17 czerwca 2007 roku na Rynku Starego Miasta w Lublinie odbyła się V edycja Festiwalu Pierogów oraz I Festiwal Kuchni Lubelskiej. Organizatorem było Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Lubelski. Głównym inicjatorem i koordynatorem imprezy był Jacek Jakubczak - prezes Stowarzyszenia.
Zwycięzcami festiwalowych potyczek zostali Piotr Szczygielski i Paweł Gajda reprezentujący Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni z Warszawy oraz Mateusz Maciński - uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Przygotowane przez nich pierogi - Krok do Unii były pysznym połączeniem smakowym wielu znanych kuchni m.in. włoskiej i francuskiej oraz polskiej tradycji.

Drugie miejsce zdobyła ekipa Hotelu Lublin - Barbara Fatyga, Andrzej Rudziński i Paweł Urban oraz Villi Bohema z Kazimierza Dolnego – Agnieszka Filiks, Paweł Kluziak i Anna Misztal. Konkursowe jury zachwycili Pierogami z jesiotrem i sosem kurkowym.
Laureatami trzeciego miejsca zostali Paweł Kozieł, Szymon Ligaj oraz Anna Janasz z firmy „Pyza” Adama Butryma z Lublina, którzy podczas festiwalowych zmagań przyrządzili Pierogi pieczone z kaszanką i jabłkami.
Smak, technikę i oryginalność przygotowania konkursowych pierogów oraz nawiązanie do tradycji oceniało jury w składzie:
- Zbigniew Kurleto – przewodniczący
- Marcin Budynek
- Stefan Birek
- Mariusz Nowicki
- Kazimierz Gajek

Przybyła na Festiwal Pierogów Lubelskich publiczność również mogła oceniać konkursowe przysmaki. Największym powodzeniem cieszyły się pierogi przygotowane przez drużynę Villi Bohema oraz Hotelu Lublin.
Tego słonecznego dnia osoby, który przybyły na Festiwal mogły bez końca degustować różnorodnych odmian pierogów. Uczestnicy konkursu zadbali o wspaniały smak i oryginalność przyrządzanych potraw. Oprócz tradycyjnych pierogów – z serem, owocami, mięsem, kapustą, ruskich czy wiejskich pojawiły się również mniej popularne, choć również bardzo smaczne.
Publiczność miała wspaniałą okazję obserwować przygotowanie pierogów przez znanych kucharzy - Zbigniewa Kurleto, Marcina Budynka oraz Marcina Polusa.
Na V Festiwalu Pierogów gościły pierogi faszerowane szpinakiem, soczewicą, łososiem, ryżem, miętą, kaszą, brokułami i wiele innych. Uczestnicy reprezentujący Zagrodę Roztocze przyrządzili Pierogi biłgorajskie, zaś Piekarnię „Pęzioł”- Tadeusz Pęzioł - Pierogi lubelskie.

W "pierogowych" rozgrywkach udział wzięli również reprezentanci: Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Małopolska, Restauracji Rarytas – Piaski k/Lublina, Pensjonatu Bankowego – Okuninka oraz Zespołu Szkół nr 5 w Lublinie - Koło Gastronomiczne.
Organizatorzy przekazali pieniądze ze sprzedaży wyrobów konkursowych na rzecz Lubelskiego Hospicjum Małego Księcia.
Justyna Warchoł – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|