Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VI. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Zgotuj Sobie Sukces


W dniu 14 listopada w Warszawie odbył się finał 6. edycji prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Zgotuj Sobie Sukces zorganizowanego przez firmę MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. W tym roku najlepsi okazali się Igor Antoszewski i Michał Wester – uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
 
To kolejny sukces kulinarny młodych kucharzy z Wrocławia, ponieważ w ubiegłym roku znaleźli się na podium zajmując w 5. edycji konkursu zaszczytne, trzecie miejsce. Druga nagroda w tegorocznej edycji przypadła Piotrowi Archicińskiemu i Marcinowi Krzesińskiemu z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Trzecie miejsce na podium zajęli Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
 
 
W dniu finału 6. edycji konkursu dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania przystawki oraz dania głównego z produktów, których wcześniej nie znali. Uczestnicy konkursu otrzymali od międzynarodowego jury pudła (tzw. black box), w których znalazły się na pozór łatwe składniki, w tym między innymi: łosoś norweski, kurczak w całości, pomidory pelati, suszone grzyby, śmietana 36%, mąka oraz dodatki warzywne i owocowe, a także przyprawy. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu z otrzymanych składników 6 porcji dania głównego oraz przystawki. A wszystko w krótkim czasie zaledwie 1,5 godziny.
 
 
Potrawy, których przyrządzenie okazało się wielkim wyzwaniem z uwagi na pozorną łatwość udostępnionych składników, były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze: 
  • Marcin Piotrowski ekspert kulinarny, nauczyciel
  • Mariusz Nowicki  Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników
  • Piotr Kuziela trener młodzieżowej reprezentacji Polski - Akademia Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO
  • Reinhold Metz WACS
  • Sigfrid Schaber Honorowy Prezydent WACS
  • Zenon Hołubowski szef kuchni z certyfikatem Executive Chef World Association of Chefs – WACS.
Jednocześnie popisy młodych talentów poddawane były ocenie dziennikarzy i krytyków kulinarnych oraz właścicieli restauracji, którzy laureatom z Wrocławia przyznali wyróżnienie, zachwycając się przede wszystkim propozycją drugiego dania. Ocenili je nie tylko jako najlepsze, ale także najładniej podane. Za najbardziej kreatywny zespół członkowie jury komplementarnego uznali zaś Piotra ArchicińskiegoMarcina Krzesińskiego z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie i to im przyznali nagrodę dziennikarzy i krytyków kulinarnych. Jurorzy byli pod wrażeniem aromatycznego purée ziemniaczanego i świetnej kompozycji knedla ze śliwką zestawionego z bardzo chrupiącym kurczakiem, a także świetnej przystawki: wyjątkowo dobrze doprawionego tatara z łososia, sałatki z kopru włoskiego i czipsów wg własnej receptury.
 
 
Michał i Igor – zdobywcy nagrody głównej – zdradzili nam, czym zachwycili członków obydwu składów jurorskich: Jako przystawkę zaproponowaliśmy: łososia przyrządzonego w technologii sous-vide z emulsją pomidorową, połączyliśmy to z fenkułem i szpinakiem –- tłumaczy Michał Wester, a jego kolega z zespołu Igor Antoszewski opisuje pomysł na drugie danie: kurczak sous-vide, roladka z udka kurczaka, purée z kalafiora z wanilią, moskole z pudrem grzybowym, por duszony na maśle i sos musztardowy z pudrem z grzybków.
 
Obaj panowie zgodnie twierdzą, że o sukcesie zadecydowała także zasada  połączenia nowoczesnych technologii i nieskomplikowanych receptur. Przykładowo użyliśmy niskiej temperatury, która pozwala uzyskać pożądaną konsystencję i soczystość mięsa, jego kolor, smak, który zostaje w środku – mówi Michał. Prostota w naszym wykonaniu do propozycja moskola – zwykłego góralskiego placuszka ziemniaczanego, który jest tradycyjnym daniem Podhala i wdzięcznie daje się modyfikować  – dodaje Igor.
 
Zawód kucharza to dla wszystkich laureatów tegorocznej edycji konkursu doskonały pomysł na przyszłość. Wielu z nich, zapytanych o motywację przy wyborze drogi zawodowej podkreślało jednak, że za tym wyborem stoi towarzysząca im od dziecka pasja do gotowania. Prawie każdy marzy o tym, by w przyszłości prowadzić własną restaurację lub kawiarnię, ale wcześniej chcą się uczyć od najlepszych. Świadomie wybierają drogę w stronę sukcesu. A ten nie przychodzi łatwo i z dnia na dzień.
 
Grzegorz Kazubski, który był kiedyś szefem kuchni w Kancelarii Prezydenta RP zauważa, że kucharze są dziś postrzegani jako ciekawa grupa społeczna, która ma coś do zaoferowania. Znacząco wzrósł prestiż naszego zawodu – zauważa Kazubski – zawdzięczamy to między innymi mediom i kucharzom – celebrytom. Potwierdza to badanie opinii publicznej, w którym aż 83% respondentów uznało profesję kucharza jako cieszącą się uznaniem, a 73 % określiło ją jako atrakcyjną.
 
