Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
V Zlot Orłów w Szczawnie Zdroju


V edycja Zlotu Orłów była jednocześnie pierwszą międzynarodową. W konkursie na najlepsze potrawy regionalne wzięło udział 10 ekip z Polski oraz drużyna Sardynii.

Prezentacje regionalne odbyły się na deptaku miejskim w Szczawnie Zdroju 1 czerwca 2008 roku. Konkurs wygrali:

1. Mirosław Sipa, Wojciech Mikuła reprezentujący Dolny Śląsk – Gospoda Babinicz  – Karp z sudeckiej krainy w sosie na szaro z rodzynkami

2. Irena Brzeska, Zbigniew Grzejda z Regionu Łódzkiego – Hotel Willa Roza Włodzimierzów – Rolada z indyka z pistacjami otoczona placuszkami ziemniaczanymi z migdałami

3. Wiesław Ambros, Sebastian Humski ze Śląska – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej – Kotlet dymfowany i szalot śląski

Poza nagrodzonymi regionalne potrawy przygotowywali także:
  • Dolny Śląsk – Zespół Polanki z Nowej Wsi Grodzickiej, Zamek Grodziec – Józefa Grzyb, Aniela PiteraGołąbki polańsko-bieszczadzkie
  • Dolny Śląsk – Uzdrowisko Szczawno Zdrój Jedlina – Elżbieta Trzskolska, Krystyna DudziakCielęcina a’la Korona Piastowska
  • Podkarpacie - Zamek w Baranowie Sandomierskim - Marek Łukaszewicz, Tomasz Ciaś  - Kulacha Lasowicka
  • Dolny Śląsk – Kłodzki Klub Kulinarny – Waldemar Załuski, Janusz SkrobotŻeberka wieprzowe Hrabstwa Kłodzkiego w towarzystwie duszonych warzyw i sosu z czarnego bzu
  • Małopolska – Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Małopolska – Kaczka po krakowsku z kaszą krakowską
  • Region Kujawsko – Pomorski – Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza – Tomasz Welter, Zbigniew MeyerGrudziądzkie plence drożdżowe
  • Sardynia – Gnoccheti alla sarda con sugo di salciccia
  • Mazowsze – Ryszard Dudziak, Piotr PyzaZraz wołowy z kluskami gryczanymi i sandaczem duszonym w miodowej kapuście

Potrawy regionalne oceniało jury techniczne: Jean Bos, Zbigniew Kurleto i Michel Labarre, oraz jury degustacyjne. W skład tego ostatniego weszli: Wiesław Bober – przewodniczący, Barbara Jakimowicz-Klein, Leszek Kołodziej, Tomasz Nielubiński, Paweł Malewski.

Podczas wieczornego rozdania nagród w Teatrze Zdrojowym wszyscy uczestnicy Zlotu Orłów zostali uhonorowani pamiątkowymi dyplomami i certyfikatami. Przygotowali także suto zastawione stoły z tradycyjnymi daniami regionalnymi.

Jean Bos i Michel Labarre, którzy zaprezentowali tajniki kuchni molekularnej oraz kuchni francuskiej również otrzymali wyróżnienia.

Całą imprezę poprowadził Mirek Drewniak. Waldemar Hołówka podsumowywał: Cieszę się, że tegoroczny Zlot Orłów stał się pierwszym międzynarodowym. Mam nadzieję, że w przyszłości również będziemy mogli gościć reprezentacje zagraniczne.

Joanna Załęska & Bartłomiej Suchecki - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Dziękujemy za wspaniałą imprezę"
(04.06.2008 - 20:05)  ( Wiesiek Ambros Polska Akademi...)
"zlot"
(05.06.2008 - 10:21)  (obserwator)
"jak to sie stalo"
(05.06.2008 - 11:44)  (gocs)
"a takto..."
(07.06.2008 - 11:25)  (satyn)
"Gratulacje i podziękowanie."
(05.06.2008 - 12:02)  (Jean Bos, Akademia Molekularna)
"Podziękowania i gratulace od Kłodzkiego Klubu Kuli..."
(05.06.2008 - 12:52)  (janusz skrobot)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000