Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
07.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Wyniki konkursu Czas na rybę 2022


Triumfatorami V edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego “Czas na rybę!” dla szefów kuchni zostali Przemysław Szwak i Michał Just - obaj pracują na co dzień w Restauracja Retro Oborniki Śląskie. Uznanie jurorów zdobyli potrawą o nazwie: “Assiette z karpia / emulsja grzybowa/ puree z pietruszki”.
 

Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe w wysokości 5000 złotych od Rybackiej Lokalnej Grupy Działania “Opolszczyzna” (organizatora konkursu), a także wycieczkę do Włoch ufundowaną przez partnera konkursu - firmę Unox Polska. Zdobyli też nominację do przyszłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski połączoną z nagrodą w wysokości 1800 złotych.
 
 
Drugie miejsce trafiło do Piotra Zasady i Yatsenko Oleksandr, którzy przygotowali Polędwice z karpia na serowo-kalafiorowym puree, z emulsją szczypiorkową, boczniakami, wędzoną czekoladą i sosem bisque.
 
Trzecie miejsce zajęli Bartosz Biały i Karolina Dąbrowska dniaem - Babka z karpia.
 


Potrawy szefów kuchni były oceniane przez Jury w składzie:
  • Marcin Soból - przewodniczący
  • Wojciech Harapkiewicz - juror techniczny
  • Krzysztof Szulborski - juror techniczny
  • oraz jury degustacyjne:
  • Iwona Niemczewska
  • Jean Bos
  • Krzysztof Gawlik
  • Kurt Scheller
  • Tomasz Smoczyk
  • Jarosław Uściński.
Głównym produktem konkursu “Czas na rybę!” jest od samego początku opolski karp. Obowiązkowymi dodatkami były w tym roku suszone owoce z firmy Vita Natura Eco Susz. Konkurs jest organizowany przez Rybacką Lokalną Grupę Działania “Opolszczyzna” i szefa kuchni Kamila Klekowskiego na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Współorganizatorem Konkursu jest Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie - największy na Opolszczyźnie producent karpia. Do organizacji dołączyła się także w tym roku Organizacja Producentów Ryb - Polski Karp sp. z o.o.
 
 
W kategorii uczniów szkół gastronomicznych najlepiej poradziły sobie Julia Masierak i Kamila Jarosz reprezentujące Technikum Lider z Lublina. Ich potrawa to: “Karp panierowany w matchy z kruszonką z orzechów nerkowca, pomidorkami, majonezem z czarną herbatą i puree z topinamburu”.

Drugie miejsce zajęli Łukasz Dominiak i Rafał Dzedzej z Gorzowa Wielkopolskiego Technikum nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać, a trzecie Piotr Duda-KlimaszewskI i Mikołaj Matusik Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
 


Rywalizację uczniów oceniało Jury składające się z kucharzy zrzeszonych w Stowarzyszeniu Euro Toques Polska w składzie:
  • Krzysztof Malinowski - przewodniczący
  • Marcin Soból - juror techniczny
  • Tadeusz Czapla - juror techniczny
  • oraz jury degustacyjne:
  • Lucyna Haluch
  • Maria Politowicz
  • Marek Namysłowski
  • Artur Piotrowski
  • Michał Proć.


Sylwetki najlepszych szefów kuchni konkursu “Czas na Rybę!”

Przemysław Szwak


Absolwent Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile. Doświadczenie zdobywał w poznańskich restauracjach. Później swoje kunszt doskonalił w Londynie w restauracjach: Lowiczanka Restaurant Polish Centre Restaurant POSK, Bleeding Heart Restaurants i Sowa Restaurant gdzie był już Szefem Kuchni. Po powrocie do kraju pracował w jako szef kuchni w Akademia Kuraszków. Obecnie jest szefem kuchni w Restauracja Retro Oborniki Śląskie oraz konsultantem gastronomicznym.

Brał udział w cyklu kolacji degustacyjnych Polskie Smaki organizowanych w Wielkiej Brytanii i w Polsce. Jego żurek został doceniony podczas dolnośląskiego “Dziedzictwa Kulinarnego” w 2021 roku. Zajął też III miejsce w konkursie kulinarnym Wielkopolski Kucharz Roku - Konkurs im. Rafała Jelewskiego 2022.

Michał Just

Absolwent  Publiczna Szkoła Gastronomiczna  Ho-Ga we Wrocławiu i licznych kursów kulinarnych. Doświadczenie zdobywał w rodzinnej restauracji Zajazd „Wilczy Gród” Hotel i Restauracja specjalizującej się w polskich smakach. Kuchnię włoską opanował i doskonalił we wrocławskiej PePe pizzeriaristorante, a sezonowe menu wdrażał w Restauracja Zielona - także we Wrocławiu. Obecnie zajmuje się staropolską kuchnią w nowej odsłonie w restauracji Restauracja Retro Oborniki Śląskie. Bierze udział w organizacji kolacji degustacyjnych.
 


Patronem Merytorycznym jest Stowarzyszenie Kucharzy Europejskich Euro Toques Polska.
Fotografie wykonał Edward Trzeciakiewicz - Good Lookin Food Fotografia Kulinarna.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000