Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
07.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XXIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych


Fragment wiersza współczesnego poety, Józefa Bienieckiego, jest doskonałą ilustracją przesłania XXIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych w Krakowie „Przypomnieć zapomniane”, podkreślić tożsamość i oryginalność, utrwalić w pamięci kolejnych pokoleń niezapominane potrawy i aranżacje, oto zadanie laureatów konkursu.
 
Dnia 4 marca 2022, w reżimie sanitarnym związanym z COVID-19, w cieniu wydarzeń na Ukrainie, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie gościł finalistów konkursu, reprezentujących dwadzieścia trzy szkoły z Polski i zagranicy.
 
Przybyli do nas reprezentanci  Łodzi, Lututowa, Międzyświecia, Nowego Targu, Wałbrzycha, Krościenka nad Dunajcem, Jarosławia, Limanowej, Chorzowa, Miechowa, Żywca, Suchej Beskidzkiej i Kielc. O miano najlepszego międzynarodowego kucharza, barmana, cukiernika i kelnera walczyli uczniowie z Łotwy, Gruzji, Słowacji i Czech.
 
 
Dyrektor, Małgorzata Matysik, podkreślała w swoim wystąpieniu jak trudne zadanie czeka uczestników. „Przypomnieć zapomniane” to umiejętnie łączyć tradycję, pamiętając równocześnie o zmieniających się trendach żywieniowych, o ekologii, surowcach oraz procesie technologicznym. Absolwent szkoły gastronomicznej musi znać zasady  personalizacji żywienia, jakości i częstotliwości spożywanych posiłków, zależności zdrowia i żywienia. Dyrektor przypomniała również, iż patronat Uniwersytetu Jagiellońskiego, wydział dietetyki, wspiera nasza szkołę w realizacji właściwego kierunku kształcenia.
 
Wagę tego wydarzenia również w tym roku podkreśliły patronaty honorowe: Wojewody Małopolskiego – Łukasza Kmity, Marszałka Województwa Małopolskiego – Witolda Kozłowskiego, Małopolskiego Kuratora Oświaty – Barbary Nowak, Prezydenta Miasta Krakowa – Jacka Majchrowskiego, Przewodniczącego Rady Dzielnicy XVI – Zygmunta Bińczyckiego oraz Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej.
 
Piątek, czwartego marca, powitał gospodarzy i gości chłodem i śniegiem. Tym przyjemnej było znaleźć się w ciepłej atmosferze szkoły. Tuż przy wejściu oczekiwał  na wszystkich zespół techników hotelarstwa. Klasyczna elegancja, życzliwość oraz kompetencja uczniów sprawiały, że każdy czuł się „Vipem”. Szkolna kawiarenka zamieniła się tego dnia w wykwintną europejską restaurację. Profesjonalna obsługa serwowała przez cały dzień wyszukane dania, zapewniając wszystkim uczestnikom, opiekunom  i organizatorom pełne wyżywienie. Dwudziestu jeden kucharzy, szesnastu kelnerów, szesnastu cukierników oraz jedenastu barmanów stanęło w szranki o miano „najlepszego”.
 
 
Regulamin konkursu kucharza narzucił uczestnikom przygotowanie zakąski zimnej i ćwiczenie obowiązkowe z produktów przygotowanych przez organizatora. Kucharze Rygi z Łotwy, Tybilisi z Gruzji, Bratysławy i Martina ze Słowacji oraz Havirova z Czech zajęli pracownie na pierwszym piętrze. Pracowali w ciszy i skupieniu. Tworzyli dania z łososia, gruszek, marynowanych nasion, jednak nazwa dania brzmiała swojsko, np. „Pasztecik Babci”. Reprezentanci Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi przygotowali pâte z kurzych wątróbek oraz  ciastko orzechowe. Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Lututowie skupił się na staropolskim pasztecie drobiowym z żurawiną, Zespół Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu serwował mini burgery pączkowe z musem wątróbkowym. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu zaskoczył wszystkich Ozorem w galarecie na chrzanowej chmurce, Zespole Szkół Nr 2 im. Jana Pawła II w Miechowie serwował marynowanego śledzia z musem cebulowym, majonezem i topinamburem. Branżowa Szkoła I Stopnia nr 30 w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczego nr 1 w Krakowie podała królewskiego tatara śledziowego na pumperniklu i rajskim jabłku. Zespół Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie – Skłodowskiej w Jarosławiu zaproponował okrasę z gęsiny z podpłomykiem orkiszowym z aromatem czosnku niedźwiedziego, domowymi piklami i emulsją grzybowo-sosnową. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie przedstawił comber z królika ze staropolskim nadzieniem z sercami drobiowymi w sosie pieprzowym. Galantyna drobiowo-wieprzowa, puree z bobu i mięty, marynowanej marchewki oraz majonezu chrzanowego to danie popisowe  Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach. Nasi uczniowie skoncentrowali się na gołębiach i przepiórkach.
 
