
Składniki: (na 4 porcje)
- Schab z kością 720 g
- Brokuł mrożony 320 g
- Ciasto filo 160 g
- Orzeszki Pini 80 g
- Czosnek Świerzy 40 g
- Liście winogron w zalewie 160 g
- Grasica 240 g
- Kurka mrożona 200 g
|
Jajko 4 szt.
Pora 80 g
Szalotki 160 g
Lawenda świeża 40 g
Wino białe 200 ml
Wino czerwone 400 ml
Olej 100 ml
Masło 200 g
Sól, Pieprz
|
Sposób przyrządzenia:
Mięso zamarynować w lawendzie, winie czerwonym, pieprzu, soli i szalotkach. Obsmażyć schab z każdej strony, dopiec w piecu w temp. 180°C ok. 15 min. Na tłuszcz, po smażeniu, wlać wino, dodać szalotki i lawendę z marynaty zredukować podprawić masłem i śmietaną.
Brokuły obsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu wraz z orzeszkami pinni. Z ciasta filo wyciąć kwadraty, wyłożyć brokuły na ciasto i zawinąć w sakiewki. Piec w piecu w temp. 180°C ok. 15 min.
Grasice obsmażyć na maśle razem z kurkami i porą podlać białym winem. Odparować wino, dodać śmietanę, zredukować. Do lekko przestudzonego farszu dodać jajko, doprawić pieprzem i solą. Farsz zawinąć w liście winogron. Gotowe gołąbki dusić ok. 15 min.

Przygotowali: Patryk Zygmunt i Rafał Klecki z Restauracji Atmosfera Hotelu Diament w Katowicach
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|