Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
V edycja konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu 2013



 
Krok po kroku i już mały jubileusz... 29 listopada 2013 r. do historii przeszedł finał V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2013. Jak zawsze w gościnnych progach Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej 17/23 w Warszawie miała miejsce pełna emocji rywalizacja kulinarna i kelnerska.

Oficjalnego otwarcia finału V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada. Odprawę przed konkursem poprowadzili: przewodniczący kapituły konkursu Adam Michalski oraz przewodniczący jury degustacyjnego Andrzej Bryk.

  
W tym roku wymogi konkursowe zostały jeszcze bardziej wyśrubowane. Uczestnicy konkursu kulinarnego musieli przygotować dania konkursowe:

  • zakąskę gorącą ze świeżego pstrąga tęczowego
  • danie główne z wykorzystaniem piersi indyczej jakości QAFP i sera Mlekdamer

Konkurs kelnerski, tradycyjnie rozpoczynający się dwujęzycznym testem wiedzy, obejmował pokaz sztuki nakrycia stołu w sposób klasyczny jak i improstyl, a także to co w tym roku okazało się najtrudniejsze, czyli falmbirowanie naleśników Zuzanny (Crepes Suzette flamber).

Do tegorocznej rywalizacji finałowej, z grona 46 zgłoszeń, zakwalifikowane przez Kapitułę Konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu 2013 zostały następujące zespoły:

  1. Zespół Szkół Nr 1 – Grodzisk Mazowiecki
  2. Zespół Szkół Gastronomicznych – Łódź
  3. OSZ Gastgewerbe Brillat-Savarin-Schule Buschallee 23A – Berlin
  4. Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych – Olsztyn
  5. Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika – Ostrołęka
  6. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych – Otwock
  7. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego – Pionki
  8. Zespół Szkół Nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej – Wałbrzych
  9. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych – ul. Komorska 17/23, Warszawa
  10. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych – ul. Komorska 17/23, Warszawa
  11. Zespół Szkół Gastronomicznych – ul. Poznańska 6/8, Warszawa
  12. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego – Zduńska Wola


Do rywalizacji w konkursie kulinarnym, zgodnie z kolejnością wylosowaną w trakcie odprawy przed konkursem, przystąpili:

  1. Natalia Laskowska, Hubert Płodzich – Ostrołęka
  2. Mateusz Kornet, Michał Borkowski – Warszawa ul. Komorska
  3. Magda Lewandowska, Magdalena Piętka – Otwock
  4. Piotr Kłosowski, Michał Kolbe – Olsztyn
  5. Magdalena Derlatka, Szymon Mróz – Pionki
  6. Yuliya Kiselyova, Johanna Baumegger – Berlin
  7. Kamila Pluskwa, Dorota Piecyk – Wojsławice
  8. Sebastian Małecki, Tomasz Rojszyk – Warszawa ul. Komorska
  9. Marta Ryczałek, Anna Kieliszek – Grodzisk Mazowiecki
  10. Dawid Hermanowski, Mateusz Gabrysiak – Łódź
  11. Igor Sinoracki, Maciej Osiński – Warszawa ul. Poznańska
  12. Damian Kamiński, Patryk Bolek – Wałbrzych

Najtrudniejsze zadanie jednak czekało jurorów. Obserwując pełne emocji zmagania kulinarne, dostrzegając wielkie zaangażowanie uczestników konkursu i widząc wszechobecną chęć zaprezentowania własnych umiejętności zawodowych, ciśnienie rosło z godziny na godzinę.

Obowiązkowe do użycia w konkursie produkty dostarczyli: świeże pstrągi  firma ALOSA, pierś indycza  ZPM  ŁUKOSZ i wymuszający wykazaniem się najwyższym kunsztem kulinarnym ser żółty Mlekdamer z POLMLEK-u.

Emocje, emocje, a wszystko przed kamerą, na oczach obserwatorów i dociekliwego jury, pracującego w składzie:

Jury degustacyjne:

  • Andrzej Bryk – przewodniczący
  • Paweł Malewski
  • Jacek Sulich
  • Mariusz Nowicki
  • Zbigniew Łęgowski
  • Wanda Brzeska
  • Małgorzata Konarzewska

Jury techniczne:

  • Jarosław Maliszewski
  • Stanisław Nowogródzki
  • Ewa Rosiak
  • Krzysztof Wiśniewski

Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerskim. Dwujęzyczny (polsko-angielski) test wiedzy zawodowej, nakrycia stołu do wylosowanego menu w stylu klasycznym i improstyl-u oraz wymagające niezwykle dużej koncentracji zadanie flambirowania naleśników okazały się nie lada wyzwaniem.

I chociaż flambirowanie to szczyty umiejętności kelnerskich, to najwięcej emocji budziło menu do którego należało nakryć zastawę stołową. Nie wyjaśniając i prowokując do poszukiwania wiedzy na ten temat podam, iż najtrudniejsze sformułowanie w menu brzmiało „pstrąg w oku raka”, wyjaśnienie zagadki pozostawiam dociekliwym.  