Gorącą atmosferę kuchni skutecznie orzeźwiał konkurs barmana. Na oczach widowni należało uzyskać z maksymalnie sześciu składników 15 cl napoju, którego barwa oraz bukiet  były niezapomniane. Jigger, sitko barmańskie, shaker, perfumetka, szklanica to tylko część elementów koniecznych, by osiągnąć sukces. Istotna jest również dekoracja i wszystkie ingrediencje. Młodzi barmani dali niezwykły popis kunsztu i determinacji.
 
Równie emocjonujący był konkurs kelnera. Uczestnicy mieli obowiązek nakryć do stołu na cztery osoby według zaplanowanego menu, udekorować stół zgodnie z tematem oraz zaprezentować serwis potraw ujętych w menu. Sala gimnastyczna ZSG nr 1 zmieniła się w najdroższą restaurację. Ekskluzywny wystrój onieśmielał przypadkowego gościa. Stolik uczniów ZSG nr 1 był wierną kopią restauracji na legendarnym  transatlantyku  MS Batory. Profesjonalna obsługa proponowała Chateau Cheval Blanc, rocznik 1949, którego wartość przekracza nawet 10 000 zł. Dla mniej wybrednych pozostawał bukiet Pinot Grigio oraz smak, który, jak zapewnia profesjonalny kelner, ma lekką nutę świeżych owoców jagód leśnych.
 
Zapach temperowanej czekolady magnetyzował kibiców konkursu cukierniczego. Uczestnicy przygotowali szarlotkę oraz dekorację wyrobu cukierniczego. Torty zdobione bitą śmietaną i owocami, jabłka udekorowane jadalnym złotym pyłem, szarlotki o najwymyślniejszych fasonach i kształtach, bezy, lody zniewalały degustatorów.
 
Jedna z jurorek zapytana przez autora artykułu jak ocenia poziom konkursu, przygotowanie młodzieży, aspekty wizualne i smakowe prezentowanych potraw, stwierdziła, iż wśród uczestników nie brak uczniów niezwykle utalentowanych, którym wróży prawdziwy  sukces zawodowy a ich dzieła zadowoliłyby kapryśnych gości najdroższych restauracji.
 
Trudnego zadania oceny kucharzy  podjęli się jurorzy: Grzegorz Sroka – zastępca szefa kuchni w restauracji Biała Róża, Tomasz Jeziorek – Szef Kuchni Unicus Hotel, Rafał Szczypczyk, Szef Kuchni – Nadzieja Cafe and Rest, Robert Kopacz – Hotel Elements&Spa Świeradów Zdrój, Piotr Tuźnik – Szef Kuchni  Galaxy Hotel (Andromeda), Rafał Drobniak – Szef Kuchni – AC Hotel by Marriott Krakow, Paweł Goebel – zastępca szef kuchni – Restauracja Albertina, Łukasz Cichy – Szef Kuchni – Restauracji Biała Róża, Mateusz Guzik – Szef Kuchni Restauracji – Nowy Spichlerz, Marcin Sołtys – Szef Kuchni – Restauracji Filipa 18, Agnieszka Sendor właścicielka restauracji – Pstrąg Ojcowski.
 
Cukierników oceniali: Lidia Serafin – cukiernia Jerzy Bieniak, Lidia Serafin os. Zielone, Zbigniew Handziak – cukiernia Szarotka, Krzysztof Wilk – cukiernia Wojciech Wilk ul. Królowej Jadwigi, Adam Cichowski – cukiernia Cichowscy, ul. Starowiślna, Konrad Korszala-Heron Live Hotel, Roman Kamecki – Pracownia Cukiernicza Dorotka, Mirosław Wiatr – Halagarda s.j., Katarzyna Bednarz – Barbara Luijckx.
 
