Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Lawendowa wieprzowina z gołąbkami z grasicy i kurek z dodatkiem sakiewki brokułowej

Składniki: (na 4 porcje)

  • Schab z kością 720 g
  • Brokuł mrożony 320 g
  • Ciasto filo 160 g
  • Orzeszki Pini 80 g
  • Czosnek Świerzy 40 g
  • Liście winogron w zalewie 160 g
  • Grasica 240 g
  • Kurka mrożona 200 g
  • Jajko 4 szt.
  • Pora 80 g
  • Szalotki 160 g
  • Lawenda świeża 40 g
  • Wino białe 200 ml
  • Wino czerwone 400 ml
  • Olej 100 ml
  • Masło 200 g
  • Sól, Pieprz

  • Sposób przyrządzenia:

    Mięso zamarynować w lawendzie, winie czerwonym, pieprzu, soli i szalotkach. Obsmażyć schab z każdej strony, dopiec w piecu w temp. 180°C ok. 15 min. Na tłuszcz, po smażeniu, wlać wino, dodać szalotki i lawendę z marynaty zredukować podprawić masłem i śmietaną.

    Brokuły obsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu wraz z orzeszkami pinni. Z ciasta filo wyciąć kwadraty, wyłożyć brokuły na ciasto i zawinąć w sakiewki. Piec w piecu w temp. 180°C ok. 15 min.

    Grasice obsmażyć na maśle razem z kurkami i porą podlać białym winem. Odparować wino, dodać śmietanę, zredukować. Do lekko przestudzonego farszu dodać jajko, doprawić pieprzem i solą. Farsz zawinąć w liście winogron. Gotowe gołąbki dusić ok. 15 min.



    Przygotowali: Patryk Zygmunt i Rafał Klecki z Restauracji Atmosfera Hotelu Diament w Katowicach

    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000