Jest chłodny czerwcowy wczesny poranek. Zimne powietrze nie zapowiada gorącego dnia. Dla wielu ten dzień – 3 czerwca AD 2011 – pozostanie w pamięci. Niektórzy będą wspominać te chwile po latach, przy okazji spotkań z kolegami. Może ktoś za kilkadziesiąt lat będzie opowiadał swoim wnukom, przeglądając pożółkłe fotografie. Pewnie będą i tacy, którzy ten dzień pozostawią w tym samym miejscu, do którego często trafia wyuczona na sprawdzian wiedza.
W oddali słychać pianie koguta, świergot rannych ptaszków, poranne rytmiczne uderzenia kościelnych dzwonów. Przyjemny, orzeźwiający wietrzyk pobudza nasze receptory nerwowe, delikatnie łaskocząc nasze włosy, muskając policzki. Trawa rośnie. Kwiaty budzą się z nocnego „zamyślenia”. Drzewa wyciągają swoje liście w stronę słońca. Gdzieś spoza dachów miejskich kamienic pojawiają się pierwsze życiodajne promienie naszej wspaniałej gwiazdy. To wszystko zwolna zagłusza hałas samochodów, stukot kół i pisk hamulców dojeżdżającego do stacji pociągu. Narasta gwar miejski. Z oddali dochodzi huk przelatujących po niebie samolotów. Gdzieniegdzie dochodzi rytmiczny stukot kobiecych obcasów. Wszystkie te dźwięki mieszają się ze sobą, tworząc pewną miejską harmonię. Tak, miasto się budzi. W samym centrum pięknego Cieszyna, u zbiegu ulic Wojciecha Korfantego i Jana Kochanowskiego, przy placu Księdza Józefa Londzina, w najwspanialszej w powiecie placówce oświatowej, właśnie w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej rozpoczyna się VI Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów.
Na podwórze szkolne zajeżdżają delegacje z wielu szkół województwa śląskiego, kraju a nawet z zagranicy. Witamy gości z Katowic, Gliwic, Rudy Śląskiej, Siemianowic Śląskich, Częstochowy, Myślenic, Krakowa, Nowego Sącza, Wadowic i Gorlic.
Witamy nasze zaprzyjaźnione szkoły z Trzyńca w Republice Czeskiej, Wisły, Bielska-Białej. Witamy wreszcie przedstawicieli centrum - ze szkoły w Łodzi oraz z drugiego krańca Polski, z jakże odległego Białegostoku. Niezwykłe.
Z lekka w powietrzu zaczyna być wyczuwalna woń stresu, zdenerwowania, obawy. Czy wszystko pójdzie dobrze, czy wszystko się uda tak jak sto tysięcy razy udawało się w czasie przygotowań. Czy dostanę punkty karne, czy zmieszczę się w czasie. Wreszcie czy mój drink będzie najlepszy, czy pokażę wszystkim, że to właśnie ja jestem dziś najlepszy.
Po krótkiej odprawie podczas której omówiony został regulamin oraz wylosowane numery startowe pora rozpocząć zawody.
Jest godzina 10:03:00 czasu wschodnioeuropejskiego. START
Zawodnicy wykonują po dwie kategorie napojów mieszanych, w czasie jednego wystąpienia. Najpierw SHORT FANCY DRINK, a po nim od razu SOFT DRINK SMOOTHIES.
Będą używać produktów dostarczonych przez naszych sponsorów.
Sala pełna, publiczność dopinguje młodych barmanów, owacje na stojąco i siedząco. Drinki kolorowe, fantazyjne, piękne. Dekoracje bardzo zaawansowane technicznie, z niespotykanych w tej części świata owoców, warzyw, ziół. Misternie upięte, dopracowane, wygłaskane. Coś fantastycznego. A technika pracy. Profesjonalizm, fachowość, zawodowstwo. Najlepsi barmani świata nie powstydziliby się takiego stylu pracy. No może tylko ktoś przestawił zegar, który zbyt szybko odmierza czas.
