Utalentowany carvingowiec, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Mirosław Bobrowski zdobył złoty i brązowy medal podczas Kulinarnego Pucharu Świata, w Luksemburgu, który odbył się w dniach 20-24 listopada 2010 r.
Szef Bobrowski startował w kategorii D1, w której należało zaprezentować tzw. „show piece” - jadalną dekorację stołu. Rzeźby Polaka konkurowały z wieloma efektownymi kompozycjami. Do najciekawszych można zaliczyć zamek zbudowany z kostek cukru, ale wrażenie robiły także rzeźby w lodzie.
Start w imprezie tej rang, co Kulinarny Puchar Świata to nie lada wyróżnienie, ale i wyzwanie. - Przygotowując swoje rzeźby pracowałem przez 7 dni, śpiąc zaledwie godzinę na dobę. Myślę, że wysiłek się opłacił – opowiada reprezentant Polski. Mimo dużej konkurencji i wysokich wymagań stawianych przez jury, aż dwie prace Mirosława Bobrowskiego wyróżniono medalami. Za „Duchy natury”, imponujących rozmiarów kompozycję wykonaną między innymi z kilku gatunków dyni oraz melonów, marchewek i rzodkiewek, otrzymał złoto. „Ptaki”, wykonane głównie z dyni, wywalczyły brąz.
Kulinarny Puchar Świata Villeroy&Boch to jeden z najważniejszych międzynarodowych konkursów kulinarnych. Co cztery lata, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EXPOGAST w Luksemburgu, zmagają się ze sobą drużyny i indywidualni zawodnicy. Imprezę, której patronuje Vileroy&Boch organizuje Vatel-Club Luxemburg – stowarzyszenie szefów kuchni z Luksemburga – a patronuje jej WACS: World Association of Chefs Societies (Światowe Stowarzyszenie Społeczności Kucharskiej).
Już od pierwszej edycji, która odbyła się w 1978 roku, zawody cieszą się niesłabnącą popularnością. Stopniowo rozbudowywano ich formułę. Aktualnie Puchar składa się z konkursów drużynowych i indywidualnych. Startują drużyny cywilne i wojskowe, juniorów i seniorów, a także prezentujące kuchnię regionalną. Ważną częścią Pucharu są konkursy indywidualne - w jednym z nich zwyciężył Mirosław Bobrowski, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Poza szefem Mirosławem Bobrowskim, Polskę reprezentowała także drużyna wojskowa, drużyna regionalna, drużyna regionalna juniorów i zawodnik indywidualny, Sebastian Krauzowicz z Zakopanego (Hotel Crocus). Nasi reprezentanci spisali się nad wyraz dobrze. Poza szefem Bobrowski, brązowy medal zdobył także Sebastian Krauzowicz, a brązy w rozgrywkach drużynowych wywalczyły obie drużyny regionalne. Ponadto drży na wojskowa została wyróżniona dyplomem. Gratulujemy sukcesów i mamy nadzieję, że na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie nasi reprezentanci powtórzą sukcesy!
Mirosław Bobrowski
Executive chef na M/F Polonia, związany z firmą Unity Line od 1995 roku. Wielki pasjonat carvingu i jeden z prekursorów tej sztuki w Polsce. Złoty medal na tegorocznym Kulinarnym Pucharze Świata to najwyższe, lecz nie jedyne międzynarodowe wyróżnienie w jego karierze. Dwa lata temu podczas Olimpiady Kulinarnej IKEA w Erfurcie zdobył srebrny medal.
Absolwent Technikum Gastronomicznego w Gdyni. Pierwsze szlify zawodowe zdobywał pod okiem mistrzów sztuki kulinarnej z legendarnego Batorego. To oni zaszczepili w nim ciekawość świata, chęć eksperymentowania i poszukiwania nowych smaków.
Swoją wiedzę kulinarną wzbogacił w trakcie 4-letniego kontraktu w Holandii, gdzie w sieci Van der Valk Hotels & Restaurants pracował z szefami kuchni z Francji, Włoch, Hiszpanii i Malezji.
Inspirują go podróże, uczestnictwo w licznych konkursach kulinarnych oraz imprezach plenerowych w Polsce i za granicą. Propaguje polską kuchnię w Szwecji współpracując z Polskim Konsulatem. Od kilku lat zaangażowany w organizowany przez Unity Line Morski Bal Charytatywny w Szczecinie.
Pasję, jaką jest carving, zapoczątkował wyjazd na Kulinarny Puchar Świata do Luxemburga w 2006 roku. Owocowe i warzywne rzeźby stały się nierozerwalnym elementem w jego pracy i znakiem rozpoznawczym. W swoich pracach Mirosław Bobrowski wykorzystuje elementy narodowe i regionalne promujące polską kulturę i sztukę.
Uczestnik i laureat wielu konkursów krajowych i zagranicznych. Juror Polskiego Festiwalu Carvingu i Mistrzostw Europy w Carvingu. Zaangażowany w kształcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i carvingu w ramach programów Unii Europejskiej.
Wolny czas najchętniej spędza w gronie rodzinnym z żoną Dorotą i dziećmi - synem Markiem i córką Joanną.
Jan Gryta
Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.