Pierwszego dnia - 3 października 2020 roku, potrawy Uczniów Szkół Gastronomicznych oceniało JURY w składzie:
JURY DEGUSTACYJNE
- Krzysztof Malinowski - Przewodniczący
- Maria Politowicz
- Michał Proc Wojciech Rabiega
- Walentyna Jałocha.
JURY TECHNICZNE
- Leszek Kawa
- Marcin Kosmala.
JURY VIP
- Arkadiusz Głąb - Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego
- Marek Adamus - Członek Zarządu Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Opolszczyzna.
Konkursu Czas na rybę! dla Uczniów Szkół Gastronomicznych wygrała drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych (Technikum nr 2) z Wodzisława Śląskiego, w składzie Anna Elsner i Sylwia Smyczek. Zespół zwyciężył po raz drugi z rzędu! Potrawa: Karp pod pierzynką maślaną, w towarzystwie roladki rybnej, jesiennych warzyw i grzybów oraz sosu estragonowego.
Drugie miejsce zajęła drużyna z
Zespołu Szkół Gastronomicznych (Technikum nr 9) z Wrocławia, w składzie:
Wiktoria Madaj i Jakub Januszkiewicz. Potrawa: karp/ suflet serowy/ czarna soczewica/ mus z awokado/ ogórek kompresowany/ słoma z pora/ sos muślinowy. Trzecie miejsce zdobyła drużyna z
Zespołu Szkół Gospodarczych z Rzeszowa w składzie Sebastian Jawor i Karol Słowik. Potrawa: Karp/ kozi ser/ kaszanka/ marchew/ burak/ cebula czerwona/ szczypiorek.
Zostały również wręczone wyróżnienia:
- drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w składzie: Piotr Kubiak i Wiktoria Szymczykiewicz. Potrawa: Karp w zielonej odsłonie
- drużyna z Zespołu Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wałbrzycha, w składzie: Filip Podwojewski i Bartłomiej Mikulski. Potrawa: Karp opolski/ pianka kozia/ piklowane warzywa/ puree dyniowe
- drużyna z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku, w składzie: Aleksandra Kordecka i Jessica Reszczyńska. Potrawa: Karp smażony, placek buraczano-ziemniaczany z orzechami, emulsja z twarogu koziego, pieczona dynia, smażone kurki, ziemia pietruszkowa.
Nagrody za pierwsze 3 miejsca zostały sfinansowane przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za miejsca 4-6 zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Drugiego dnia - 4 października 2020 roku, potrawy Szefów Kuchni w konkursie
Czas na rybę! oceniało JURY w składzie:
JURY DEGUSTACYJNE
- Marcin Soból - Przewodniczący
- Krzysztof Szulborski
- Jarosław Usiciński
- Jean Bos
- Kurt Scheller
- Wojciech Harapkiewicz.
JURY TECHNICZNE
- Bartosz Peter
- Tomasz Smoczyk.
JURY VIP
- Justyna Osiecka-Sułek - Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego
- Marek Adamus - Członek Zarządu Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Opolszczyzna.
Konkurs Czas na rybę! dla Szefów Kuchni zwyciężyli Norbert Koch i Jan Krawczyk z Bursztynowa Bistro z Warszawy. Potrawa: Szafirowy Karp.
Drugie miejsce zdobyli
Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik z Gościniec Pod Lasem ᴴᵒᵗᵉˡ & Za Kulisami (Grabowce Dolne i Lublin). Potrawa: Karp z sernikiem, sałatką z czerwonej porzeczki, sos na bazie maślanki z esencją laurową.
Trzecie miejsce zajęli
Marek Filimowski i Szymon Tomaka z Grand Hotel Boutique z Rzeszowa. Potrawa: Filet z karpia podany z kulebiakiem, terriną rybną, kozim serem i galaretką z buraka w towarzystwie sosu kurkowego.
Wręczono również wyróżnienia:
- Arkadiusz Dziakowski i Mariusz Drałus z Restauracja Agawa z Wrocławia. Potrawa: Opolski karp podany na trzy sposoby, z pianą z koziego sera oraz chipsem ze skóry karpia
- Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak z Art Hotel z Wrocławia. Potrawa: Karp/ babeczka serowa/ podgrzybek/ ziemniak/ koper
- Bartosz Lenda i Patryk Studziński z Radisson Blu Hotel, Krakow. Potrawa: "FUMUS".

Nagrody za pierwsze 3 miejsca zostały sfinansowane przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za miejsca 4-6 zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Gratulujemy wszystkim Uczestnikom !!!
Fot: Good Lookin Food
Aida Harrison - Gastrona.pl