Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VI Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne o Puchar Sponsorów i Prezydenta Bydgoszczy

Zobaczcie państwo:
VI Potyczki - relacja
V Potyczki - relacja

Hotel City już po raz szósty stał się miejscem organizacji Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych o Puchar Sponsorów i Prezydenta Bydgoszczy. Dzięki zaangażowaniu Dariusza Gwiazdy – szefa kuchni Hotelu City, impreza odbyła się 24 października 2008 roku.

 

Dariusz Gwiazda kieruje szczególe podziękowania dla gości honorowych imprezy: Bożeny Sikoń, Krzysztofa Wojtal, Jeana Bos oraz nieobecnego niestety - Janusza Profusa. Osobne podziękowania dla Mirka Jabłońskiego oraz wszystkich kolegów kucharzy, którzy przeprowadzili pokazy, a także dla Sławomira Podgórskiego z firmy Prymat - za kalendarze kulinarne i dla Marka Berentowicza z firmy Kupersbusch. Dziękuje również całemu jury, uczestnikom i gościom konkursu kulinarnego. Janowi Torzeckiemu z firmy Kalita za profesjonalne przygotowanie stanowisk konkursowych oraz wszystkim sponsorom i osobom, które pomogły w organizacji VI Potyczek Kulinarnych.
 
Główna nagroda w konkursie kulinarnym przypadła w udziale Damianowi Dębikowi z Hotelu Łeba. Laureat pierwszego miejsca przygotował podczas konkursu Łososia faszerowanego wątróbka drobiową podanego na canelloni ze szpinakiem i kozim serem. W nagrodę, poza okazałym pucharem, otrzymał czek o wartości 1.500 zł.

Drugie miejsce na podium, podobnie jak w zeszłorocznej edycji konkursu – zajął Maciej Goncerzewicz – Restauracja A. Sowy Bydgoszcz otrzymując czek o wartości 1.000 zł. Jurorzy docenili jego Łososia aromatyzowanego grand marnier podanego na surimi.

Adam Mocny z bydgoskiego City Hotel znalazł się na trzecim miejscu. Za przygotowanie Łososiowej łodzi przeznaczenia otrzymał czek o wartości 500 zł.
 
 
 
W konkursie wzięli także udział:
  • Remigiusz Smoliński – Cinema Pub & Restaurants Szczecin - Łosoś gotowany z kolendrą na sosie chrzanowo-jagodowym z trawą cytrynową podawany na gotowanych kasztanach i rukoli
  • Bartłomiej Smelkowski – Restauracja Polska Pod Piątką Gniezno - Piramida z łososia faszerowana suszonymi pomidorami i mozarellą, podawana na sosie szafranowym w asyście ryżu i kalafiora manesco
  • Radek Kaszyński – Kurkuma-Fusion Bydgoszcz - Łosoś w słodkim sosie kabajaki
  • Sławomir Machola – Hotel Kozi Gród Pomlewo Pomorskie - Łosoś pod pierzynką z borowików
  • Robert Dąbrowski – Hotel Bursztynowy Pałac Strzekęcino k. Świeszyna - Filet z łososia z zapiekanymi warzywami w cieście filo w akompaniamencie chutneya z dyni i sosu z dzikiego bzu
  • Mateusz Torgowski – Hotel Pod Orłem Bydgoszcz - Sakwa z łososia
  • Adrian Rysiewski – Hotel Aleksander Włocławek - Łosoś z małżą św. Jakuba ułożony na szpinaku zapiekanym z serem i sosem gorgonzola z kawiorem
  • Jarosław Mikołajczyk – Restauracja Cafe Zetka Bydgoszcz - Migdały skrępowane łososiem w asyście mufiny indonezyjskiej z dodatkiem sosu winno-szafranowego
  • Janusz Grodowski – Restauracja Weranda Bydgoszcz - Pikantny sandwicz z łososia i sandacza w towarzystwie makaronu marchewkowego przygotowanego na sposób molekularny oraz makaronu ryżowego, podany z cytrynową śnieżką z foie gras i kawiorem z wasabi
  • Dawid Bryś – Karczma Rzym Bydgoszcz - Łosoś zawijany w szybce parmeńskiej w kurczaku podawany z lasagne z szyjek rakowych (otrzymał czek o wartości 500 zł dla najmłodszego uczestnika Potyczek Kulinarnych. Nagrodę ufundował Baalbek-Orient Grill)
  • Paweł Żukowicz – Park Hotel Bydgoszcz - Rolada z łososia w algach w kompozycji z owoców
  • Jacek Bernacki – Baalbek-Orient Grill Bydgoszcz - Grillowany łosoś na makaronie somen z warzywami z dodatkiem mielonych paluszków krabowych i ryb
Zarówno laureaci jak i pozostali uczestnicy konkursu zostali uhonorowani upominkami od sponsorów VI Potyczek.
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy sędziowskie. W skład jury profesjonalnego weszli: Dominik Brodziak – Hotel Park Poznań, Paweł Kałuski – Holiday Inn Warszawa, Grzegorz Labuda – Hotel Nadmorski Gdynia, Tomasz Rusik – Unilever Foodsolutions, Tomasz Szymański – Bonduelle.
 
