Tłum obserwatorów, unoszący się w powietrzu zapach kawy i atmosfera, której nie powstydziłyby się najlepsze paryskie kawiarnie. Jeżeli dodamy do tego szczyptę nowoczesności i odrobinę młodzieńczej charyzmy, otrzymamy przepis na dobrą zabawę i wspaniałe widowisko. Tak najkrócej można opisać to, co działo się w trakcie X Polskich Mistrzostw Barista 2011.
Mistrzostwa odbyły się podczas XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2011. Przez 3 dni zawodnicy rywalizowali ze sobą w kilku kategoriach. Poza finałem Mistrzostw Polski Baristów tegoroczny program obejmował również Mistrzostwa Latte Art i Mistrzostwa Coffee In Good Spirits. Zwycięzcy tych dwóch konkurencji mają możliwość reprezentowania naszego kraju na SCAE Mistrzostwach Świata w Maastricht.
24 marca przy stanowiskach stanęli zawodnicy, biorący udział w V Polskich SCAE Mistrzostwach Latte Art. Z racji tego, że konkurencja jest niezwykle efektowna, ich zmaganiom przyglądało się wiele osób. Zadaniem uczestników było przygotowanie w ciągu 8 minut dwóch identycznych cafe latte lub latte macchiato, dwóch identycznych espresso macchiato oraz dwóch identycznych ciepłych drinków dowolnych na bazie mleka i kawy. Największym przeciwnikiem w tej konkurencji był stres. Drżenie rąk niezwykle utrudniało wykonanie, wymagających niezwykłej precyzji wzorów.
Choć rywalizacja była zacięta, uczestnicy nawzajem dzielnie się wspierali.
W tej konkurencji zwyciężyli:
I miejsce- Leszek Jędrasik- Ipanema Cafe.
II miejsce- Mateusz Gaca- BRISMAN
III miejsce- Aga Rojewska- BRISMAN.
Tego samego dnia odbyły się III Polskie SCAE Mistrzostwa Coffee In Good Spirits. Zadaniem baristów walczących o tytuł mistrza w tej kategorii, było przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 8 minut dwóch Irish coffee i dwóch „signature” napojów na bazie espresso i alkoholu. Jury oceniało tu poprawną obsługę młynka, poprawną obsługę ekspresu, poprawność w przygotowaniu, wygląd, zapach, smak i czas.
Zmagania w tej kategorii wygrali:
I miejsce- Ela Citak - Węgierska Korona
II miejsce- Tomek Marchwiński - Green Coffee
III miejsce- Kuba Gielżyński - I Coffee
25 marca przyszedł czas na ostateczne starcie najlepszych z najlepszych. Tego dnia poznaliśmy Mistrza Polski Baristów. Poziom zawodów był bardzo wysoki. Każdy z zawodników miał 15 minut na przygotowanie 4 espresso, 4 cappuccino i 4 drinków na bazie espresso swojego pomysłu. Każdy występ był oceniany przez 4 sędziów sensorycznych, 2 sędziów technicznych i sędziego głównego. Na ocenę jury wpływ miały: znajomość składu, pochodzenia i charakterystyki kawy na której pracują, umiejętność pracy z młynkiem i ekspresem, zachowanie i prezentacja, jakość przygotowanych napojów, ale przede wszystkim ich smak i aromat.
Najlepsza okazała się Izabela Popiołek z Green Coffee, która już po raz trzeci zachwyciła jury i została „polską królową kawy”. W czerwcu będzie reprezentować nasz kraj podczas mistrzostw świata w Kolumbii, gdzie zawalczy o światowe trofeum i najwyższe laury z najlepszymi.
Nagrodą główną dla tegorocznego zwycięzcy było trzydniowe szkolenie pod okiem Fritz’a Storm’a, Mistrza Świata Baristów i ambasadora marki MK Café Espresso Professional. Ponadto zwycięzca otrzymał wyjątkową nagrodę w postaci ekspresu Jura ENA9 One Touch w skórzanej oprawie z limitowanej serii sygnowanej nazwiskiem Rogera Federera.
Drugie miejsce zajęła Katarzyna Zybało z North Coast.
Na najniższym stopniu podium stanął Piotr Kaczorowski z CoffeeHeaven.
Warto przypomnieć, że pierwsze Mistrzostwa Świata Baristów odbyły się w 2000 roku w Monte Carlo z inicjatywy SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) oraz SCAA (Speciality Coffee Association of America). Zawody wywołały spore zainteresowanie, dlatego rok później w wielu krajach postanowiono zorganizować krajowe mistrzostwa, których zwycięzcy otrzymywali prawo udziału w mistrzostwach Świata. -W Polsce zorganizowaliśmy pierwsze mistrzostwa w 2001 roku w kawiarni CoffeeHeaven w CH Sadyba.- mówi Ambasador SCAE Tomasz Obracaj. Początki były trudne ponieważ zawód Barista nie był u nas znany ani specjalnie szanowany i wiele kawiarni nie było zainteresowanych porównaniem swoich umiejętności ani ich pogłębianiem. – dodaje.
W tym roku obchodzimy już X- jubileuszową edycję. W przeciągu tych kilku lat w branży wiele się zmieniło. Teraz, tego typu imprezy gromadzą sporą widownię, która może obejrzeć najlepszych polskich baristów i poznać nowe trendy w parzeniu i podawaniu kawy.
Mistrzostwa Baristów mają też szczególne znaczenie dla samych zawodników. Konkurs ten daje możliwość zaprezentowania swoich umiejętności szerokiej publiczności, co przyczynia się do otrzymania propozycji pracy w topowych kawiarniach czy próśb o liczne pokazy i występy. Tego typu miejsca sprzyjają także nawiązywaniu kontaktów biznesowych, co dla kariery młodego baristy może mieć ogromne znaczenie.
Justyna Piechurska
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.