W tegorocznym finale V Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego, w wylosowanej kolejności rywalizowali:

  1. Magdalena Chojnowska – Ostrołęka
  2. Robert Niewiarowski – Warszawa, ul. Komorska
  3. Jakub Piętka – Otwock
  4. Anna Dworznikowska – Olsztyn
  5. Katarzyna Rdzanek – Pionki
  6. Samantha Prinz – Berlin
  7. Szymon Kubiak – Wojsławice
  8. Anna Lesińska – Warszawa, ul. Komorska
  9. Aleksandra Krzosek – Grodzisk Mazowiecki
  10. Paulina Borek – Łódź
  11. Tomasz Żochowski – Warszawa, ul. Poznańska
  12. Damian Pisarczyk – Wałbrzych

Rywalizację w konkursie kelnerskim oceniało profesjonalne jury w składzie:

  • Grzegorz Górnik – przewodniczący
  • Jan Stawarz
  • Jerzy Czapla
  • Cezary Skalski
  • Marzena Niedośpiał

W czasie, gdy finaliści rywalizacji konkursowej emocjami sięgali zenitu, na sali gimnastycznej nie było wcale spokojniej. Uczniowie, nauczyciele i przybyli goście mieli możliwość uczestnictwa w specjalnym panelu szkoleniowo-konkursowym.

Tu można było zasięgnąć ciekawej wiedzy produktowej, poznać najnowsze techniki kulinarne, o których w książkach szkolnych jeszcze nic nie słychać, zobaczyć jak wygląda profesjonalna praca barmana, a wszystko to przeplatane było pytaniami i konkursami skierowanymi do publiczności. Poprawne odpowiedzi były oczywiście sowicie nagradzane.

W prezentacjach i szkoleniach udział wzięli: Szkoła Barmanów Jerzego Czapli i firma Meridon, zaprezentowane zostały wyjątkowej przydatności dla gastronomii papiery Saga i oczywiście system jakość QAFP wraz z degustacją specjalnych wędlin QAFP produkcji ZPM Grot w tym wyjątkowe kabanosy z gęsi.

Uczestnicy mieli możliwość jeszcze bardziej zagłębić się w tajniki barmaństwa, gdy Paweł Jaworski przez godzinę szalał z syropami Monin, tworząc wyjątkowe kompozycie smakowe. 

Dużym zainteresowaniem cieszyło się, jakże na czasie, szkolenie sous vide połączone z degustacją obłędnie delikatnego mięsa przygotowanego w temperaturze 64˚C. Wspaniały zasób wiedzy na temat makaronów włoskich marki Barilla przedstawiła Pani Marta Martys, a całość ozdabiały pouczające prezentacje Mariusza Gachewicza na temat carvingu oraz produktów Polmlek.

Tak naprawdę to Mariusz pokazał jak należało podejść do użycia w rywalizacji konkursowej sera Mlekdamer, by myśleć o wygranej. Panel edukacyjny wspierając swoją wiedzą i błyskotliwością poprowadził szef kuchni hotelu Lord Stafan Birek

Tuż przed Galą, na której ogłoszono wyniki i rozdano nagrody, wszyscy zaproszeni goście, uczestnicy konkursu, nauczyciele oraz sponsorzy mieli możliwość spróbowania potraw przygotowanych przez uczniów szkoły pod opieką szefów kuchni. Tego dnia swoją opieką objęli uczniów szefowie: Robert Kowalewski, Michał Trukawka, Kamil Mamerski, Paweł Figura oraz Tomasz Purzyński. Bufetu VIP-owskiego nie powstydziłby się żaden hotel.

Firmy, które wsparły swoimi produktami przygotowanie bufetów to: Alosa, Piekarnia Szwajcarska Intereuropol, Puratos, ZPM Łukosz, ZPM Grot, Oerlemans, Polmlek, Meridon, Kamis, Barilla, Lawisz, Janex. VIP bankiet z całości został przygotowany na sprzęcie z wypożyczalni Gastro Magic Serwis.

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2013 to zawsze święto dla uczniów szkół gastronomicznych, możliwość spotkania się z szefami kuchni i zdobycia nowych ciekawych doświadczeń zawodowych. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość.

