Za nami Pierwsze Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Steka Wołowego, które odbyły się 3 października 2020 roku w hotelu Parasol nad pięknym Zalewem Zegrzyńskim. Podczas konkursu poprowadzone zostały warsztaty i szolenia, gdzie można było zdobyć wiedzę na temat wędzenia, grillowania oraz barbecue. Całość wydarzenia odbyła się pod nazwą Wielkie Grillowanie Braci – Wołowy Grill Natury Smak.
Zadaniem każdego uczestnika konkursu było przygotowanie steka na grillu przywiezionym przez siebie lub wybranym przez organizatora. Steki należało serwować w temperaturze wysmażenia od 57°C do 63°C w środku mięsa. Na przygotowanie i serwis steka każdy zawodnik miał jedną godzinę. Podczas odprawy odbyło się losowanie steków dla każdego uczestnika. W konkursie o tytuł
Mistrza Steka 2020 walczyło 10 zawodników:
1. Karol Zieliński - Polish BBQ Team
2. Adam Kajfosz - Polish BBQ Mafia
3. Szymon Romaniuk - Polish BBQ Mafia
4. Sławomir Gutowski - Smoker
5. Marcin Żbikowski - Polish BBQ Team
6. Justyna Czaplińska - restauracja Świętoszek
7. Aleksander Krzysztofiak - Smoker
8. Sebastian Mierzejewski - Smoker
9. Jan Kaszuba - Top Grille
10. Julian Karewicz - This is smokę by Julian Karewicz.
Steki serwowane były w zamkniętych pojemnikach jednorazowych. Ocenie i ostatecznej punktacji podlegał: wygląd, smak i delikatność z podziałem procentowym:
- Wygląd:14,00% ogólnej oceny
- Smak: 57,00% ogólnej oceny
- Delikatność: 29,00% ogólnej oceny.
W składzie sędziowskim zasiedli:
- Mariusz Jeznach – Szef Kuchni – certyfikowany sędzia KCBS, trener Reprezentacji polish Bbq KING-Smoker
- Marek Zwoliński – smakosz, certyfikowany sędzia KCBS
- Bart Luna – smakosz, Grillowa Brać
- Adam Kotomski – Szef Kuchni Hotel Narvill
- Adam Tomaszny – Beef Master, właściciel marki
- Kacper Salzman – Grill Master firma Weber
- Adam Klimek – smakosz, TVN Turbo
- Adam Kornacki – smakosz, TVN Turbo.
Tytuł
Mistrz Steka 2020 zdobyła
Justyna Czaplińska, która znokałtowała wszystkich Panów i dodatkowo zrobiła
Najlepszą kratkę na steku, za co otrzymała nagrodę główną
firmy Broil King.
Drugie miejsce zajął Jan Kaszuba, a trzecie Karol Zieliński.
Konkurs finansowany był z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Organizatorem konkursu było Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.
Aida Harrison - Gastrona.pl
ZOBACZ GALERIĘ
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.