Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
22.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
X Mistrzostwa Polski Baristów


Tłum obserwatorów, unoszący się w powietrzu zapach kawy i atmosfera, której nie powstydziłyby się najlepsze paryskie kawiarnie. Jeżeli dodamy do tego szczyptę nowoczesności i odrobinę młodzieńczej charyzmy, otrzymamy przepis na dobrą zabawę i wspaniałe widowisko. Tak najkrócej można opisać to, co działo się w trakcie X Polskich Mistrzostw Barista 2011.

Mistrzostwa odbyły się podczas XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2011. Przez 3 dni zawodnicy rywalizowali ze sobą w kilku kategoriach. Poza finałem Mistrzostw Polski Baristów tegoroczny program obejmował również Mistrzostwa Latte Art i Mistrzostwa Coffee In Good Spirits. Zwycięzcy tych dwóch konkurencji mają możliwość reprezentowania naszego kraju na SCAE Mistrzostwach Świata w Maastricht.

24 marca przy stanowiskach stanęli zawodnicy, biorący udział w V Polskich SCAE Mistrzostwach Latte Art. Z racji tego, że konkurencja jest niezwykle efektowna, ich zmaganiom przyglądało się wiele osób. Zadaniem uczestników było przygotowanie w ciągu 8 minut dwóch identycznych cafe latte lub latte macchiato, dwóch identycznych espresso macchiato oraz dwóch identycznych ciepłych drinków dowolnych na bazie mleka i kawy. Największym przeciwnikiem w tej konkurencji był stres. Drżenie rąk niezwykle utrudniało wykonanie, wymagających niezwykłej precyzji wzorów.
Choć rywalizacja była zacięta, uczestnicy nawzajem dzielnie się wspierali.

W tej konkurencji zwyciężyli:

I miejsce-  Leszek Jędrasik- Ipanema Cafe.

II miejsce-  Mateusz Gaca- BRISMAN

III miejsce- Aga Rojewska- BRISMAN.

Tego samego dnia odbyły się III Polskie SCAE Mistrzostwa Coffee In Good Spirits. Zadaniem baristów walczących o tytuł mistrza w tej kategorii, było przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 8 minut dwóch Irish coffee i dwóch „signature” napojów na bazie espresso i alkoholu. Jury oceniało tu poprawną obsługę młynka, poprawną obsługę ekspresu, poprawność w przygotowaniu, wygląd, zapach, smak i czas.

Zmagania w tej kategorii wygrali:

I miejsce-  Ela Citak - Węgierska Korona

II miejsce-  Tomek Marchwiński - Green Coffee

III miejsce- Kuba Gielżyński - I Coffee


25 marca przyszedł czas na ostateczne starcie najlepszych z najlepszych. Tego dnia poznaliśmy Mistrza Polski Baristów. Poziom zawodów był bardzo wysoki. Każdy z zawodników miał 15 minut na przygotowanie 4 espresso, 4 cappuccino i 4 drinków na bazie espresso swojego pomysłu. Każdy występ był oceniany przez 4 sędziów sensorycznych, 2 sędziów technicznych i sędziego głównego. Na ocenę jury wpływ miały: znajomość składu, pochodzenia i charakterystyki kawy na której pracują, umiejętność pracy z młynkiem i ekspresem, zachowanie i prezentacja, jakość przygotowanych napojów, ale przede wszystkim ich smak i aromat.

Najlepsza okazała się Izabela Popiołek z Green Coffee, która już po raz trzeci zachwyciła jury i została „polską królową kawy”. W czerwcu będzie reprezentować nasz kraj podczas mistrzostw świata w Kolumbii, gdzie zawalczy o światowe trofeum i najwyższe laury z najlepszymi.
Nagrodą główną dla tegorocznego zwycięzcy było trzydniowe szkolenie pod okiem Fritz’a Storm’a, Mistrza Świata Baristów i ambasadora marki MK Café Espresso Professional. Ponadto zwycięzca otrzymał wyjątkową nagrodę w postaci ekspresu Jura ENA9 One Touch w skórzanej oprawie z limitowanej serii sygnowanej nazwiskiem Rogera Federera.

Drugie miejsce zajęła Katarzyna Zybało z North Coast.

Na najniższym stopniu podium stanął Piotr Kaczorowski z CoffeeHeaven.

Warto przypomnieć, że pierwsze Mistrzostwa Świata Baristów odbyły się w 2000 roku w Monte Carlo z inicjatywy SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) oraz SCAA (Speciality Coffee Association of America). Zawody wywołały spore zainteresowanie, dlatego rok później w wielu krajach postanowiono zorganizować krajowe mistrzostwa, których zwycięzcy otrzymywali prawo udziału w mistrzostwach Świata. -W Polsce zorganizowaliśmy pierwsze mistrzostwa w 2001 roku w kawiarni CoffeeHeaven w CH Sadyba.- mówi Ambasador SCAE Tomasz Obracaj. Początki były trudne ponieważ zawód Barista nie był u nas znany ani specjalnie szanowany i wiele kawiarni nie było zainteresowanych porównaniem swoich umiejętności ani ich pogłębianiem. – dodaje. 
W tym roku obchodzimy już X- jubileuszową edycję. W przeciągu tych kilku lat w branży wiele się zmieniło. Teraz, tego typu imprezy gromadzą sporą widownię, która może obejrzeć najlepszych polskich baristów i poznać nowe trendy  w parzeniu i podawaniu kawy.
Mistrzostwa Baristów mają też szczególne znaczenie dla samych zawodników. Konkurs ten daje możliwość zaprezentowania swoich umiejętności szerokiej publiczności, co przyczynia się do otrzymania  propozycji pracy w topowych kawiarniach czy  próśb o liczne pokazy i występy. Tego typu miejsca sprzyjają także nawiązywaniu kontaktów biznesowych, co dla kariery młodego baristy może mieć ogromne znaczenie.

Justyna Piechurska

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000