V edycja Zlotu Orłów była jednocześnie pierwszą międzynarodową. W konkursie na najlepsze potrawy regionalne wzięło udział 10 ekip z Polski oraz drużyna Sardynii.
Prezentacje regionalne odbyły się na deptaku miejskim w Szczawnie Zdroju 1 czerwca 2008 roku. Konkurs wygrali:
1. Mirosław Sipa, Wojciech Mikuła reprezentujący Dolny Śląsk – Gospoda Babinicz – Karp z sudeckiej krainy w sosie na szaro z rodzynkami
2. Irena Brzeska, Zbigniew Grzejda z Regionu Łódzkiego – Hotel Willa Roza Włodzimierzów – Rolada z indyka z pistacjami otoczona placuszkami ziemniaczanymi z migdałami
3. Wiesław Ambros, Sebastian Humski ze Śląska – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej – Kotlet dymfowany i szalot śląski
Poza nagrodzonymi regionalne potrawy przygotowywali także:
- Dolny Śląsk – Zespół Polanki z Nowej Wsi Grodzickiej, Zamek Grodziec – Józefa Grzyb, Aniela Pitera – Gołąbki polańsko-bieszczadzkie
- Dolny Śląsk – Uzdrowisko Szczawno Zdrój Jedlina – Elżbieta Trzskolska, Krystyna Dudziak – Cielęcina a’la Korona Piastowska
- Podkarpacie - Zamek w Baranowie Sandomierskim - Marek Łukaszewicz, Tomasz Ciaś - Kulacha Lasowicka
- Dolny Śląsk – Kłodzki Klub Kulinarny – Waldemar Załuski, Janusz Skrobot – Żeberka wieprzowe Hrabstwa Kłodzkiego w towarzystwie duszonych warzyw i sosu z czarnego bzu
- Małopolska – Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Małopolska – Kaczka po krakowsku z kaszą krakowską
- Region Kujawsko – Pomorski – Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza – Tomasz Welter, Zbigniew Meyer – Grudziądzkie plence drożdżowe
- Sardynia – Gnoccheti alla sarda con sugo di salciccia
- Mazowsze – Ryszard Dudziak, Piotr Pyza – Zraz wołowy z kluskami gryczanymi i sandaczem duszonym w miodowej kapuście
Potrawy regionalne oceniało jury techniczne: Jean Bos, Zbigniew Kurleto i Michel Labarre, oraz jury degustacyjne. W skład tego ostatniego weszli: Wiesław Bober – przewodniczący, Barbara Jakimowicz-Klein, Leszek Kołodziej, Tomasz Nielubiński, Paweł Malewski.
Podczas wieczornego rozdania nagród w Teatrze Zdrojowym wszyscy uczestnicy Zlotu Orłów zostali uhonorowani pamiątkowymi dyplomami i certyfikatami. Przygotowali także suto zastawione stoły z tradycyjnymi daniami regionalnymi.
Jean Bos i Michel Labarre, którzy zaprezentowali tajniki kuchni molekularnej oraz kuchni francuskiej również otrzymali wyróżnienia.
Całą imprezę poprowadził Mirek Drewniak. Waldemar Hołówka podsumowywał: Cieszę się, że tegoroczny Zlot Orłów stał się pierwszym międzynarodowym. Mam nadzieję, że w przyszłości również będziemy mogli gościć reprezentacje zagraniczne.
Joanna Załęska & Bartłomiej Suchecki - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.