W Kołobrzegu, podczas targów Tur-Gastro-Hotel, odbyła się kolejna edycja konkursu pod flagami Oerlemans – Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel „Wegetariańska uczta z Oerlemans”. Laureaci konkursu, którzy zajęli pierwsze i drugie miejsce wezmą udział w Wielkim Finale w Ustroniu Zdroju.
Szczęśliwcami okazali się Grzegorz Nowicki i Paweł Kaczyński z Restauracji Pergola w Kołobrzegu, którzy przygotowali Pierożki z sera ricotta, gorgonzola, orzechów laskowych z sosem kokosowo-szafranowym oraz przystawkę Kozi ser pieczony z warzywami Oerlemans.
Grzegorz Nowicki i Paweł Kaczyński z najlepszymi daniami konkursu i pucharem
Drugie miejsce zdobył, znany już z wcześniejszych występów w konkursach organizowanych podczas targów TGH oraz wielu innych zmagań kulinarnych, Tomasz Purol wraz z pomocnikiem Jerzym Salomonem - reprezentanci Villi Hoff w Trzęsaczu. Przygotowali Pikantną tortillę warzywną podaną z dwoma sosami oraz przystawkę Sałatkę warzywną podaną w marynowanym pomidorze z dodatkiem ziołowego serka mascarpone.
Trzecie miejsce, puchar oraz nagrody otrzymali Marcin Dach i Paweł Mostowy, z ZSW Arka-Mega w Kołobrzegu, którzy przygotowali danie i przystawkę pod wspólną nazwą Wegetariańskie wariacje. Trzecia ekipa nie zakwalifikowała się już niestety do finału „Wegetariańskiej uczty z Oerlemans”.
-Konkurs w Kołobrzegu cieszył się ogromnym zainteresowaniem kucharzy - twierdzi Marek Widomski, jego pomysłodawca, współorganizator oraz juror. W sumie wzięło w nim udział 11 dwuosobowych ekip - dodaje.
Przystawka reprezentantów Villi Hoff - Tomasza Purola i Jerzego Salomona
Oprócz drużyn, które zostały wyróżnione pucharami, do zmagań o miano najlepszego stanęli także:
Agnieszka Szostek z Pensjonatu Górnik w Kołobrzegu: Torcik ziemniaczany ze szpinakiem i serem, Tortilla z warzywami i sos czosnkowy
Daniel Olas z Hotelu Senator w Dźwirzynie: Zapiekany kozi ser na sałacie rucola z dodatkiem dresingu ziołowo-balsamicznego, Lasagnett z Atramentem kałamarnicy i mąki semolina, przekładana fantazjami warzywnymi z sosem kukurydzianym z delikatną nutą Bazyli
Piotr Kowalczyk i Michał Mikus z Hotelu New Skanpol w Kołobrzegu: Susi warzywne z imbirem marynowanym, Rydze z musem ziemniaczanym w otoczce z sosu z suszonych pomidorów z karmelizowanym cukrem
Michał Majewski i Kamil Wójciak z Park Hotelu w Szczecinie: Flan z zielonego groszku i marchewki, Rissotto z warzywami
Zenon Szymański i Janusz Barzowski z Restauracji Bursztynia 33 w Pucku: Warzywa z serem polane sosem bazyliowym i balsamicznym, Szpinak zapiekany w cieście filo
Szymon Pośnik i Grzegorz Romankiewicz z Bistro Duet w Koszalinie: Suflet marchewkowy, Zupa warzywna o trzech smakach
Łukasz Galant i Krzysztof Getka z Restauracji Jantar w Kołobrzegu: Sałatka a'la Jantar, Ragund z warzyw w pomidorowych sakiewkach na sosie balsamiczno-cebulkowym
Andriy Bychko i Tomasz Kozak z Restauracji Renaissance w Szczecinie: Orientalne kotleciki warzywne podawane z kokosowym szpinakiem i ryżem z warzywami, Dwukolorowa zupa krem z brokuł i kalafiora podawana z migdałami
Jurorzy konkursu podczas pracy - Zbigniew Kurleto i Marek Widomski
Konkurs oceniali profesjonalni sędziowie: Adam Dmyterko - szef kuchni restauracji Pergola w Kołobrzegu (nie oceniał drużyny tego obiektu), Zbigniew Kurleto - doradca kulinarny firmy MKN i Marek Widomski - reprezentujący firmę WISD & Partners.
Popularyzacja kuchni wegetariańskiej, która nie zawsze gości w kartach restauracyjnych, przyświeca Wegetariańskiej uczcie z Oerlemans od pierwszej edycji konkursu. Stający w kulinarne szranki kucharze mają za zadanie przygotować swoją potrawę w oparciu o produkty firmy Oerlemans.
Oerlemans Foods jako koncern międzynarodowy z 25-letnią tradycją wyspecjalizował się w produkcji wysokiej jakości świeżo mrożonych warzyw i owoców. Oferuje przez cały rok kilkadziesiąt produktów i ich wariantów przeznaczonych dla rynku gastronomicznego.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.