Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VI Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów


Jest chłodny czerwcowy wczesny poranek. Zimne powietrze nie zapowiada gorącego dnia. Dla wielu ten dzień – 3 czerwca AD 2011 – pozostanie w pamięci. Niektórzy będą wspominać te chwile po latach, przy okazji spotkań z kolegami. Może ktoś za kilkadziesiąt lat będzie opowiadał swoim wnukom, przeglądając pożółkłe fotografie. Pewnie będą i tacy, którzy ten dzień pozostawią w tym samym miejscu, do którego często trafia wyuczona na sprawdzian wiedza.
 
W oddali słychać pianie koguta, świergot rannych ptaszków, poranne rytmiczne uderzenia kościelnych dzwonów. Przyjemny, orzeźwiający wietrzyk pobudza nasze receptory nerwowe, delikatnie łaskocząc nasze włosy, muskając policzki. Trawa rośnie. Kwiaty budzą się z nocnego „zamyślenia”. Drzewa wyciągają swoje liście w stronę słońca. Gdzieś spoza dachów miejskich kamienic pojawiają się pierwsze życiodajne promienie naszej wspaniałej gwiazdy. To wszystko zwolna zagłusza hałas samochodów, stukot kół i pisk hamulców dojeżdżającego do stacji pociągu. Narasta gwar miejski. Z oddali dochodzi huk przelatujących po niebie samolotów. Gdzieniegdzie dochodzi rytmiczny stukot kobiecych obcasów. Wszystkie te dźwięki mieszają się ze sobą, tworząc pewną miejską harmonię. Tak, miasto się budzi.

W samym centrum pięknego Cieszyna, u zbiegu ulic Wojciecha Korfantego i Jana Kochanowskiego, przy placu Księdza Józefa Londzina, w najwspanialszej w powiecie placówce oświatowej, właśnie w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej rozpoczyna się VI Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów.
Na podwórze szkolne zajeżdżają delegacje z wielu szkół województwa śląskiego, kraju a nawet z zagranicy. Witamy gości z Katowic, Gliwic, Rudy Śląskiej, Siemianowic Śląskich, Częstochowy, Myślenic, Krakowa, Nowego Sącza, Wadowic i Gorlic.
Witamy nasze zaprzyjaźnione szkoły z Trzyńca w Republice Czeskiej, Wisły, Bielska-Białej. Witamy wreszcie przedstawicieli centrum - ze szkoły w Łodzi oraz z drugiego krańca Polski, z jakże odległego Białegostoku. Niezwykłe.
 
Z lekka w powietrzu zaczyna być wyczuwalna woń stresu, zdenerwowania, obawy. Czy wszystko pójdzie dobrze, czy wszystko się uda tak jak sto tysięcy razy udawało się w czasie przygotowań. Czy dostanę punkty karne, czy zmieszczę się w czasie. Wreszcie czy mój drink będzie najlepszy, czy pokażę wszystkim, że to właśnie ja jestem dziś najlepszy.
Po krótkiej odprawie podczas której omówiony został regulamin oraz wylosowane numery startowe pora rozpocząć zawody.

Jest godzina 10:03:00 czasu wschodnioeuropejskiego. START

Zawodnicy wykonują po dwie kategorie napojów mieszanych, w czasie jednego wystąpienia. Najpierw SHORT FANCY DRINK, a po nim od razu SOFT DRINK SMOOTHIES.
Będą używać produktów dostarczonych przez naszych sponsorów.

Sala pełna, publiczność dopinguje młodych barmanów, owacje na stojąco i siedząco. Drinki kolorowe, fantazyjne, piękne. Dekoracje bardzo zaawansowane technicznie, z niespotykanych w tej części świata owoców, warzyw, ziół. Misternie upięte, dopracowane, wygłaskane. Coś fantastycznego.

A technika pracy. Profesjonalizm, fachowość, zawodowstwo. Najlepsi barmani świata nie powstydziliby się takiego stylu pracy. No może tylko ktoś przestawił zegar, który zbyt szybko odmierza czas.

