11 marca 2006 roku w Krakowie odbył się VII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Wzięło w nim udział ponad dwadzieścia placówek edukacyjnych.
Do celów nadrzędnych konkursu należało propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz upowszechnianie surowców naturalnych. Inne to: dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy oraz wyrabianie poczucia piękna i estetyki.
VII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych został zorganizowany przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolska, Klubem Szefów Kuchni, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Oddział Południowy, Krakowską Kongregacją Kupiecką.
Tegoroczna edycja konkursu została objęta patronatem honorowym przez Wojewodę Małopolskiego Witolda Kochana, Marszałka Województwa Małopolskiego Janusza Sepioła, wiceprezydenta Miasta Krakowa Henryka Bątkiewicza oraz przez Małopolskiego Kuratora Oświaty Elżbietę Lęcznarowicz.
 |  |
Startujący uczniowie oceniani byli przez jury techniczne i degustacyjne.
Skład jury technicznego:
Robert Kubas – szef kuchni RT Hotels, Andrzej Pałka - szef kuchni Hotelu Petrus, Łukasz Piwowarczyk - kucharz Hotel Sheraton, Andrzej Musiał - Hotel Chopin, Grzegorz Zdeb - szef kuchni restauracji Wenzel, Piotr Leśniak - Hotel Amadeus, Wojciech Wołosowski - szef kuchni restauracji Pasaż Tarnów, Maciej Bujakowski - Bush Hall Hotel Anglia, Marcin Polus - szef kuchni restauracji Paese, Maciej Kopczyński - Wierzynek, Rafał Włudyka - restauracja Sekret Warszawa, Marcin Parda - szef kuchni restauracji Corleone, Maciej Ciepiela - Hotel Twierdza Zielonki, Tomasz Leszczyński - Hawełka, Przemysław Grudzień - Hawełka, Darek Wójcik - "U Romana", Leszek Nowak - U Romana.
Skład jury degustacyjnego:
Michał Kot - szef kuchni restauracji Secesja Gliwice, Marek Buksa - szef kuchni restauracji Zamek Królewski Niepołomice, Michał Henzel - restauracja Zamek Królewski Niepołomice, Marek Widomski - firma Wizd, Zbigniew Kurleto - doradca kulinarny firmy MAN, Mochamed Nasef - Restauracja Egipska Jasło, Halina Gazda - ZSG Iwonicz Zdrój, Aleksandra Lenart - ZSG Sucha Beskidzka, Jolanta Powroźnik - ZSG nr1 Kraków, Magdalena Kazimierczak - nauczyciel zawodu, Alicja Wcisło - ZSG nr1 Kraków, Wanda Fundament - ZSG nr 1 Kraków, Joanna Krzyżańska - nauczyciel zawodu, Marta Twardowska - nauczyciel zawodu.
LAUREACI MAŁOPOLSKIEGO KONKURSU KUCHARZY
Miejsce I
Wojciech Buczek - ZSG, Iwonicz Zdrój - Comber sarni rolowany kozim serem na gniazdku kapusty włoskiej w sosie koniakowo–bazyliowym podany z cekinami orzechowo – owsianymi
Miejsce II
Sławomir Dudys - ZSG, Bielsko–Biała - Polędwiczki wieprzowe, nadziewane paszteciki i ziemniaki z borowikami
Miejsce III
Krystian Sroka - ZSG nr 2, Kraków - Jagnięcina z zieloną pastą i mikado
Wyróżnienia
Grzegorz Nowak – ZSG, Bielsko-Biała - Muszla z krewetkami łosoś faszerowany - wyróżnienie za sposób podania
Tomasz Kiełbasa - ZSG, Cieszyn - Wiosenny łosoś - wyróżnienie za wyszukaną kompozycję
Bartłomiej Kiełtyka - ZSZ, Gorlice - Żur na mleku z duetem jajka i grzybka, pierogi razowe faszerowane kapustą kiszoną, grzybami i grzaniec - wyróżnienie za oryginalność
Lenka Hasarova - Presov, Słowacja - Jarna Misa - wyróżnienie za wysokie umiejętności wykonania
Mateusz Buła - ZSG nr 1, Kraków - Suflet brokułowo–rakowy fondi pomidorowe z sosem śmietanowo ziołowym - wyróżnienie za wysoki poziom trudności wykonanego zestawu
LAURECI MAŁOPOLSKIEGO KONKURSU KELNERÓW
Miejsce I
Katarzyna Guga, Sylwia Rządkowska - ZSG, Wisła - stół o nazwie "Piękno natury"
Miejsce II
Janusz Kozielski, Olga Łukasik - ZSE, Wodzisław Śląski - stół o nazwie "Przedwiośnie"
Miejsce III
Paweł Kulis, Marcin Wesołowski - ZSG nr 1, Kraków - stół o nazwie "Między niebem a ziemią"
LAUREACI MAŁOPOLSKIEGO KONKURSU BARMANÓW
Short drink
Miejsce I
Danuta Misiura - ZSG nr 1, Kraków - "Promień słońca"
Miejsce II
Maciej Golonka - ZSG nr 2, Kraków - "Deep forest"
Miejsce III
Łukasz Kulka - ZSEG, Cieszyn - "Blue Island"
Long drink
Miejsce I
Łukasz Posiak - ZSEG, Cieszyn - "Marcowa miłość"
Miejsce II
Danuta Misiura - ZSG nr 1, Kraków - "Złota jesień"
Miejsce III
Martin Zarnaj - Preszov, Słowacja - "Sladky sen"
W trakcie trwania konkursu Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolska wraz z Klubem Szefów Kuchni przygotowali pokazy kulinarne dla gości w wykonaniu kolegów z Zakopanego i Suchej Beskidzkiej oraz właściciela cukierni Krzysztofa Wilka.
Tematy pokazów: Potrawy z koziny przygotowane przez Tomasza Łabuza, Rafała Dorociuka, Bartłomieja Kozielskiego, Józefa Bąbola.
Dekoracje karmelowe przygotowane przez Krzysztofa Wilka i Dariusza Malczyka.
Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują Robertowi Sowie za wsparcie i obecność na konkursie oraz zachęcenie środowiska kucharzy do rozwijania swoich umiejętności kulinarnych.
Relację przesłał Zbigniew Kurleto
|