Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
V edycja Festiwalu Smaku Gruczno 2010 już za nami


W dniach 21 - 22 sierpnia 2010 r., gruczeński Stary Młyn tłumnie odwiedzili ludzie z okolic, a także z całej Polski. Nie zabrakło również gości z zagranicy – łącznie ponad 30 000 osób. Odbył się V już z kolei Festiwal Smaku Gruczno 2010. Miejscem, które gościło festiwal była urokliwa, malowniczo położona dolina Dolnej Wisły. Zwiedzający mieli okazję podziwiać regionalne stanowiska, które prezentowały naturalnie wytwarzane produkty. Wszyscy delektowali się również wspaniałą atmosferą, jaka zawsze towarzyszy festiwalowi. Sprzyjała ku temu wspaniała, słoneczna pogoda. Festiwal Smaku w Grucznie to jedna z najważniejszych imprez kulinarnych w Polsce Północnej. To miejsce prezentujące kulinarne bogactwo: kuchnię, tradycyjne wyroby, przetwory oraz rękodzieło regionów z całej Polski. Wymienić tu warto regiony województwa kujawsko-pomorskiego: Doliny Dolnej Wisły, wschodniej części Borów Tucholskich, Pojezierza Brodnickiego i Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw.

Jednym z głównych punktów Festiwalu był konkurs kulinarny pod nazwą „Turniej Kucharzy”, mający na celu kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. Kucharze mieli za zadanie przygotowania przekąski z dzikiego łososia oraz dania głównego ze staropolskiego kurczaka kuropatwianego, z zieloną nóżką. Przygotowanie musiało odbyć się według staropolskich przepisów, w nowoczesnej aranżacji. Podstawę dla przygotowania stanowiła książka Stanisława Czernieckiego „Kompendium Ferkulorum” wydana w 1682 r. w Pałacu Wilanowskim. Jak się okazało, temat był bardzo trudny, a przygotowanie się do konkursu wymagało dużego poświęcenia i kosztowało sporo czasu. Przypuszczalnie, z tego powodu nie dopisały ekipy zagraniczne.

Do konkursu przystąpiło dziewięć odważnych, dwuosobowych ekip. Dania przyrządzone przez kucharzy okazały się godne królewskiego stołu, a nasz staropolski kurczak był przepyszny.

Decyzją Jury Profesjonalistów:

  • I Miejsce - Jakub Kasprzak i Waldemar Trzciołek z Hotelu „Remes”, Opalenica
  • II Miejsce - Mariusz Gachewicz i Marek Rybacki, z Pałacu Bursztynowego, Włocławek
  • III Miejsce - Jan Dutka i Marcin Orawiec z Karczmy Komorowice, Bielsko Biała

Zwycięzcy konkursu, z rąk pani Donaty Paszkiewicz i Hanny Skrzypczak, otrzymali nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski 2010, który odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Decyzją Jury Smakoszy VIP, nagrodę za najlepszy smak otrzymali:
Jan Dutka i Marcin Orawiec z Karczmy Komorowice.

Ponadto w konkursie wzięli udział:

Rafał Kaczmarek, Adam Kowalewski - Hotel Neptun, Międzychód
Arkadiusz Ciesiński, Michał Grzechowiak - Hotel Słoneczny Młyn, „Restauracja Oliwka”, Bydgoszcz
Paweł Grabowski, Adam Szajner - „Ekipa z Górnego Śląska”
Dariusz Kuźniak, Maciej Siąkowski - restauracja „Revelo”, Łodź
Tomasz Kuźniacki, Bartosz Przymorski - Restauracja „Za Piecem”, Bydgoszcz
Tomasz Komisarek, Tomasz Rochon - Karczma Kujawska ”Kummerówka”, Bydgoszcz

Uczestnicy konkursu otrzymali nagrody:
I miejsce: dwa laptopy, czek ufundowany przez organizatorów Kulinarnego Pucharu Polski 1500 PLN, nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski, puchary zwycięzców Turnieju Kucharzy, złote medale, dyplomy, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
II miejsce: mikrofalówki, puchary, srebrne medale, dyplomy, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
III miejsce: grille stojące, puchary, brązowe medale, dyplomy, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.

