Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana    


 
 
Jubileuszowa edycja konkursu Arte Culinaria Italiana odbyła się 22 września 2020 roku w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który po raz drugi  był partnerem tego konkursu. 

W konkursie wzięło 11 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut trzech  potraw: pierwszej makaronu (z obowiązkowym wykorzystaniem makaronu Perino), drugiej mięsnej-polędwicy Wellington oraz deseru.
 
 

Kucharze biorący udział w konkursie jako Profesjonaliści:
  • Restauracja Lavenda cafe&lunch – Poznań- Roman Serdiuk, Vitalii Kovalenko
  • Restauracja Biała Róża- Kraków – Adrian Depta, Paweł Pamuła
  • Hotel Radisson Collection – Warszawa - Michał Rosiński, Jacek Schliske
  • Amore Mio Pizza&Grill – Elbląg- Bartosz Majchrzak, Karol Pawłowski
  • Hotel Kameralny –  Zielona Góra-Kacper Szafrański, Zuzanna Zaleska
  • Restauracja Four – Kraków-Kinga Brańka, Wit Wojas
  • Hotel Blue Diamond – Nowa Wieś k.Rzeszowa - Dariusz Osika, Mateusz Hnatowski
  • Restauracja Il Pardino –  Poznań- Marek Szuba, Patryk Czemierowski
  • Bistro Omatko i córko – Lublin - Dariusz Cygan, Bartłomiej Sarnowski
  • Restauracja Muzyczna – Skierniewice – Łukasz Kostrzewski, Bartosz Biały
  • Pałac w Orli – Koźmin Wielkopolski - Arkadiusz Marcisz, Waldemar Kaniewski.

Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne (kucharze i cukiernicy) pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego w składzie:

  • Robert Sowa,
  • Janusz Profus,
  • Przemysław Chudio,
  • Piotr Sabala
oraz jury profesjonalne techniczne:
  • Waldemar Hołówka,
  • Mariusz Gachewicz,
  • Mirosław Ciołak,
  • Janusz Garncarczyk.
 
Jurorzy nie mieli łatwego zadania, bowiem wszyscy uczestnicy przygotowali ciekawe i kreatywne dania. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2020 wygrała reprezentacja Restauracji Il Padrino z Poznania. Marek Szuba i Patryk Czemierowski przygotowali: pappardelle z borowikiem w sosie maślano-winnym z żółtkiem sous-vide, polędwicę Wellington z pieczarkami portobello i szpinakiem serwowaną z polentą, marchewką, musem pietruszki i sosem demi glace. Na deser przygotowali mus bazyliowy i czekoladowe amaretto na ciastku z białej czekolady.
 
Drugie miejsce zdobyli Adrian Depta i Paweł Pamuła z Restauracjai Biała Róża z Krakowa.
 

Trzecie miejsce zajęli Dariusz Osika i Mateusz Hnatowski z Blue Diamond Hotel - Nowa Wieś k. Rzeszowa.
 

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli podziwiać szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata telewizji. W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. Drużyny gwiazd przygotowywały do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut. Pierwsze danie - makaron Perino z użyciem polędwiczki wieprzowej oraz deser z wybranego produktu Debic oraz dowolnych składników. Mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy znanych wokalistek - Izabeli Trojanowskiej i Wandy Kwietniewskiej, muzyków Pawła Stasiaka i Luigi Pagano, mistrzyni w boksie Agnieszki Rylik, dziennikarza Zygmunta Chajzera oraz aktorów Laury Łącz, Joanny Kurowskiej, Tomasza Kozłowicza i Sebastiana Wątroby. Gwiazdy gotowały w teamach z bliskimi im osobami.
 
 
W konkursie dla Gwiazd wzięli udział:
  • Joanna Kurowska i Agata Rzeszewska
  • Zygmunt Chajzer i Tomasz Lachowicz
  • Wanda Kwietniewska i Anna Surga
  • Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
  • Izabela Trojanowska i Luigi Pagano
  • Agnieszka Rylik i Andrzej Gnoiński
  • Sebastian Wątroba i Amelka Wątroba
  • Laura Łącz i Katarzyna Staszewska
  • Paweł Stasiak i Daria Stasiak.
 
Wśród gwiazd triumfowała ekipa Pawła Stasiaka. Drugie miejsce zajęła drużyna Sebastiana Wątroby, trzecie zaś zajęła drużyna Tomasza Kozłowicza. Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie:
  • Grzegorz Rąpel – Dyrektor Hotelu Słoneczny Zdrój,
  • Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej,
  • Albert Szpindowski – Dyrektor ds. Sprzedaży i Rozwoju marki Perino,
  • Piotr Wieczorek - Prezes Zarządu marki Gastro Magic Service,
  • Michał Graca – Regionalny Dyrektor sprzedaży marki Winterhalter,
  • Marcin Wajda - Dyrektor Marketingu marki Winterhalter i Classeq,
  • Ksenia Pieczyńska - Pastry Advisor marki Debic  
  • Krzysztof Remiszewski - Dyrektor Food Service marki Sokołów.
 
Profesjonalne jury techniczne reprezentowane było przez:
  • Dariusza Ratuszniaka,
  • Jacka Kempę,
  • Wojciecha Harapkiewicza.
Po części oficjalnej, podczas której została wręczona niezliczona ilość podziękowań, nagród, dyplomów, pucharów i upominków, wszyscy uczestnicy spotkali się na włoskiej kolacji przygotowanej przez zespół kucharzy z Hotelu Słoneczny Zdrój oraz muzyce włoskiego artysty LP Luigi Pagano. Konkurs i Galę Zwycięzców prowadzili: Paweł Pochwała i Zygmunt Chajzer.

Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo. Włoskie wydarzenie kulinarne odbyło się pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

 
Patronami medialnymi konkursu była Gastrona.pl
 

Sponsorem relacji jest Winterhalter www.wynajmijzmywarke.pl


 

Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o.
Trakt Brzeski 62 B
05-077 Warszawa-Wesoła
tel.: 22 773 25 52
e-mail: biuro@winterhalter.com.pl
www.winterhalter.com.pl
 

 
ZOBACZ FOTORELAJĘ:
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000