Współpracę środowisk branżowych zauważają i doceniają również  władze nie tylko regionalne. Tegoroczny V finał Konkursu patronatem honorowym objęli: 

  • Pan Jacek Kozłowski Wojewoda Mazowiecki
  • Pan Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego
  • Pan Radosław Szatkowski Prezes Agencji Rynku Rolnego
  • Pan Karol Semik Mazowiecki Kurator Oświaty
  • Pan Tomasz Kucharski Burmistrz Dzielnicy Praga Południe Miasta Stołecznego Warszawy
  • Pan Wiesław Różański Prezes UPEMI i Promotor znaku QAFP
  • Pan Paweł Malewski Prezes firmy Stalgast Sp. z o.o.
  • Pan Jarosław Uściński Prezes Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
  • Pan Grzegorz Górnik Prezes Akademii Kelnerskiej
  • Pan Mariusz Gachewicz Prezes Carving Team Poland
  • Pan Jerzy Czapla Prezes Centrum Szkolenia Barmanów

Wyniki V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2013

I miejsce

  • w konkursie kulinarnym – Yuliya Kiselyova, Johanna Baumegger – Berlin
  • w konkursie kelnerskim – Tomasz Żochowski Warszawa, ul. Poznańska

II miejsce

  • w konkursie kulinarnym
    Igor Sinoracki, Maciej Osiński – Warszawa, ul. Poznańska
    Mateusz Kornet, Michał Borkowski – Warszawa ul. Komorska
  • w konkursie kelnerskim
    Paulina Borek – Łódź
    Anna Lesińska – Warszawa, ul. Komorska

III miejsce

  • w konkursie kulinarnym
    Damian Kamiński, Patryk Bolek – Wałbrzych
    Marta Ryczałek
    , Anna Kieliszek – Grodzisk Maz.
    Magda Lewandowska, Magdalena Piętka – Otwock       
  • w konkursie kelnerskim
    Robert Niewiarowski – Warszawa, ul. Komorska
    Szymon Kubiak – Wojsławice
    Anna Dworznikowska – Olsztyn
    • Wyróżnienie – Katarzyna Rdzanek – Pionki

Grand Prix
Zespół Szkół Gastronomicznych im prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska 6/8, Warszawa

Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2013 składają serdeczne podziękowania  patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.


Punktacja szczegółowa:

 

Lp. Nazwa i adres szkoły Rodzaj
konkursu
          Zespoły uczniów               Punkty Miejsce Klasyfikacja
generalna
1.

Zespół Szkół Nr 1
ul. Żwirki i Wigury 4,
05-825 Grodzisk Mazowiecki

konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Marta Ryczałek 
2. Anna Kieliszek     

1. Aleksandra Krzosek

693
238
III
 

2. Zespół Szkół Gastronomicznych
ul. Sienkiewicza 88,
90-357 Łódź
konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Dawid Hermanowski
2. Mateusz Gabrysiak

1. Paulina Borek

678
317
    
II
  

3. OSZ Gastgewerbe Berlin
Buschallee 23A,
13088 Berlin
konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Yuliya Kiselyova
2. Johanna Baumegger

1. Samantha Prinz

795
213
I

 
    
1008
4. Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych
w Olsztynie
ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn
konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Piotr Kłosowski
2. Michał Kolbe

1. Anna Dworznikowska

619
279
    
III
   

5. Zespół Szkół Zawodowych Nr 4
im. Adama Chętnika
ul. Traugutta 10, 07-410 Ostrołęka
konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Natalia Laskowska
2. Hubert Płodzich

1. Magda Chojnowska

590
251
    
 
   

6. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
ul. Konopnickiej 3,
05-400 Otwock
konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Magda Lewandowska
2. Magdalena Piętka

1. Jakub Piętka

687
266
III

 
     

7. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego
Al. Jana Pawła II 7,
26-670 Pionki
konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Magdalena Derlatka
2. Szymon Mróz

1. Katarzyna Rdzanek

623
206
     
 
    

8. Zespół Szkół Nr 7
im. Komisji Edukacji Narodowej
ul. Kłodzka 29, 58-308 Wałbrzych
konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Marcin Prugar
2. Patryk Bolek

1. Damian Pisarczyk

692
230
III

 
    

9. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych
ul. Komorska 17/23,
04-161 Warszawa
konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Sebastian Małecki
2. Tomasz Rojszyk

1. Anna Lesińska

659
313
   
II
     

10. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych
ul. Komorska 17/23,
04-161 Warszawa
konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Mateusz Kornet
2. Michał Borkowski

1. Robert Niewiarowski

705 
306
II
III
     
1011
11. Zespół Szkół Gastronomicznych
im. prof. E. Pijanowskiego
ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa
konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Igor Sinoracki
2. Maciej Osiński

1. Tomasz Żochowski

763
327
II
I
Grand Prix
1090
12. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego
Wojsławice 118,
98-220 Zduńska Wola
konkurs
kulinarny

konkurs
kelnerski
1. Kamila Pluskwa
2. Dorota Piecyk

1. Szymon Kubiak

562
270
 
III
     
 

Przewodniczący Kapituły Konkursu
Kuchnia Polska na Mazowszu 2013
Adam Michalski


  Stalgast sp. z o.o.
Staniewicka 5
03-310 Warszawa
tel.: 22 51 71 575
fax: 22 51 71 577
e-mail: stalgast@stalgast.com
www.stalgast.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000