Dużo pracy. 27 uczestników. Jednak panowie barmani ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów, którzy co roku są obecni wspaniale czuwają nad przebiegiem konkursu. Wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Doświadczenie, profesjonalizm, najwyższa jakość. Byli to m.in.:

  • Bogdan Gałuszka, który w sposób szczególny wspiera i pomaga w organizacji całego przedsięwzięcia,
  • Piotr Dziadkowiec
  • Jacek Hanzel
  • Krzysztof Michalak
  • Robert Dziacko
  • Grzegorz Ciemała
  • Sylwester Ochman  

Dla wszystkich gości, uczniowie pod kierunkiem sympatycznych pań nauczycielek, przygotowali przytulną kawiarenkę. Można przysiąść przy gorącej kawie, połasuchować wśród przednich ciast i słodyczy. I być może przede wszystkim odetchnąć trochę, odpocząć, nabrać sił. Dla gości którzy mają dobry układ z kuchnią znajdzie się nawet jakiś obiad. Pewnie nie Chateaubriand, ale jakiś kotlet z ziemniakami się trafi. Tutaj gorące podziękowania dla:

  •    mgr Urszuli Zwardoń
  •    mgr Marzeny Sokołowskiej
  •    mgr Elżbiety Macury
  •    mgr Bożeny Pieszki
  •    oraz Pani Tereski Jakubowskiej.

Nie sposób zapomnieć tutaj o rzeczach, które zrobił Pan Dyrektor Leszek Pindur wraz ze swoją załogą. Można powiedzieć, że to oni dokręcili ostatnią śrubkę i dopięli ostatni guzik.
Nie zapomnimy również o Pani Dyrektor Liliannie Zemła, która roztoczyła swoje matczyne ramiona nad nami wszystkimi. Bardzo dziękujemy.
Podziękowania również dla wszystkich osób, które choćby w najmniejszym stopniu przyczyniły się do powodzenia tego projektu. Wszystkim SERDECZNIE DZIĘKUJEMY.

Zdenerwowanie sięga szczytu. Temperatura mimo pochmurnego nieba wzrasta z każdą chwilą. Rywalizacja zakończona. Pora na ogłoszenie wyników i rozdanie nagród, które zostały zakupione dzięki wsparciu finansowemu Powiatu Cieszyńskiego.

Laureaci:

Kategoria SOFT DRINK SMOOTHIES

  • I miejsceRobert Bara – Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego, Gorlice – opiekun Anita Herman
  • II miejsce – Krzysztof Zemanek – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała – opiekun Lucyna Kacprowicz
  • III miejsce – Adam Bac – Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, Gliwice – opiekun Beata Wojtasik
  • IV miejsce – Marek Wigłasz – Zespół Szkół Ekonomiczno–Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej, Cieszyn – opiekun Sylwester Ochman

 

  • V miejsce – Krzysztof Bajerski – Zespół Szkół Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej, Nowy Sącz – opiekun Paweł Kopczyński


Kategoria SHORT FANCY DRINK

  • I miejsce – Krzysztof Zemanek – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych Bielsko-Biała – opiekun Lucyna Kacprowicz
  • II miejsce – Robert Bara – Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego, Gorlice – opiekun Anita Herman
  • III miejsceMarkéta Franková – Soukromá Střední Škola Třineckých Železáren Lánská TŘINEC, CR – opiekun Jana Lyskova
  • IV miejsce – Janusz Markiel – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych Bielsko-Biała – opiekun Lucyna Kacprowicz
  • V miejsce – Paweł Kowalczyk – Zespół Szkół im. A. Średniawskiego Myślenice – opiekun Kacper Bogacz

 

Nagroda za Najlepszą Technikę Pracy
Janusz Markiel – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych Bielsko-Biała – opiekun Lucyna Kacprowicz

 

Nagroda za Najbardziej Profesjonalną Dekorację
w kategorii Soft Drink Smoothies
Krzysztof Zemanek - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych Bielsko-Biała – opiekun Lucyna Kacprowicz

 

Zwycięzcy szczęśliwi. Ich opiekunowie pewnie jeszcze bardziej. Radości nie ma końca. Pora kończyć tegoroczne spotkanie w Cieszynie.

Dziękujemy serdecznie wszystkim uczestnikom oraz ich opiekunom za włożony wkład w krzewienie kultury gastronomicznej, a zwłaszcza kultury spożywania mieszanych napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
Niniejszym już teraz zapraszamy na VII Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów.
Do zobaczenia za rok.

z barmańskim pozdrowieniem
Sylwester Ochman

Tekst opracowała Justyna Piechurska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000