Krok po kroku i już mały jubileusz... 29 listopada 2013 r. do historii przeszedł finał V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2013. Jak zawsze w gościnnych progach Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej 17/23 w Warszawie miała miejsce pełna emocji rywalizacja kulinarna i kelnerska.
Oficjalnego otwarcia finału V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada. Odprawę przed konkursem poprowadzili: przewodniczący kapituły konkursu Adam Michalski oraz przewodniczący jury degustacyjnego Andrzej Bryk.
W tym roku wymogi konkursowe zostały jeszcze bardziej wyśrubowane. Uczestnicy konkursu kulinarnego musieli przygotować dania konkursowe:
- zakąskę gorącą ze świeżego pstrąga tęczowego
- danie główne z wykorzystaniem piersi indyczej jakości QAFP i sera Mlekdamer
Konkurs kelnerski, tradycyjnie rozpoczynający się dwujęzycznym testem wiedzy, obejmował pokaz sztuki nakrycia stołu w sposób klasyczny jak i improstyl, a także to co w tym roku okazało się najtrudniejsze, czyli falmbirowanie naleśników Zuzanny (Crepes Suzette flamber).
Do tegorocznej rywalizacji finałowej, z grona 46 zgłoszeń, zakwalifikowane przez Kapitułę Konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu 2013 zostały następujące zespoły:
- Zespół Szkół Nr 1 – Grodzisk Mazowiecki
- Zespół Szkół Gastronomicznych – Łódź
- OSZ Gastgewerbe Brillat-Savarin-Schule Buschallee 23A – Berlin
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych – Olsztyn
- Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika – Ostrołęka
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych – Otwock
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego – Pionki
- Zespół Szkół Nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej – Wałbrzych
- Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych – ul. Komorska 17/23, Warszawa
- Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych – ul. Komorska 17/23, Warszawa
- Zespół Szkół Gastronomicznych – ul. Poznańska 6/8, Warszawa
- Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego – Zduńska Wola
Do rywalizacji w konkursie kulinarnym, zgodnie z kolejnością wylosowaną w trakcie odprawy przed konkursem, przystąpili:
- Natalia Laskowska, Hubert Płodzich – Ostrołęka
- Mateusz Kornet, Michał Borkowski – Warszawa ul. Komorska
- Magda Lewandowska, Magdalena Piętka – Otwock
- Piotr Kłosowski, Michał Kolbe – Olsztyn
- Magdalena Derlatka, Szymon Mróz – Pionki
- Yuliya Kiselyova, Johanna Baumegger – Berlin
- Kamila Pluskwa, Dorota Piecyk – Wojsławice
- Sebastian Małecki, Tomasz Rojszyk – Warszawa ul. Komorska
- Marta Ryczałek, Anna Kieliszek – Grodzisk Mazowiecki
- Dawid Hermanowski, Mateusz Gabrysiak – Łódź
- Igor Sinoracki, Maciej Osiński – Warszawa ul. Poznańska
- Damian Kamiński, Patryk Bolek – Wałbrzych
Najtrudniejsze zadanie jednak czekało jurorów. Obserwując pełne emocji zmagania kulinarne, dostrzegając wielkie zaangażowanie uczestników konkursu i widząc wszechobecną chęć zaprezentowania własnych umiejętności zawodowych, ciśnienie rosło z godziny na godzinę.
Obowiązkowe do użycia w konkursie produkty dostarczyli: świeże pstrągi firma ALOSA, pierś indycza ZPM ŁUKOSZ i wymuszający wykazaniem się najwyższym kunsztem kulinarnym ser żółty Mlekdamer z POLMLEK-u.
Emocje, emocje, a wszystko przed kamerą, na oczach obserwatorów i dociekliwego jury, pracującego w składzie:
Jury degustacyjne:
- Andrzej Bryk – przewodniczący
- Paweł Malewski
- Jacek Sulich
- Mariusz Nowicki
- Zbigniew Łęgowski
- Wanda Brzeska
- Małgorzata Konarzewska
Jury techniczne:
- Jarosław Maliszewski
- Stanisław Nowogródzki
- Ewa Rosiak
- Krzysztof Wiśniewski
Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerskim. Dwujęzyczny (polsko-angielski) test wiedzy zawodowej, nakrycia stołu do wylosowanego menu w stylu klasycznym i improstyl-u oraz wymagające niezwykle dużej koncentracji zadanie flambirowania naleśników okazały się nie lada wyzwaniem.
I chociaż flambirowanie to szczyty umiejętności kelnerskich, to najwięcej emocji budziło menu do którego należało nakryć zastawę stołową. Nie wyjaśniając i prowokując do poszukiwania wiedzy na ten temat podam, iż najtrudniejsze sformułowanie w menu brzmiało „pstrąg w oku raka”, wyjaśnienie zagadki pozostawiam dociekliwym.
W tegorocznym finale V Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego, w wylosowanej kolejności rywalizowali:
- Magdalena Chojnowska – Ostrołęka
- Robert Niewiarowski – Warszawa, ul. Komorska
- Jakub Piętka – Otwock
- Anna Dworznikowska – Olsztyn
- Katarzyna Rdzanek – Pionki
- Samantha Prinz – Berlin
- Szymon Kubiak – Wojsławice
- Anna Lesińska – Warszawa, ul. Komorska
- Aleksandra Krzosek – Grodzisk Mazowiecki
- Paulina Borek – Łódź
- Tomasz Żochowski – Warszawa, ul. Poznańska
- Damian Pisarczyk – Wałbrzych
Rywalizację w konkursie kelnerskim oceniało profesjonalne jury w składzie:
- Grzegorz Górnik – przewodniczący
- Jan Stawarz
- Jerzy Czapla
- Cezary Skalski
- Marzena Niedośpiał
W czasie, gdy finaliści rywalizacji konkursowej emocjami sięgali zenitu, na sali gimnastycznej nie było wcale spokojniej. Uczniowie, nauczyciele i przybyli goście mieli możliwość uczestnictwa w specjalnym panelu szkoleniowo-konkursowym.
