Zapraszamy do obejrzenia relacji z Pokazu stołów wielkanocnych IV Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej – Edycja Dań Wielkanocnych, który odbył się w dniach 19-20 marca 2005 roku w Zespole Pałacowo Parkowym w Baranowie Sandomierskim.
20.03.2005, w niedzielę do prezentacji stołów wielkanocnych przystąpiło 6 ekip:
- Zamek Sucha Beskidzka
- Pałac Maciejewo
- Zamek Kliczków
- Noma Residence Promnice
- Dom Poloni w Pułtusku
- Zamek w Krasiczynie
Stoły honorowe, poza konkursem wystawili: Gospodarze, czyli Zamek w Baranowie Sandomierskim, LechPol, "Piekarnia TURBIA" i Zajazd "Sezam" Państwa Bełzaków oraz Kotlin Super Fish, reprezentowany przez Mirosława Drewniaka.
Drugi etap to pokaz tradycyjnych dań kuchni szlachecko - magnackiej, związanych z obchodami Świąt Wielkanocnych, zaprezentowanych w dowolnie zaaranżowanym bufecie.
Potrawy oceniane były przez Jury Smakoszy. W jego skład wchodzili:
- Pan Dyrektor Kazimierz Idzik – Zespół Pałacowo- Parkowy w Baranowie Sandomierskim
- Pani Hanna Rzeszut – Zespół Ludowy „Lasowiaczki”
- Giancarlo Russo – właściciel „Giancarlo Ristorante Italiano”.
Nagrodę przyznaną przez Jury Smakoszy otrzymał Zespół Zamkowo-Parkowy w Krasiczynie – Janusz Pyra i Maciej Gołdyn.
Również zgromadzona w Sali Portretowej publiczność mogła oddać swój głos na któryś z prezentowanych stołów wielkanocnych. Decyzją publiczności zwyciężyła ekipa reprezentująca Dom Polonii w Pułtusku.
Całą imprezę poprowadził niezwykle sympatyczny Jacek Lenartowicz, a wieczór uatrakcyjnił występ kabaretu "PAKA".
Podczas uroczystej gali zostały wręczone nagrody za Konkurs dań wielkanocnych
|