Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Wegetariańska uczta z Oerlemans Zakopane 2006


Zobaczcie państwo:
Wegetariańska uczta Zakopane 2006
Wariacja ogrodu
Risotto borowikowe
Roladki z bakłażana
Torcik z bakłażanów
Sakiewki gorlickie
TGH Zakopane 2006

Podczas targów Tur-Gastro-Hotel odbywa się konkurs kulinarny Kulinarna Gala "Wegetariańska uczta z Oerlemans". Organizowany jest przez Inexpo przy współudziale firmy konsultingowej WISD&Partners pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH.

Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: Profesjonaliści i Juniorzy. Zarówno zawodowych kucharzy, jak i startujących w kategorii Juniorzy uczniów szkół gastronomicznych ocenia jedno profesjonalne jury. W jego skład w Zakopanem weszli:

  • Marek Widomski reprezentujący firmę WISD&Partners
  • Zbigniew Kurleto - doradca kulinarny firmy MKN
  • Tomasz Łabuz – właściciel, a zarazem szef kuchni restauracji "Pióro" w Zakopanem
  • Rafał Dorociuk – nauczyciel w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem

Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie, przygotowując wybraną przez siebie potrawę.

W Zakopanem po raz drugi odbyła się edycja Gali Kulinarnej pod nowym tytułem konkursowym – Wegetariańska uczta z Oerlemans. Wychodząc naprzeciw coraz częściej zadawanym pytaniom o kuchnię wegetariańską w menu restauracyjnym, organizatorzy zaprosili profesjonalnych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych do wspólnej konkursowej zabawy kulinarnej. Wszystko po to, by poszerzyć umiejętności w gotowaniu dań wegetariańskich.

Sponsorzy konkursu: Sponsor Główny - Oerlemans z siedzibą w Strzelnie, Kuppersbuchs z Warszawy, Komat z Czarnkowa, Reinex ze Szczytnej.

W kategorii Profesjonaliści Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel "Wegetariańska uczta z Oerlemans" w Zakopanem wzięło udział 6 zespołów, wśród których najlepsze okazały się:

  • I miejsce - Sylwester Lis i Adam Smoter z Grand Hotelu Stamary w Zakopanem: Wariacja ogrodu warzywnego w kompozycji sera mascarpone i risotto z glazurą balsamiczno-grapefruitową oraz ciasta won-ton, Risotto borowikowe w mariażu sera camembert, jako nadzienie strucla z ciasta francuskiego z bukietem warzyw duszonych w winie z sosem z sera gorgonzola oraz smardzy nadziewanych serem
  • II miejsce - Maciej Antolec i Tomasz Polak z Villii Toscana w Nowym Targu: Roladki z bakłażanów i mozarella na pulpie pomidorowej, Placki ziemniaczane na bukiecie warzyw z sosem śmietanowo-ziołowym
  • III miejsce - Lucyna Haluch i Andrzej Więcław z Restauracji Leśny Dworek w Gorlicach: Torcik z grillowanych bakłażanów i pomidorów, Sakiewki gorlickie na warzywnej piramidzie

W konkursie wzięli także udział:

  • Michał Kołodziej z Solca Zdroju: Canelloni ze szpinakiem, Gołąbki w pieczarkach
  • Artur Kurtak i Radosław Janus z C.Z.U. i R. Geovita w Krynicy Zdrój: Łosoś w Malinach, Roladki w pstrąga z brokułami i kawiorem
  • Michał Tkaczyk i Krzysztof Orawiec z Hotelu Wersal w Zakopanem: Sałatka z jaj przepiórczych z tiulem parmezanowym i sosem jogurtowo-ziołowym, Suflet z sera chedar i mozarelli z warzywami w cieście, pieczonym pomidorem i sosem z papryk

Dwa ostatnie zespoły zdobyły wyróżnienia specjalne przyznane przez jury „za prezentację i kompozycje kolorystyczne” zaprezentowane w konkursie.

W kategorii Juniorzy udział wzięły 3 zespoły, które zajęły kolejno:

  • I miejsce - Łukasz Bąk i Paweł Hodane z ZSZ im. Witosa w Suchej Beskidzkiej: Spaghetti zielone
  • II miejsce - Wojciech Michniak i Władysław Styrczula z ZSZ nr 1 w Zakopanem: Ser Lazur z gruszką i orzechami z sosem Cumberland, Sakiewki z warzywami, sosem Camembert z łezka sosu pomidorowo-bazyliowego
  • III miejsce - Józef Skupień i Jakub Chyc-Gazdeczka z ZSZ nr 1 w Zakopanem: Piperade na zimno, Piramida wegetariańska

Podczas targów Tur-Gastro-Hotel w Zakopanem odbył się także pokaz zorganizowany przez firmę Oerlemans. Marek Widomski przybliżał zwiedzającym targi gościom sposób w jaki mogą zastosować produkty Oerlemans w swoich restauracjach.

Sponsorem relacji z konkursów Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wegetariańska uczta z Oerlemans jest firma:

Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel: (052) 319 30 12
fax: (052) 318 94 49
e-mail: ofp@oerlemans-foods.pl
http://www.oerlemans-foods.pl/

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Oj to moje Zakopane dziwie sie ze Hotel Belwedere ..."
(13.10.2006 - 01:54)  (Goral)
"Goralu wracaj do hal"
(16.10.2006 - 21:34)  (gastronom)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000