Zwycięzcy w kategorii „Najlepszy Smak” otrzymali Puchary Festiwalu Smaku. Pozostali otrzymali: dyplomy, medale, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.

Ekipy oceniało Jury w składzie:

Jury techniczne:
1. Leszek Gryka - Expert Kulinarny - Przewodniczący
2. Zbigniew Łęgowski - Doradca Kulinarny firmy Saga 

Jury degustacyjne:
1. Jacek Kempa - Vice Prezes Euro -Toques Polska, Mistrz Świata w grillowaniu - Przewodniczący
2. Wolfgang P. Menge - Prezydent Euro -Toques Niemcy
3. Paweł Malewski - Prezes Stalgast Polska
4. Waldemar Hołówka - Fundacja Klubu Szefów Kuchni
5. Piotr Szczygielski - Członek OSSKiC

Jury VIP:
1. Krzysztof Szulborski - Prezes SPKiCRP, Mistrz Świata w Grillowaniu - Przewodniczący
2. Stanisław Wroński - Konsul Honorowy Belgii
4. Ks. Wojciech Przybyła - Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej
5. Wiesław Szymczak - członek Euro-Toques Polska
6. Rafał Rykowski - TVP Bydgoszcz
7. Prof. Jarosław Dumanowski - wydawca książki S. Czernieckiego „Kompendium Ferculorum”
7. Leszek Kosarzecki - Firma Smoker
8. Annick Van Hool - Belgijska Izba Gospodarcza
9. Bogdan Kardas - Jabil Global Services

Koordynatorem konkursu był Jean Bos.

Nie sposób opisać każdego wydarzenia, wszystkiego, co działo się podczas Festiwalu. Ogrom występów i pokazów, mnóstwo atrakcji. Wszystko to można było podziwiać podczas dwudniowej imprezy. Odbyły się m.in. pokazy: wirowania miodu, lania świec z wosku, sprzętu pszczelarskiego, produktów lokalnych i tradycyjnych, rękodzielnictwa artystycznego, tradycyjnego rzemiosła, pokaz wypasu owiec z udziałem psów pasterskich, pokaz musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich, pokaz pracy koni pociągowych, pokazy i konkursy dla dzieci, pokazy rzeźbienia w owocach i warzywach, pokaz kuchni zbójnickiej, pokaz rodzimych ras gęsi.

Towarzyszyły występy: muzyki kresowej, góralskiej, orkiestry dętych, zespołu Chutki Smouz (Białoruś), zespołu Rzepczyno (Polska), zespołu ,,Kociewskie Gzuby” ze Świecia, Młodzieżowej Orkiestry Dętej „Promyki” z Gruczna.

Dziękujemy Członkom Euro-Toques Polska za pomoc w organizacji Turnieju Kucharzy oraz za to, że uczestniczyli w tegorocznym Festiwalu Smaku: Wojtkowi Harapkiewiczowi, Tomkowi Zajkowskiemu, Tomkowi Kosińskiemu, Wiesławowi Wróblewskiemu, Jackowi Kempie, Piotrowi Konkolewskiemu, Janowi Rado, Markowi Rybackiemu, Wiesławowi Szymczakowi, Adamowi Kowalewskiemu, Rafałowi Kaczmarkowi, Pawłowi Grabowskiemu, Tomaszowi Kuźniackiemu, Bartoszowi Przymorskiemu, Bartoszowi Kurczewskiemu.

Dziękujemy sponsorom, dzięki którym Turniej Kucharzy mógł się odbyć.

Organizatorzy:
Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły,
Akademia Molekularna Jeana Bos
Euro-Toques Polska

Patron medialny: Gastrona, Papaja, Poradnik Restauratora, News Gastro, Gastromaniak, Gazeta Pomorska, Expres Bydgoski.

Patron honorowy: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urząd Marszałkowski, Wojewoda miasta Bydgoszcz.

Foto: Tomasz Zajkowski
Relacja: Marzenna Konkolewska

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000