6 grudnia 2010 r., w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie, odbył się Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych: „Wigilijne dania rybne 2010”. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie oraz Grupa Dora Metal - wyspecjalizowany producent urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej. Głównym celem konkursu było wykazanie się znajomością w przygotowaniu dań o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem łososia. W turnieju udział wzięło piętnastu uczniów z czego trzy osoby brały udział poza konkursem. Turniej podzielony był na dwa etapy po osiem osób w pierwszym etapie i siedem osób w etapie drugim. Każdy uczestnik miał za zadanie, przygotować 6 porcji dań gorących z użyciem fileta z łososia.
Konkurs składał się z dwóch etapów:
- I etap - konkurencja techniczna – filetowanie ryby, gdzie na filetowanie ryby przeznaczono 15 minut
- II etap - sporządzanie potraw o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem łososia, czas wykonania potrawy to 1 godzina
Jury w składzie:
Jerzy Pasikowski - przewodniczący, Robert Sowa, Jarosław Uściński, Teo Vafidis, Marcin Piotrowski, Piotr Kornet, Grzegorz Łapanowski, Grzegorz Cielecki, Mirosław Reszczyk, Tomasz Gawarzyński
Jury oceniało:
- technikę filetowania (max 20 punktów)
- przygotowanie stanowiska pracy (max 5 punktów)
- czystość na stanowisku podczas pracy (max 5 punktów)
- profesjonalny sposób wykonywania pracy (max 10 punktów)
- wygląd stanowiska pracy po zakończeniu pracy (max 5 punktów)
- kreatywność i estetykę podania (max 10 punktów)
- smak (max 45 punktów)
Każdy członek jury mógł przyznać maksymalnie 100 punktów.
- I Miejsce: Cezary Powała z Zespółu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskieo, który zachwycił jury: Łososiem makowym, podanym na sosie malinowym z pianką chrzanową.
-
II Miejsce: Agnieszka Franczyk z Zespółu Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku, Agnieszka przygotowała: Roladki struclowe z łososia, otoczone szpinakiem i podgrzybkami podane z aromatycznym sosem koperkowym.
- Osobowością konkursu został Marcin Zawadzki, którego danie cieszyło się dużym uznaniem wśród członków jury. Marcin przyrządził: Pieczonego łososia, muśniętego aromatyczną śliwką, wigilijny mus ziemniaczany oraz sos śmietankowo kaparowy.
Oto lista wszystkich uczestników:
- Adrian Jastrzębski - Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, 05-400 Otwock ul. Konopnickiej 3
- Debora Warchoł - Technikum Hotelarsko – Turystyczno – Gastronomiczne nr 21, 00-734 Warszawa ul. Krasnołęcka 3
- Patrycja Kwiatkowska - Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie, 10-560 Olsztyn, ul. Żołnierska 49
- Marcin Zawadzki - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego, ul. Poznańska 6/8 - udział poza konkursem
- Michał Muraszow - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego, ul. Poznańska 6/8 - udział poza konkursem
- Kamil Kowalski - Zespół Szkół nr 2 w Mławie, ul. Zuzanny Morawskiej 29b
- Daniel Podlasin - Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku, 06-100 Pułtusk,ul. M. Konopnickiej 9
- Artur Piasecki - Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych 04-161 Warszawa, ul. Komorska 17/23
- Agnieszka Franczyk - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku, 05-180 Pomiechówek,ul. Ogrodnicza 6
- Michał Szewczyk - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica 08 – 110 Siedlce, ul. Ks. J. Popiełuszki 8
- Ariel Świstak - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, 04-110 Warszawa, ul. Majdański 30/36
- Cezary Powała - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego, ul. Poznańska 6/8
- Kamil Łata - Centrum Kształcenia Praktycznego, 03-200 Maków Mazowiecki, ul. Mickiewicza 39
- Dominik Pochmara - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego, ul. Poznańska 6/8 - udział poza konkursem
- Przemysław Tomaszewski - Zespół Szkół Zawodowych i Licealnych im. dra Kazimierza Hołogi
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|