W jury smakoszy zasiedli: Bożena Szymańska – Gazeta Pomorska, Barbara Kozber – TVP Bydgoszcz, Karol Łukomski – Farutex.
 
O wysokim i wyrównanym poziomie konkursu świadczą niewielkie różnice w punktacji pomiędzy pierwszym i drugim, oraz drugim i trzecim daniem – podsumowywał podczas gali zmagania kucharzy Dominik Brodziak - przewodniczący jury. Jak ujawniła Bożena Szymańska: ocena jury smakoszy pokryła się z oceną profesjonalistów.
 
Potyczki Kulinarne to nie tylko konkurs, ale także szkolenia, prezentacje i pokazy firm działających w branży gastronomicznej. Licznie zgromadzona publiczność mogła zapoznać się z produktami firm Unilever Foodsolutions, Bonduelle, Lactalis – President Galvani, Limito, Farutex, Prymat, Farm Frites, Pudliszki. Osoby chcące dowiedzieć się czegoś więcej o potrawach kuchni staropolskiej również znalazły na Potyczkach coś dla siebie - swoje książki kucharskie promowała podczas imprezy Hanna Szymanderska.
 
Przez cały czas trwania imprezy odbywały się również degustacje i prezentacje firm: Gzella; Łowicz; Sokołów - prawdziwy smak; Drobimax - pewny - niezawodny - sprawdzony - mięso, wędliny, drób; Lazur; Smak wody Krystynka – Ciechocinek; Zmysłowa podróż z Liptonem; Prawdziwy Smak Kawy – Granell; Gusto Decoris - Łosowski Krzysztof - desery dekoracyjne i torty; Farmer; Lody Nestle.
Sponsorzy główni: Catering Prymat, City Hotel****, Farm Frites, Unilever, Limito, Bonduelle, Ecolab.
 
Sponsorzy: Farutex, Zakłady Mięsne Gzella, Nestle, B&K Laguna, Galbani, Pudliszki Foodservice, Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, Kalita, Spółdzielnia Mleczarska Lazur, Inter Europol – Piekarnia Szwajcarska, Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy, ChemaN, Granell Cafe, Küppersbusch, E.Wedel, Klar, Tana Professional, Gusto Decoris, Iglotex, Witex Handel, Sokołów, Farmer, OSM Łowicz, Żywiec, Fanex, Cukiernia Adam Sowa, Kurkuma Fusion Restaurant & Sushi, President, Drobimax, Uzdrowisko Ciechocinek, Fagor, Les Higiena, Johnson Diversey, Edesa, Baalbek Orient Grill, Leśne Skarby, Rudopal Gastronomia, Jureko.
 
Patroni medialni: Gastrona.pl, Polskie Radio Pik, Gazeta Pomorska, Menu Smakosza, Poradnik Restauratora.

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Hotel city"
(29.10.2008 - 10:32)  (obserwator)
"Gratulacje dla Macieja Goncerzewicza "
(29.10.2008 - 10:40)  (AK)
"popieram"
(30.10.2008 - 11:33)  (grabarz)
"gratuluję"
(30.10.2008 - 22:33)  (;])
"kreatywność"
(30.10.2008 - 23:34)  (Maciej Goncerzewicz)
"odwet grabarza"
(03.11.2008 - 11:00)  (grabi)
"DROGI GRABARZU"
(06.11.2008 - 15:18)  (PASIKONIK)
"pytanie do pana prowadzącego D.Gwiazdy"
(29.10.2008 - 11:01)  (kucharz)
"Gratulacje Damian!!!!!!!!!!!!!!"
(29.10.2008 - 15:07)  (Robert Bursztynowy Pałac)
"P.GWIAZDA GDZIE SPRAWIEDLIWOŚĆ???"
(29.10.2008 - 21:48)  (kucharz)
"i znowu to samo......"
(31.10.2008 - 13:05)  (zawiedziony)
"czegoś tutaj nie rozumiem"
(02.11.2008 - 20:56)  (pomorzanin)
"takie niby gratulacje"
(03.11.2008 - 10:56)  (gratulujący)
"Potyczki Kulinarne...Smak zwycięstwa"
(05.11.2008 - 16:03)  (Radek)
"pytanie do Radka"
(05.11.2008 - 20:59)  (kucharz)
"Odpowiedź dla Kucharza"
(05.11.2008 - 22:20)  (Radek)
"darek gwiazda nr1 w regionie gratulacje "
(06.11.2008 - 18:40)  (kujawsko pomorskie)
"Pan Gwiazda...."
(06.11.2008 - 23:00)  (zawiedziony)
"Odpowiedź dla Pana "Zawiedzionego""
(07.11.2008 - 15:23)  (Radek)
"sukces"
(08.11.2008 - 00:23)  (Robert Dąbrowski)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000