Jubileuszowa edycja konkursu Arte Culinaria Italiana odbyła się 22 września 2020 roku w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który po raz drugi był partnerem tego konkursu.
W konkursie wzięło 11 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut trzech potraw: pierwszej makaronu (z obowiązkowym wykorzystaniem makaronu Perino), drugiej mięsnej-polędwicy Wellington oraz deseru.
Kucharze biorący udział w konkursie jako Profesjonaliści:
- Restauracja Lavenda cafe&lunch – Poznań- Roman Serdiuk, Vitalii Kovalenko
- Restauracja Biała Róża- Kraków – Adrian Depta, Paweł Pamuła
- Hotel Radisson Collection – Warszawa - Michał Rosiński, Jacek Schliske
- Amore Mio Pizza&Grill – Elbląg- Bartosz Majchrzak, Karol Pawłowski
- Hotel Kameralny – Zielona Góra-Kacper Szafrański, Zuzanna Zaleska
- Restauracja Four – Kraków-Kinga Brańka, Wit Wojas
- Hotel Blue Diamond – Nowa Wieś k.Rzeszowa - Dariusz Osika, Mateusz Hnatowski
- Restauracja Il Pardino – Poznań- Marek Szuba, Patryk Czemierowski
- Bistro Omatko i córko – Lublin - Dariusz Cygan, Bartłomiej Sarnowski
- Restauracja Muzyczna – Skierniewice – Łukasz Kostrzewski, Bartosz Biały
- Pałac w Orli – Koźmin Wielkopolski - Arkadiusz Marcisz, Waldemar Kaniewski.
Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne (kucharze i cukiernicy) pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego w składzie:
- Robert Sowa,
- Janusz Profus,
- Przemysław Chudio,
- Piotr Sabala
oraz jury profesjonalne techniczne:
- Waldemar Hołówka,
- Mariusz Gachewicz,
- Mirosław Ciołak,
- Janusz Garncarczyk.
Jurorzy nie mieli łatwego zadania, bowiem wszyscy uczestnicy przygotowali ciekawe i kreatywne dania. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2020 wygrała reprezentacja Restauracji Il Padrino z Poznania. Marek Szuba i Patryk Czemierowski przygotowali: pappardelle z borowikiem w sosie maślano-winnym z żółtkiem sous-vide, polędwicę Wellington z pieczarkami portobello i szpinakiem serwowaną z polentą, marchewką, musem pietruszki i sosem demi glace. Na deser przygotowali mus bazyliowy i czekoladowe amaretto na ciastku z białej czekolady.
Drugie miejsce zdobyli Adrian Depta i Paweł Pamuła z Restauracjai Biała Róża z Krakowa.
Trzecie miejsce zajęli Dariusz Osika i Mateusz Hnatowski z Blue Diamond Hotel - Nowa Wieś k. Rzeszowa.
Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli podziwiać szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata telewizji. W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. Drużyny gwiazd przygotowywały do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut. Pierwsze danie - makaron Perino z użyciem polędwiczki wieprzowej oraz deser z wybranego produktu Debic oraz dowolnych składników. Mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy znanych wokalistek - Izabeli Trojanowskiej i Wandy Kwietniewskiej, muzyków Pawła Stasiaka i Luigi Pagano, mistrzyni w boksie Agnieszki Rylik, dziennikarza Zygmunta Chajzera oraz aktorów Laury Łącz, Joanny Kurowskiej, Tomasza Kozłowicza i Sebastiana Wątroby. Gwiazdy gotowały w teamach z bliskimi im osobami.
W konkursie dla Gwiazd wzięli udział:
- Joanna Kurowska i Agata Rzeszewska
- Zygmunt Chajzer i Tomasz Lachowicz
- Wanda Kwietniewska i Anna Surga
- Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
- Izabela Trojanowska i Luigi Pagano
- Agnieszka Rylik i Andrzej Gnoiński
- Sebastian Wątroba i Amelka Wątroba
- Laura Łącz i Katarzyna Staszewska
- Paweł Stasiak i Daria Stasiak.
Wśród gwiazd triumfowała ekipa Pawła Stasiaka. Drugie miejsce zajęła drużyna Sebastiana Wątroby, trzecie zaś zajęła drużyna Tomasza Kozłowicza. Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie:
- Grzegorz Rąpel – Dyrektor Hotelu Słoneczny Zdrój,
- Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej,
- Albert Szpindowski – Dyrektor ds. Sprzedaży i Rozwoju marki Perino,
- Piotr Wieczorek - Prezes Zarządu marki Gastro Magic Service,
- Michał Graca – Regionalny Dyrektor sprzedaży marki Winterhalter,
- Marcin Wajda - Dyrektor Marketingu marki Winterhalter i Classeq,
- Ksenia Pieczyńska - Pastry Advisor marki Debic
- Krzysztof Remiszewski - Dyrektor Food Service marki Sokołów.
Profesjonalne jury techniczne reprezentowane było przez:
- Dariusza Ratuszniaka,
- Jacka Kempę,
- Wojciecha Harapkiewicza.
Po części oficjalnej, podczas której została wręczona niezliczona ilość podziękowań, nagród, dyplomów, pucharów i upominków, wszyscy uczestnicy spotkali się na włoskiej kolacji przygotowanej przez zespół kucharzy z Hotelu Słoneczny Zdrój oraz muzyce włoskiego artysty LP Luigi Pagano. Konkurs i Galę Zwycięzców prowadzili: Paweł Pochwała i Zygmunt Chajzer.
Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo. Włoskie wydarzenie kulinarne odbyło się pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Patronami medialnymi konkursu była Gastrona.pl
ZOBACZ FOTORELAJĘ: