15 października 2008 roku we Wrocławiu odbyła się kolejna edycja Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel, po raz drugi pod szyldem Dania Cateringowo-Bankietowe.
W kulinarnych zmaganiach udział wzięły cztery dwuosobowe ekipy. Uczestnicy mieli okazję wykazać się umiejętnościami kulinarnymi przygotowując dania z wykorzystaniem mięsa, ryb, warzyw oraz deser.
Drugie miejsce zdobyli: Marcin Sobolewski i Marcin Trocha z Hotelu Campanile we Wrocławiu. Konkursowe potrawy, które przygotowali to:
Danie mięsne: Rolada z wołowiny
Danie rybne: Trio rybne
Danie wegetariańskie: Niespodzianka szpinakowa
Deser: Fantazja smakowa
Wobec faktu, że dwa pierwsze miejsca miały zbliżoną liczbę punktów, jury zadecydowało, iż obydwie drużyny zakwalifikowały się do Wielkiego Finału Kulinarnej Gali sezonu 2008/2009.
Trzecie miejsce jury przyznało ekipie z Hotelu System Premium we Wrocławiuw składzie: Jarosław Buczacki i Grzegorz Walczak. Ekipa zaprezentowała:
Danie mięsne: Polędwiczka wieprzowa w parmezanie
Danie rybne: Grillowany łosoś na paprykowym tagliatelle
Danie wegetariańskie: Słodko-pikantna sałatka z mieszanką chińską i wędzonym tofu
Deser: Torcik z kaszy manny z czekoladą i chili
Konkursowe dania oceniało jury w składzie: Marek Widomski - The Culinary Institute in Cracow oraz Leszek Kołodziej i Grzegorz Pomietło – szefowie kuchni z Art Hotel, Wrocław.
W zmaganiach udział wzięli równieżDamian Chrzanowski i Agnieszka Szewczyk z Hotelu Świeradów w Świerardowie Zdroju, którzy zaprezentowali:
Danie mięsne: Królewskie warkocze z sosem kurkowym
Danie rybne: Łosoś pieczony z musem z krewetek podany z sosem kokosowym
Danie wegetariańskie: Roladki z sera i szpinaku z sosem gyros na warzywach
Deser: Gruszki Dianna
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans, Küppersbusch. Patronat kulinarny objął The Culinary Instytute In Cracow.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.