Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Warsztaty kulinarne: Kuchnia koszerna a ekologia


Malka Kafka (Warszawa)
 
XIII. Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA
29 maja 2011, niedziela godz. 15:00
Stołówka koszerna GWŻ, ul. Włodkowica 9
Wstęp wolny
 
Na prawdziwym żydowskim festiwalu nie może zabraknąć kuchni. Aromatyczna sztuka przyrządzania potraw jest częścią żydowskiej kultury i ma bardzo bogatą tradycję. Jej nieprzeciętność tkwi w pojęciu koszerności, które określa zasady spożywania i przyrządzania posiłków. Owe kryteria pobudzają wyobraźnię, dzięki czemu bazując na dobrze znanych produktach, możemy obcować z zupełnie nowymi smakami.
Zmysłowa podróż z kuchnią żydowską to poruszanie się po smakach zakorzenionych w dawnej tradycji, ale i obietnica spotkań inspirowanych różnorodnością świata. Właśnie takie połączenie uosabia Malka Kafka, restauratorka i specjalistka od kuchni koszernej. Jej program telewizyjny „Koszer Macher” cieszy się dużą popularnością, która dowodzi coraz większego zainteresowania żydowskimi kulinariami.
 
 
Podczas XIII Festiwalu Kultury Żydowskiej SIMCHA, Malka przybliży nam tę niebagatelną kuchnię. Opowie o zasadach koszerności, zarówno w kontekście kuchni, jak i etyki. Dowiemy się, co to w ogóle znaczy być koszernym i jak odnosić tę zasadę do własnego życia. Oprócz tego przekonamy się, że koszerność i ekologia mogą tworzyć zgrany i nowoczesny duet. To właśnie on będzie tematem przewodnim simchowego gotowania.
 
Kurs koszernego gotowania u cenionej specjalistki, jaką jest Malka Kafka, to najlepszy sposób na poznanie koszernych kulinariów. A słuchać o kuchni żydowskiej w oparach jej aromatów? Lepszej okazji nie można sobie wymarzyć.
 
Festiwal SIMCHA od 13 lat promuje tolerancję i kulturę żydowską. Malka Kafka będzie uczyła jak gotować koszernie i ekologicznie, Mira Gawłowicz - właścicielka jedynej wrocławskiej żydowskiej restauracji - opowie o tradycyjnej kuchni żydowskiej. Na zakończenie tegorocznego Festiwalu SIMCHA Wrocławska Gmina Żydowska wraz z Hotelem Orbis Wrocław zapraszają na kulinarną niespodziankę. Na odrestaurowanym dziedzińcu synagogalnym, pod stuletnim kasztanem, w blasku świec 150 osób będzie mogło zasiąść do wspólnej kolacji szabatowej, przygotowanej przez gminną kuchnię koszerną i restaurację Hotel Orbis Wrocław, pod kierunkiem znanego szefa kuchni Tadeusza Hupy.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000