Pracy kelnerów przyjrzeli się z uwagą: Artur Bień – restauracja Albertina, Michał Wojtanowicz – Restauracja Biała Róża oraz Jacek Grochot –JG Service, zaś barmanom Piotr Dziadkowiec – Prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów, właściciel Krakowskiej Szkoły Barmanów, Agnieszka Herian – Członek Stowarzyszenia Polskich Barmanów, Manager Wine Garage, Filip Chruścicki – Członek Stowarzyszenia Polskich Barmanów, Barman w Coctail Atelier, Przemysław Sysło – Członek Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
 
Po zakończeniu zmagań konkursowych uczestnicy wzięli udział w pokazie kulinarnym i cukierniczym w wykonaniu p. Łukasza Cichego i Konrada Korszli.
 
Galę wręczenia nagród zaszczycili swoją obecnością:

1.    Anna Korfel-Jasińska- wiceprezydent Miasta Krakowa,
2.    Sebastian Bielak – wizytator Małopolskiego Kuratorium Oświaty
3.    Anna Domańska – dyrektor Wydziału Edukacji
4.    Zygmunt Bińczycki- przewodniczący Rady Dzielnicy XVI,
5.    Monika Bartosz – przedstawiciel Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej,
6.    Andrzej Kras – dyrektor Selgros Hala Kraków,
7.    Bogdan Smok – prezes Centrum Giełdowego Balicka.
 
Do grona gości honorowych dołączyli dyrektorzy zaprzyjaźnionych szkół:

1.    Beata Śliwa- dyrektor Zespołu Szkół nr 1
2.    Dorota Krawczyk – dyrektor Zespołu Szkół Elektrycznych nr 2,
3.    Andrzej Matyja – dyrektor Zespołu Szkół Elektrycznych nr 1,
4.    Andrzej Ptasznik – dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2,
5.    Marek Kolarski – dyrektor Zespołu Szkół Energetycznych,
6.    Paweł Kucharczyk – dyrektor Zespoły Szkół Łączności,
7.    Krzysztof Sekunda – dyrektor Zespołu Szkół Mechanicznych nr 3,
8.    Dariusz Błądek – dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych nr 2,
9.    Rafał Czaja – zastępca komendanta Szkoły Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej,
10.    Wojciech Hlibowicki – przewodniczący Rady rodziców ZSG nr 1.
 
W gronie laureatów XXIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych znaleźli się :
 
Kucharz – kategoria polska
I miejsce – Martyna Kliś-Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu,
II miejsce – Natalia Kobiela  Zespół Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu
III miejsce – Hubert Kwiatek oraz Robert Szczałba – Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
 
Kucharz- kategoria międzynarodowa
I miejsce – Colette Zelonkova – Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov, s. r. o. w Havířov – Czechy
II miejsce – Jakub Kucera -Stredná odborna škola hotelovych služeb a obchodu Bratysława, Słowacja
III miejsce -Adela Grafova -Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov, s. r. o. w Havířov – Czechy
 
Cukiernik- kategoria polska
I miejsce – Wiktoria Kurek – Zespół Szkół im. W. Witosa – Sucha Beskidzka
II miejsce –Aleksandra Doboszek – Zespół Szkół Gastronomicznych – Łódź
III miejsce- Gabriela Turkot -Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego – Nowy Targ
 
Cukiernik- kategoria międzynarodowa
I miejsce –Lucia Kremeyrova-Stredná odborná škola obchodu a služieb, Martin – Słowacja
II miejsce – Anastasiia Danatsko -Stredná odborna škola hotelovych služeb a obchodu, Bratislava - Słowacja
III miejsce Akaki Tsankashvili -N(N)LP  COLLEGE ICARUS w Tbilisi – Gruzja.
Kelner – kategoria polska
I miejsce – Dawid Sycz, Olga Grabas -Zespół Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie – Skłodowskiej w Jarosławiu
II miejsce -Wiktor Kwiek, Mateusz Durbas , Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w  Krakowie
III miejsce-Aleksandra Stańczyk, Wiktoria Wróbel, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi.
 
