Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
V Festiwal Pierogów Lubelskich i I Festiwal Kuchni Lubelskiej

17 czerwca 2007 roku na Rynku Starego Miasta w Lublinie odbyła się V edycja Festiwalu Pierogów oraz I Festiwal Kuchni Lubelskiej. Organizatorem było Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Lubelski. Głównym inicjatorem i koordynatorem imprezy był Jacek Jakubczak - prezes Stowarzyszenia.

Zwycięzcami festiwalowych potyczek zostali Piotr Szczygielski i Paweł Gajda reprezentujący Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni z Warszawy oraz Mateusz Maciński - uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Przygotowane przez nich pierogi - Krok do Unii były pysznym połączeniem smakowym wielu znanych kuchni m.in. włoskiej i francuskiej oraz polskiej tradycji.

Drugie miejsce zdobyła ekipa Hotelu Lublin - Barbara Fatyga, Andrzej Rudziński i Paweł Urban oraz Villi Bohema z Kazimierza Dolnego – Agnieszka Filiks, Paweł Kluziak i Anna Misztal. Konkursowe jury zachwycili Pierogami z jesiotrem i sosem kurkowym.

Laureatami trzeciego miejsca zostali Paweł Kozieł, Szymon Ligaj oraz Anna Janasz z firmy „Pyza” Adama Butryma z Lublina, którzy podczas festiwalowych zmagań przyrządzili Pierogi pieczone z kaszanką i jabłkami.

Smak, technikę i oryginalność przygotowania konkursowych pierogów oraz nawiązanie do tradycji oceniało jury w składzie:

  • Zbigniew Kurleto – przewodniczący
  • Marcin Budynek
  • Stefan Birek
  • Mariusz Nowicki
  • Kazimierz Gajek

Przybyła na Festiwal Pierogów Lubelskich publiczność również mogła oceniać konkursowe przysmaki. Największym powodzeniem cieszyły się pierogi przygotowane przez drużynę Villi Bohema oraz Hotelu Lublin.

Tego słonecznego dnia osoby, który przybyły na Festiwal mogły bez końca degustować różnorodnych odmian pierogów. Uczestnicy konkursu zadbali o wspaniały smak i oryginalność przyrządzanych potraw. Oprócz tradycyjnych pierogów – z serem, owocami, mięsem, kapustą, ruskich czy wiejskich pojawiły się również mniej popularne, choć również bardzo smaczne.

Publiczność miała wspaniałą okazję obserwować przygotowanie pierogów przez znanych kucharzy - Zbigniewa Kurleto, Marcina Budynka oraz Marcina Polusa.

Na V Festiwalu Pierogów gościły pierogi faszerowane szpinakiem, soczewicą, łososiem, ryżem, miętą, kaszą, brokułami i wiele innych. Uczestnicy reprezentujący Zagrodę Roztocze przyrządzili Pierogi biłgorajskie, zaś Piekarnię „Pęzioł”- Tadeusz Pęzioł - Pierogi lubelskie.

W "pierogowych" rozgrywkach udział wzięli również reprezentanci: Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Małopolska, Restauracji Rarytas – Piaski k/Lublina, Pensjonatu Bankowego – Okuninka oraz Zespołu Szkół nr 5 w Lublinie - Koło Gastronomiczne.

Organizatorzy przekazali pieniądze ze sprzedaży wyrobów konkursowych na rzecz Lubelskiego Hospicjum Małego Księcia.

Justyna Warchoł – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000