X Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów L’Art de la cuisine Martell za nami. Jubileuszowa odsłona tego prestiżowego konkursu pod Honorowym Patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni przeprowadzona została na bardzo wysokim poziomie. Nie pomylę się gdy powiem, iż konkurs uważany jest za jeden z najbardziej ekskluzywnych wśród kulinarnych zmagań.
Organizatorzy zadbali o najdrobniejsze szczegóły i dopięli całą imprezę na ostatni guzik. Całe wydarzenie komentowali na żywo Karol Okrasa i Dariusz Maląg. Panowie w bardzo przystępny sposób opowiedzieli publiczności o historii konkursu, przybliżyli sylwetki jurorów i komentowali rozwój sytuacji na stanowiskach konkursowych.

Spośród 50 zgłoszonych propozycji, do ostatecznej rozgrywki przystąpiło 16 zespołów kulinarnych z całej Polski. Wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy zaprezentowali swoje dania przed publicznością i Jury w Rynie, znalazły się następujące zespoły:
- Restauracja Ancora w Krakowie – Łukasz Cichy i Paweł Kras
- Hotel andel’s w Łodzi – Piotr Pawłowski Rafał Maslankiewicz
- Restauracja Amber Room w Warszawie– Przemysław Gryz i Krzysztof Pawlik
- Hotel Villa Sedan w Sopocie – Łukasz Fulara i Piotr Ciomek
- Restauracja Cammino w Łodzi – Kamil Bednarek i Kamil Skrok
- Hotel Best Western w Gorzowie Wielkoolskim – Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski
- Zamek Dubiecko – Krzysztof Bobola i Szymon Pitera
- Hotel Anders w Starych Jabłonkach – Łukasz Kawaller i Błażej Szymański
- Restauracja Kummerówka w Bydgoszczy– Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski
- Unity Line – Łukasz Wojtkiewicz i Kamil Wójciak
- Hotel Sheraton w Sopocie – Marcin Popielarz i Kacper Maziuk
- Restauracja Joseph’s Wine and Food w Warszawie – Michał Budnik i Arkadiusz Ziółkowski
- Le Meridien Bristol w Warszawie – Michał Szcześniak i Mariusz Bryzek
- Hotel Aquarius w Kołobrzegu – Jacek Krakowiak i Przemysław Nowicki
Zgodnie z regulaminem każdy z zespołów w ciągu godziny musiał przygotować danie na bazie wieprzowiny PQS w 12 porcjach. Pomysłów, prawdziwie oryginalnych kreacji kulinarnych i technik wykonania było tyle co ekip startujących. A wszystko to działo się pod czujnym okiem Jury Technicznego jak również wrażliwym podniebieniem Jury Degustacyjnego i Jury Koneserów Smaku.
Jurorzy, którzy oceniali dania pod kątem technicznym: Paweł Oszczyk (przewodniczący), Jarosław Walczyk (sekretarz), Jarosław Uściński, Marcin Budynek, Adam Chrząstowski i Grzegorz Labuda.
Skład Jury Degustacyjnego: Joseph Seeletso, Rafał Targosz, Andrzej Bałdyga, Tomasz Deker, Jerzy Pasikowski i Robert Sowa.
W Jury Koneserów Smaku zasiadali: Laura Samojłowicz, Guillame Girard-Reydet, Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski, Tomasz Dowgiałło.
- III miejsce - Michał Szcześniak i Mariusz Bryzek z warszawskiego hotelu Le Meridien Bristol.
Nagroda Jury Koneserów Smaku przypadła restauracji Jan z Bełchatowa, którą reprezentowali Piotr Krogulec oraz Łukasz Motylski.
 |  |
I miejsce - Restauracji Ancora z Krakowa - Łukasz Cichy i Paweł Kras | II miejsce - Hotel Intercontinental z Warszawy - Paweł Kalbarczyk i Paweł Dziekoński |
Adam Chrząstowski jeszcze przed ogłoszeniem wyników konkursu zapytany o wrażenia powiedział: - "Nie wyobrażam sobie by tego jednego, z najbardziej prestiżowych konkursów nie było w kalendarzu kulinarnych wydarzeń. Jak co roku świetna impreza, rewelacyjnie przygotowana. Bardzo się cieszę, że wszystkie ekipy, które do tej pory miałem przyjemność oceniać wyszły z takiej sztampy, którą obarczony jest główny produkt dzisiejszego konkursu - wieprzowina. Uczestnicy konkursu naprawdę poradzili sobie i zaprezentowali ciekawe rozwiązania."