 
Marcin Piotrowski – członek jury profesjonalnego, ekspert kulinarny, zgadza się z tym, że profesja mistrza kuchni to zawód z przyszłością. Nie wydaje mi się, by nadeszły kiedyś takie czasy, w których ktoś stwierdzi, że nie będziemy jedli – dodaje. Kto może marzyć o karierze w tym zawodzie? Pasjonat, ktoś bardzo zaangażowany – podkreśla Piotrowski i tłumaczy: jeśli ktoś jest zamknięty w sobie, to ciężko mu będzie budować relacje z klientem. Mamy przecież coraz więcej restauracji, gdzie kucharze podają swoje dania, wychodzą z kuchni, w których kelner tylko zaprasza do stolika, podaje napoje i przyjmuje rachunek. Kucharz przejmuje cały serwis, opowiada historię, jak i z czego przygotował potrawę, skąd pochodzą produkty.
 
Celem konkursu jest pokazanie, że nasza firma bardzo ściśle współpracuje ze środowiskiem, wspiera młode talenty kulinarne, z których kiedyś wyrosną szefowie – mówi Grzegorz Kazubski – szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości, inicjator i organizator Zgotuj Sobie Sukces. Drugi cel to wsparcie szkół gastronomicznych, które mają ograniczone możliwości do zaprezentowania się na arenie polskiej i międzynarodowej.
 
Rozmach i możliwości, jakie daje MAKRO, to podstawowe atuty tego konkursu – ocenia ekspert kulinarny Marcin Piotrowski. Przestrzeń, produkty, możliwość skupienia wokół tej imprezy znaczących w branży szefów kuchni. To jest po prostu konkurs w skali makro –dodaje juror, który w tym roku po raz pierwszy oceniał zmagania młodych kucharzy.
 
 
Laureaci konkursu kulinarnego MAKROIgor Antoszewski i Michał Wester z Wrocławia otrzymali nagrodę pieniężną – 10 tys. złotych. Swoim zwycięstwem zapewnili także nagrodę dla opiekuna – 1500 zł oraz nagrody rzeczowe o wartości 7 tys. zł dla szkoły. Nagrodą za drugie miejsce było 6000 zł dla laureatów, zaś za trzecie miejsce - kwota 4000 zł. Do tego nagrody rzeczowe dla szkół i bony na zakupy w MAKRO dla nauczycieli. Zdobywcy nagrody głównej dołączą też do reprezentacji Polski, która przygotowuje się do kolejnej, międzynarodowej olimpiady kulinarnej w Erfurcie w 2016 roku. Warto wspomnieć, że w dniu 19 listopada, młodzieżowa reprezentacja Polski, składająca się z laureatów poprzednich edycji konkursu, wyruszyła w podróż do Luksemburga na kulinarne mistrzostwa świata.
 
Grzegorz Kazubski nie krył, że do finału Zgotuj Sobie Sukces dostają się naprawdę najlepsi. Jako doświadczony szef kuchni uczestnikom tegorocznej edycji i kandydatom do kolejnych radzi: aby zostać dobrym kucharzem, trzeba sobie zgotować sukces. O sukcesie decyduje kilka rzeczy: trzeba kochać ten zawód, bo to ciężki kawałek chleba i trudna praca. Trening, pasja, kreatywność i wytrwałość – to one kształtują przyszłego mistrza. Zgotuj Sobie Sukces to giełda talentów i możliwość zaprezentowania swoich możliwości – mówi Kazubski. – Często już na tym etapie otwierają się pierwsze drzwi do kariery zawodowej – dodaje.

Ogólnopolskie badanie opinii publicznej Polacy o zawodzie kucharza zostało zrealizowane we wrześniu 2012 przez Instytut Badania Opinii Homo Homini na zlecenie Makro Cash and Carry na losowej, reprezentacyjnej próbie 1095 dorosłych Polaków.

MAKRO Cash & Carry jest liderem w branży samoobsługowego handlu hurtowego. Usługi firmy, skierowane do przedsiębiorców, obejmują zarówno kompleksowe zaopatrzenie, jak i nowoczesne rozwiązania biznesowe. W MAKRO klienci znajdą pod jednym dachem artykuły spożywcze i przemysłowe w szerokim wyborze, doskonałej jakości i przystępnych cenach – jedna nowoczesna hala to odpowiednik 50 hurtowni branżowych. Do dyspozycji kupujących są także usługi dodatkowe – m.in. doradztwo biznesowe czy szkolenia gastronomiczne – które skupiają się wokół nowoczesnej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie. W Polsce MAKRO Cash & Carry istnieje od 1994 roku. W bieżącym roku firma obchodzi 20 rocznicę rozpoczęcia działalności na polskim rynku. MAKRO posiada obecnie 41 hal (w tym już jedenaście hal mniejszego formatu). Łączna powierzchnia sprzedaży hurtowej firmy wynosi ponad 270 000 m2. MAKRO Cash & Carry zatrudnia w Polsce ponad 6000 osób. Więcej informacji o MAKRO można znaleźć na stronach www.facebook.com/MAKROPolska oraz www.makro.pl

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000