Kelner – kategoria międzynarodowa
I miejsce, Zane Bite, Leo Roga, Riga Technical School of Tourism and CreativeIndustry, Riga – Łotwa
II miejsce, Virginia Voronicova , Kristina Misenkova,  Stredná odborná škola obchodu a služieb, Martin- Słowacja
Barman – kategoria polska
I miejsce - Filip Napieraj – drink „Leśna Dolina” - Zespół Szkół Gastronomicznych – Łódź
II miejsce - Bartłomiej Stasiński – drink „Elder Forest” – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
III miejsce - Roksana Ferfecka drink „Samanta” Zespół Szkół Przyrodniczo-Technicznych – Międzyświeć
Barman - kategoria międzynarodowa
I miejsce - Bara Seidlova, drink „Cesta do lesa”, Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov, s. r. o. w Havířov ,Czechy
II miejsce - Robert Bruzitis – Riga Technical School of Tourism and Creative Industry  Łotwa
III miejsce - Sebastian Kalman. Drink „Zahradka Starej Mamy”Stredná odborná škola obchodu a služieb, Martin, Slowacja.
 
Sukces finału XXIII Małopolskiego Konkursy Szkół Gastronomicznych zawdzięczamy partnerom i sponsorom: Selgros Cash&Carry, Pstrąg Ojcowski, Restauracja Biała Róża, Rada Rodziców przy ZSG nr 1, Klub Szefów Kuchni Iglomen food service, Promiwex Sp.z o. o, Wypożyczalnia Gastro Rental, Gastro-Pack, Centrum Giełdowo- Handlowe Balicka Sp. z o.o., Piątnica, Sokołów S.A., Unilever, Pstrąg Ojcowski, Piwniczanka Spółdzielnia Pracy, Stowarzyszenie Polskich Barmanów, Bonduelle Polska S.A., Kotanyi Polonia Sp. z o.o., Jurek Catering s.c., Hotel Copernicus, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Skała, Producent Wędlin Firma Gawor Siejemy, Lantmanner-Unibake Poland Sp. zo.o., Tymbark MWS Sp.z o.o., Polskie Zakłady Zbożowe w Krakowie S.A., Ecolab sp. z o.o., Sagefredo Zanetti Poland Sp. Z o.o., Monin Sp. Z o.o., Barbara Luijckx (Lex), Stowarzyszenie Proszowickich Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza Zielononóżka.
 
XXIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomiczny poprzedził Szkolny Konkurs Kucharza pt. „Przypomnieć zapomniane” pod kierunkiem p. Bogusławy Podgórskiej.
 
Pierwsze miejsce zajął Kacper Wąsik z klasy III e za „Kiełbaskę z dzika”. Tuż za nim uplasowała się Wiktoria Powroźnik z klasy III m daniem „Terrina smaków”. Na trzecim miejscu odnotowaliśmy „Mus z sandacza z sosem cytrynowym”  Patryka Wątka, ucznia klasy III m oraz ,,Ser wędzony z czarnuszką” Karoliny Turek z klasy III e.
 
Dziękujemy wszystkim uczestnikom i opiekunom za trud i zaangażowanie. Doceniamy wagę wymiany doświadczeń. Cieszymy się, że wspólnie połączyliśmy dziedzictwo kulinarne z najnowszymi trendami w gastronomii. Gratulujemy wszystkim umiejętności i kreatywności. Zapraszamy na kolejne edycje naszego konkursu. XXIII MKSG to projekt, który wymagał pełnego zaangażowania uczniów, nauczycieli, pracowników administracji i obsługi ZSG nr 1.
 
 
„Przypomnieć zapomniane”
 
Barszcz czy krupnik, na udźcu tłustym uważony,
Mógł być biały, czerwony, burakiem barwiony,
Na nim tłuste rosołu wypływały oka,
Wytworzona w gorącu mięsiwa posoka.
Z różnych mięsa gatunków, dane do rosołu,
Od kurczaka, kaczki, poprzez łatkę wołu,
Dziczyzny odrobinka dodawała smaku,
W szczególności kuropatw,  innych tłustych ptaków.
Kapuśniak czy grochówka, staropolskie danie,
Robiono z namaszczeniem, daremne czekanie.
Groch dobrze wymoczony w obróbce ogniowej,
W kostki z boczku łączono w zupie bulionowej,
Ozdobione w przyprawach, w smak i aromaty,
Miały zapach osobny – jak szlachetne kwiaty.
(…)
Tu  w ostojach polskości często zapomnianych,
Żyła szlachta, Ojczyźnie w większości oddanych.
W Narodowych Powstaniach spiżarnią i domem,
Patriotyzm promieniał, tu w sercach ogromem.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000