-"Jak co roku wyłania się czołówka i już na tym poziomie jest widoczna grupa wiodąca. Na talerzach nam prezentowanych widoczny jest wpływ osób, które mają pod skrzydłami młodych adeptów sztuki kulinarnej. Są to znakomitości polskiej gastronomii, nasi koledzy – Szefowie kuchni. Poziom poszczególnych drużyn jest różny. Co prawda jestem w jury degustacyjnym więc kwestii technicznych nie oceniam ale na poziomie smaku i estetyki wyłania się tylko kilka ekip, które mnie zaskoczyły pozytywnie" – skomentował Rafał Targosz.
- "Zauważam zdecydowanie wyższy poziom niż w zeszłym roku. Wielki ukłon w stronę organizatorów, iż ta wstępna selekcja wyłoniła naprawdę dobre zespoły" – powiedział Marcin Budynek
- "Patrząc na konkursowe talerze mam wrażenie jakby jedna osoba przygotowywała wszystkie. Nie ma przepaści jeśli chodzi o walory estetyczne. Widać, że wszyscy są bardzo dobrze przygotowani. Grały niuanse smakowe. Tak jak na pokazie mody, w kuchni również mówimy o pewnych trendach i widoczne to było również na konkursie. Mam na myśli różnego rodzaju puree z kalafiora, selera i marchewki oraz dodatków takich jak trufle czy choćby jadalne złoto.
Konkurs pokazuje, że znacznie lepiej nasi kucharze radzą sobie z wieprzowiną niż rybą, jak to miało miejsce w zeszłym roku. Cognac Martell jak zwykle zdał egzamin i świetnie komponował się z proponowanymi daniami" – podsumował Robert Sowa.
- "Padło stwierdzenie, iż wiele z zaprezentowanych dań nie nadaje się do zaserwowania w restauracji z różnych względów, zgadzam się z tym w zupełności. Z konkursem kulinarnym jest tak jak z pokazem mody, nie wszystko co prezentowane jest na wybiegu nadaje się do wyjścia na ulicę. I tak było w tym roku, bo taka jest sztuka – l’art de La cuisine Martell" – powiedział Dariusz Struciński.
Więcej w specjalnym wywiadzie z Organizatorem Dariuszem Strucińskim w specjalnym na tę okoliczność wywiadzie już niebawem.
 |  |
|
III miejsce - Hotel Le Meridien Bristol z Warszawy- Michał Szcześniak i Mariusz Bryzek | Nagroda koneserów - restauracja Jan z Bełchatowa - Piotr Krogulec i Łukasz Motylski |
Ogłoszenie wyników nastąpiło na wieczornej Gali połączonej z wykwintną kolacją. Uroczystość obfitowała w podziękowania dla Organizatorów, Sponsorów i Partnerów wydarzenia. Był również czas podsumowań dziesięciu lat konkursu a tym samym uhonorowanie zwycięzców z poprzednich lat. Na scenę został również zaproszony Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, który jako jedyny był obecny na każdej edycji konkursu.
Zwieńczeniem wieczoru, poza oczywiście ogłoszeniem zwycięzców, był czekoladowy tort w kształcie ogromnej butelki cognac’u Martell.
Po słodkich przyjemnościach podniebienia przyszedł czas na zabawę do białego rana. Zatem świętowania nadszedł czas. A za rok kolejna, jedenasta edycja konkursu by sztuka kulinarna rozwijała się.
Zarząd Fundacji Szefów Kuchni składa wielkie podziękowania dla Dariusza Strucińskiego za ogrom pracy przy perfekcyjnie przygotowanej imprezie kulinarnej.
Smarten – PR dla Fundacji KSK
www.fundacja-ksk.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.