Dużo pracy. 27 uczestników. Jednak panowie barmani ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów, którzy co roku są obecni wspaniale czuwają nad przebiegiem konkursu. Wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Doświadczenie, profesjonalizm, najwyższa jakość. Byli to m.in.:
- Bogdan Gałuszka, który w sposób szczególny wspiera i pomaga w organizacji całego przedsięwzięcia,
Dla wszystkich gości, uczniowie pod kierunkiem sympatycznych pań nauczycielek, przygotowali przytulną kawiarenkę. Można przysiąść przy gorącej kawie, połasuchować wśród przednich ciast i słodyczy. I być może przede wszystkim odetchnąć trochę, odpocząć, nabrać sił. Dla gości którzy mają dobry układ z kuchnią znajdzie się nawet jakiś obiad. Pewnie nie Chateaubriand, ale jakiś kotlet z ziemniakami się trafi. Tutaj gorące podziękowania dla:
- mgr Urszuli Zwardoń
- mgr Marzeny Sokołowskiej
- mgr Elżbiety Macury
- mgr Bożeny Pieszki
- oraz Pani Tereski Jakubowskiej.
Nie sposób zapomnieć tutaj o rzeczach, które zrobił Pan Dyrektor Leszek Pindur wraz ze swoją załogą. Można powiedzieć, że to oni dokręcili ostatnią śrubkę i dopięli ostatni guzik.
Nie zapomnimy również o Pani Dyrektor Liliannie Zemła, która roztoczyła swoje matczyne ramiona nad nami wszystkimi. Bardzo dziękujemy.
Podziękowania również dla wszystkich osób, które choćby w najmniejszym stopniu przyczyniły się do powodzenia tego projektu. Wszystkim SERDECZNIE DZIĘKUJEMY.
Zdenerwowanie sięga szczytu. Temperatura mimo pochmurnego nieba wzrasta z każdą chwilą. Rywalizacja zakończona. Pora na ogłoszenie wyników i rozdanie nagród, które zostały zakupione dzięki wsparciu finansowemu Powiatu Cieszyńskiego. Laureaci:
Kategoria SOFT DRINK SMOOTHIES
- I miejsce – Robert Bara – Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego, Gorlice – opiekun Anita Herman
- II miejsce – Krzysztof Zemanek – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała – opiekun Lucyna Kacprowicz
- III miejsce – Adam Bac – Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, Gliwice – opiekun Beata Wojtasik
- IV miejsce – Marek Wigłasz – Zespół Szkół Ekonomiczno–Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej, Cieszyn – opiekun Sylwester Ochman
- V miejsce – Krzysztof Bajerski – Zespół Szkół Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej, Nowy Sącz – opiekun Paweł Kopczyński
Kategoria SHORT FANCY DRINK
- I miejsce – Krzysztof Zemanek – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych Bielsko-Biała – opiekun Lucyna Kacprowicz
- II miejsce – Robert Bara – Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego, Gorlice – opiekun Anita Herman
- III miejsce – Markéta Franková – Soukromá Střední Škola Třineckých Železáren Lánská TŘINEC, CR – opiekun Jana Lyskova
- IV miejsce – Janusz Markiel – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych Bielsko-Biała – opiekun Lucyna Kacprowicz
- V miejsce – Paweł Kowalczyk – Zespół Szkół im. A. Średniawskiego Myślenice – opiekun Kacper Bogacz
Nagroda za Najlepszą Technikę Pracy
Janusz Markiel – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych Bielsko-Biała – opiekun Lucyna Kacprowicz
Nagroda za Najbardziej Profesjonalną Dekorację
w kategorii Soft Drink Smoothies
Krzysztof Zemanek - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych Bielsko-Biała – opiekun Lucyna Kacprowicz
Zwycięzcy szczęśliwi. Ich opiekunowie pewnie jeszcze bardziej. Radości nie ma końca. Pora kończyć tegoroczne spotkanie w Cieszynie.
Dziękujemy serdecznie wszystkim uczestnikom oraz ich opiekunom za włożony wkład w krzewienie kultury gastronomicznej, a zwłaszcza kultury spożywania mieszanych napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
Niniejszym już teraz zapraszamy na VII Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów.
Do zobaczenia za rok.
z barmańskim pozdrowieniem
Sylwester Ochman Tekst opracowała Justyna Piechurska - Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|