak wody Krystynka – Ciechocinek; Zmysłowa podróż z Liptonem; Prawdziwy Smak Kawy – Granell; Gusto Decoris - Łosowski Krzysztof - desery dekoracyjne i torty; Farmer; Lody Nestle. Sponsorzy główni: Catering Prymat, City Hotel****, Farm Frites, Unilever, Limito, Bonduelle, Ecolab.
Sponsorzy: Farutex, Zakłady Mięsne Gzella, Nestle, B&K Laguna, Galbani, Pudliszki Foodservice, Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, Kalita, Spółdzielnia Mleczarska Lazur, Inter Europol – Piekarnia Szwajcarska, Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy, ChemaN, Granell Cafe, Küppersbusch, E.Wedel, Klar, Tana Professional, Gusto Decoris, Iglotex, Witex Handel, Sokołów, Farmer, OSM Łowicz, Żywiec, Fanex, Cukiernia Adam Sowa, Kurkuma Fusion Restaurant & Sushi, President, Drobimax, Uzdrowisko Ciechocinek, Fagor, Les Higiena, Johnson Diversey, Edesa, Baalbek Orient Grill, Leśne Skarby, Rudopal Gastronomia, Jureko.
Patroni medialni: Gastrona.pl, Polskie Radio Pik, Gazeta Pomorska, Menu Smakosza, Poradnik Restauratora.  Joanna Załęska - Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|