Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych - „Wigilijne dania rybne 2010”


6 grudnia 2010 r., w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie, odbył się Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych: „Wigilijne dania rybne 2010”. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie oraz Grupa Dora Metal - wyspecjalizowany producent urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej. Głównym celem konkursu było wykazanie się znajomością w przygotowaniu dań o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem łososia.

W turnieju udział wzięło piętnastu uczniów z czego trzy osoby brały udział poza konkursem.  Turniej podzielony był na dwa etapy po osiem osób w pierwszym etapie i siedem osób w etapie drugim. Każdy uczestnik miał za zadanie, przygotować 6 porcji dań gorących z użyciem fileta z łososia.

Konkurs składał się z dwóch etapów:

  • I etap - konkurencja techniczna – filetowanie ryby, gdzie na filetowanie ryby przeznaczono 15 minut
  • II etap - sporządzanie potraw o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem łososia, czas wykonania potrawy to 1 godzina

Jury w składzie:

Jerzy Pasikowski - przewodniczący, Robert Sowa, Jarosław Uściński, Teo Vafidis, Marcin Piotrowski, Piotr Kornet, Grzegorz Łapanowski, Grzegorz Cielecki, Mirosław Reszczyk, Tomasz Gawarzyński

Jury oceniało:

  • technikę filetowania (max 20 punktów)
  • przygotowanie stanowiska pracy (max 5 punktów)
  • czystość na stanowisku podczas pracy (max 5 punktów)
  • profesjonalny sposób wykonywania pracy (max 10 punktów)
  • wygląd stanowiska pracy po zakończeniu pracy (max 5 punktów)
  • kreatywność i estetykę podania (max 10 punktów)
  • smak (max 45 punktów)

Każdy członek jury mógł przyznać maksymalnie 100 punktów.

  • I Miejsce: Cezary Powała z Zespółu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskieo, który zachwycił jury: Łososiem makowym, podanym na sosie malinowym z pianką chrzanową.

  • II Miejsce: Agnieszka Franczyk z Zespółu Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku, Agnieszka przygotowała: Roladki struclowe z łososia, otoczone szpinakiem i podgrzybkami podane z aromatycznym sosem koperkowym.

  • II Miejsce: Kamil Kowalski z ZespółuSzkół nr 2 w Mławie, który przygotował: Roladki z łososia z żółtym ryżem i blanszowanymi warzywami.
  • Osobowością konkursu został Marcin Zawadzki, którego danie cieszyło się dużym uznaniem wśród członków jury. Marcin przyrządził: Pieczonego łososia, muśniętego aromatyczną śliwką, wigilijny mus ziemniaczany oraz sos śmietankowo kaparowy.

Oto lista wszystkich uczestników:

  • Adrian Jastrzębski - Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, 05-400 Otwock ul. Konopnickiej 3
  • Debora Warchoł - Technikum Hotelarsko – Turystyczno – Gastronomiczne nr 21, 00-734 Warszawa ul. Krasnołęcka 3
  • Patrycja Kwiatkowska - Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie, 10-560 Olsztyn, ul. Żołnierska 49
  • Marcin Zawadzki - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego, ul. Poznańska 6/8 - udział poza konkursem
  • Michał Muraszow - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego, ul. Poznańska 6/8 - udział poza konkursem
  • Kamil Kowalski - Zespół Szkół nr 2 w Mławie, ul. Zuzanny Morawskiej 29b
  • Daniel Podlasin - Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku, 06-100 Pułtusk,ul. M. Konopnickiej 9
  • Artur Piasecki - Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych 04-161 Warszawa, ul. Komorska 17/23
  • Agnieszka Franczyk - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku, 05-180 Pomiechówek,ul. Ogrodnicza 6
  • Michał Szewczyk - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica 08 – 110 Siedlce, ul. Ks. J. Popiełuszki 8
  • Ariel Świstak - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, 04-110 Warszawa, ul. Majdański 30/36
  • Cezary Powała - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego, ul. Poznańska 6/8
  • Kamil Łata - Centrum Kształcenia Praktycznego, 03-200 Maków Mazowiecki, ul. Mickiewicza 39
  • Dominik Pochmara - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego, ul. Poznańska 6/8 - udział poza konkursem
  • Przemysław Tomaszewski - Zespół Szkół Zawodowych i Licealnych im. dra Kazimierza Hołogi

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000