W dniu 18-19 listopada 2016 roku w malowniczo położonym Zamku Kliczków odbyła się szósta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich - Ale pasztet!.
Organizatorami Festiwalu Kulinarnego, jak co roku byli: Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków i Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Celem głównym Konkursu jest promocja regionu, wykorzystując potencjał kulinarnego dziedzictwa regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, odkrywanie, poznawanie i prezentowanie kulinarnych tradycji Dolnego Śląska.
Podstawą prac konkursowych były produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczyniają się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Do pałacu zawitały kulinarne gwiazdy z całej Polski: utytułowani szefowie kuchni, uzdolnieni uczniowie szkół gastronomicznych oraz lokalni mieszkańcy i przedstawiciele branży gastronomicznej. Gośćmi specjalnymi festiwalu byli: Sylwia Biały, Łukasz Budzik oraz Mariusz Szwed.

Sylwia Biały i Mariusz Szwed poprowadzili pokaz kulinarny na temat Przystawek w tradycyjnej kuchni regionu. Imprezę poprowadzili: Łukasz Budzik - szef kuchni „Mennicza Fusion” i finalista Top Chef oraz Robert Poliński.
Od wczesnych godzin rannych uczestnicy stanęli w szranki zmagań Konkursowych. W Konkursie w kategorii uczniowie szkół gastronomicznych wzięło udział 5 dwuosobowych i 8 dwuosobowych ekip kucharzy profesjonalnych z całej polski. Uczestnicy Konkursu wykazali się dużymi umiejętnościami w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i Regionalnej w nowoczesnej aranżacji.
W tegorocznej VI edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich, Ale pasztet!, uczestnicy w przeciągu 90 minut musieli przygotować 6 przekąsek i 6 dań głównych. Jako przekąskę każda ze startujących ekip kucharskich przygotowała w autorskiej odsłonie - zgodnie z tematem przewodnim – pasztet.
Do przygotowania dania głównego należało obowiązkowo wykorzystać: grzyby suszone i/lub mrożone, miód pszczeli naturalny, owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyny...) oraz polędwiczka wieprzowa (uczniowie szkół gastronomicznych), stek bavette (kucharze profesjonalni).
Dania konkursowe oceniało profesjonalne jury degustacyjne w składzie: Zbigniew Łęgowski (przewodniczący), Mirosław Szajkowski (v-ce przewodniczący), Leszek Makulski, Mirosław Gutowski, Wojciech Balicki, Karol Kuc, Paweł Patejuk, Maciej Kołodziejczyk i Milan Sahanek (przedstawiciel WACS).
Przedstawicielem Targów Poznańskich - Kulinarny Puchar Polski była Agnieszka Glamowska. Z ramienia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, nad sprawami organizacyjnymi i nad prawidłowym przebiegiem Konkursu - Ale pasztet! czuwał koordynator Piotr Szczygielski.
Po dwudniowych zmaganiach Konkursowych spośród zespołów młodych adeptów sztuki kulinarnej i kucharzy profesjonalnych Jury wyłoniło zwycięzców.
Kategoria uczniowie szkół Gastronomicznych:
Miejsce I. Krzysztof Ozga i Martyna Dybał Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im.mjra. Henryka Sucharskiego z Bolesławca
Miejsce II. Daniel Stabiński i Jakub Szczygielski Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy
Miejsce III. Krzysztof Kochański i Maciej Żurek Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Iłowej
Kategoria kucharze profesjonalni:
Miejsce I. i nominacja do półfinałów Kulinarnego Pucharu Polski 2017 Dawid Konior i Bartosz Puchałka - Restauracja Miodowa 8 – Wadowice
Miejsce II. Kamil Filipski i Bartosz Murawski - Garden Culinary Team – Warszawa
Miejsce III. Tomasz Janczewski i Piotr Pawłowski - Restauracja Delight – Łódź
Dodatkowo Jury przyznało:
Kamil Filipski i Bartosz Murawski - NAGRODA SPECJALNA Prezesa OSSKiC
Arkadiusz Dziakowski i Dawid Skura - NAGRODA SPECJALNA za najlepsze wykorzystanie produktu sponsora
Dawid Klimaniec i Grzegorz Miśta - NAGRODA SPECJALNA za najlepszą aranżację dań
Tomasz Janczewski i Piotr Pawłowski - NAGRODA SPECJALNA najlepsze nawiązanie do tradycji kulinadnych Dolnego Śląska
Dmitri Petrov i Paulina Pustelnik - WYRÓŻNIENIE Firmy Swedeponic za najlepsze wykorzystanie świeżych ziół
Dawid Konior i Bartosz Puchałka - WYRÓŻNIENIE za najlepsze zastosowanie nowoczesnych technik kulinarnych Piotr Pyczot i Kamil Gajda - WYRÓŻNIENIE za najlepsze wykorzystanie produktów obowiązkowych
Jakub Rusinek i Jacek Pałys - WYRÓŻNIENIE za profesjonalizm pracy.
Wszystkim ekipom kucharskim, które zakwalifikowały się do VI edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich - Ale pasztet! serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań konkursowych, Sponsorom dziękujemy za przychylność, a Jurorom za ciężką pracę. Zapraszamy wszystkich do uczestnictwa w przyszłorocznej VII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich - Ale pasztet! – Kliczków 2017.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.