Tu można było zasięgnąć ciekawej wiedzy produktowej, poznać najnowsze techniki kulinarne, o których w książkach szkolnych jeszcze nic nie słychać, zobaczyć jak wygląda profesjonalna praca barmana, a wszystko to przeplatane było pytaniami i konkursami skierowanymi do publiczności. Poprawne odpowiedzi były oczywiście sowicie nagradzane.
W prezentacjach i szkoleniach udział wzięli: Szkoła Barmanów Jerzego Czapli i firma Meridon, zaprezentowane zostały wyjątkowej przydatności dla gastronomii papiery Saga i oczywiście system jakość QAFP wraz z degustacją specjalnych wędlin QAFP produkcji ZPM Grot w tym wyjątkowe kabanosy z gęsi.
 |
 |
Uczestnicy mieli możliwość jeszcze bardziej zagłębić się w tajniki barmaństwa, gdy Paweł Jaworski przez godzinę szalał z syropami Monin, tworząc wyjątkowe kompozycie smakowe.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się, jakże na czasie, szkolenie sous vide połączone z degustacją obłędnie delikatnego mięsa przygotowanego w temperaturze 64˚C. Wspaniały zasób wiedzy na temat makaronów włoskich marki Barilla przedstawiła Pani Marta Martys, a całość ozdabiały pouczające prezentacje Mariusza Gachewicza na temat carvingu oraz produktów Polmlek.
Tak naprawdę to Mariusz pokazał jak należało podejść do użycia w rywalizacji konkursowej sera Mlekdamer, by myśleć o wygranej. Panel edukacyjny wspierając swoją wiedzą i błyskotliwością poprowadził szef kuchni hotelu Lord Stafan Birek.
 |
 |
Tuż przed Galą, na której ogłoszono wyniki i rozdano nagrody, wszyscy zaproszeni goście, uczestnicy konkursu, nauczyciele oraz sponsorzy mieli możliwość spróbowania potraw przygotowanych przez uczniów szkoły pod opieką szefów kuchni. Tego dnia swoją opieką objęli uczniów szefowie: Robert Kowalewski, Michał Trukawka, Kamil Mamerski, Paweł Figura oraz Tomasz Purzyński. Bufetu VIP-owskiego nie powstydziłby się żaden hotel.
Firmy, które wsparły swoimi produktami przygotowanie bufetów to: Alosa, Piekarnia Szwajcarska Intereuropol, Puratos, ZPM Łukosz, ZPM Grot, Oerlemans, Polmlek, Meridon, Kamis, Barilla, Lawisz, Janex. VIP bankiet z całości został przygotowany na sprzęcie z wypożyczalni Gastro Magic Serwis.
 |
 |
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2013 to zawsze święto dla uczniów szkół gastronomicznych, możliwość spotkania się z szefami kuchni i zdobycia nowych ciekawych doświadczeń zawodowych. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość.
Współpracę środowisk branżowych zauważają i doceniają również władze nie tylko regionalne. Tegoroczny V finał Konkursu patronatem honorowym objęli:
- Pan Jacek Kozłowski Wojewoda Mazowiecki
- Pan Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego
- Pan Radosław Szatkowski Prezes Agencji Rynku Rolnego
- Pan Karol Semik Mazowiecki Kurator Oświaty
- Pan Tomasz Kucharski Burmistrz Dzielnicy Praga Południe Miasta Stołecznego Warszawy
- Pan Wiesław Różański Prezes UPEMI i Promotor znaku QAFP
- Pan Paweł Malewski Prezes firmy Stalgast Sp. z o.o.
- Pan Jarosław Uściński Prezes Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
- Pan Grzegorz Górnik Prezes Akademii Kelnerskiej
- Pan Mariusz Gachewicz Prezes Carving Team Poland
- Pan Jerzy Czapla Prezes Centrum Szkolenia Barmanów
Wyniki V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2013
I miejsce
- w konkursie kulinarnym – Yuliya Kiselyova, Johanna Baumegger – Berlin
- w konkursie kelnerskim – Tomasz Żochowski – Warszawa, ul. Poznańska
II miejsce
- w konkursie kulinarnym
Igor Sinoracki, Maciej Osiński – Warszawa, ul. Poznańska
Mateusz Kornet, Michał Borkowski – Warszawa ul. Komorska
- w konkursie kelnerskim
Paulina Borek – Łódź
Anna Lesińska – Warszawa, ul. Komorska
III miejsce
- w konkursie kulinarnym
Damian Kamiński, Patryk Bolek – Wałbrzych
Marta Ryczałek, Anna Kieliszek – Grodzisk Maz.
Magda Lewandowska, Magdalena Piętka – Otwock
- w konkursie kelnerskim
Robert Niewiarowski – Warszawa, ul. Komorska
Szymon Kubiak – Wojsławice
Anna Dworznikowska – Olsztyn
- Wyróżnienie – Katarzyna Rdzanek – Pionki
Grand Prix
Zespół Szkół Gastronomicznych im prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska 6/8, Warszawa

Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2013 składają serdeczne podziękowania patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.