Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
09.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

11 marca 2006 roku w Krakowie odbył się VII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Wzięło w nim udział ponad dwadzieścia placówek edukacyjnych.

Do celów nadrzędnych konkursu należało propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz upowszechnianie surowców naturalnych. Inne to: dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy oraz wyrabianie poczucia piękna i estetyki.

VII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych został zorganizowany przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolska, Klubem Szefów Kuchni, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Oddział Południowy, Krakowską Kongregacją Kupiecką.

Tegoroczna edycja konkursu została objęta patronatem honorowym przez Wojewodę Małopolskiego Witolda Kochana, Marszałka Województwa Małopolskiego Janusza Sepioła, wiceprezydenta Miasta Krakowa Henryka Bątkiewicza oraz przez Małopolskiego Kuratora Oświaty Elżbietę Lęcznarowicz.



Startujący uczniowie oceniani byli przez jury techniczne i degustacyjne.

Skład jury technicznego:

Robert Kubas – szef kuchni RT Hotels, Andrzej Pałka - szef kuchni Hotelu Petrus, Łukasz Piwowarczyk - kucharz Hotel Sheraton, Andrzej Musiał - Hotel Chopin, Grzegorz Zdeb - szef kuchni restauracji Wenzel, Piotr Leśniak - Hotel Amadeus, Wojciech Wołosowski - szef kuchni restauracji Pasaż Tarnów, Maciej Bujakowski - Bush Hall Hotel Anglia, Marcin Polus - szef kuchni restauracji Paese, Maciej Kopczyński - Wierzynek, Rafał Włudyka - restauracja Sekret Warszawa, Marcin Parda - szef kuchni restauracji Corleone, Maciej Ciepiela - Hotel Twierdza Zielonki, Tomasz Leszczyński - Hawełka, Przemysław Grudzień - Hawełka, Darek Wójcik - "U Romana", Leszek Nowak - U Romana.

Skład jury degustacyjnego:

Michał Kot - szef kuchni restauracji Secesja Gliwice, Marek Buksa - szef kuchni restauracji Zamek Królewski Niepołomice, Michał Henzel - restauracja Zamek Królewski Niepołomice, Marek Widomski - firma Wizd, Zbigniew Kurleto - doradca kulinarny firmy MAN, Mochamed Nasef - Restauracja Egipska Jasło, Halina Gazda - ZSG Iwonicz Zdrój, Aleksandra Lenart - ZSG Sucha Beskidzka, Jolanta Powroźnik - ZSG nr1 Kraków, Magdalena Kazimierczak - nauczyciel zawodu, Alicja Wcisło - ZSG nr1 Kraków, Wanda Fundament - ZSG nr 1 Kraków, Joanna Krzyżańska - nauczyciel zawodu, Marta Twardowska - nauczyciel zawodu.



LAUREACI MAŁOPOLSKIEGO KONKURSU KUCHARZY

Miejsce I
Wojciech Buczek
- ZSG, Iwonicz Zdrój - Comber sarni rolowany kozim serem na gniazdku kapusty włoskiej w sosie koniakowo–bazyliowym podany z cekinami orzechowo – owsianymi

Miejsce II
Sławomir Dudys
- ZSG, Bielsko–Biała - Polędwiczki wieprzowe, nadziewane paszteciki i ziemniaki z borowikami

Miejsce III
Krystian Sroka
- ZSG nr 2, Kraków - Jagnięcina z zieloną pastą i mikado

Wyróżnienia
Grzegorz Nowak
– ZSG, Bielsko-Biała - Muszla z krewetkami łosoś faszerowany - wyróżnienie za sposób podania
Tomasz Kiełbasa - ZSG, Cieszyn - Wiosenny łosoś - wyróżnienie za wyszukaną kompozycję
Bartłomiej Kiełtyka - ZSZ, Gorlice - Żur na mleku z duetem jajka i grzybka, pierogi razowe faszerowane kapustą kiszoną, grzybami i grzaniec - wyróżnienie za oryginalność
Lenka Hasarova - Presov, Słowacja - Jarna Misa - wyróżnienie za wysokie umiejętności wykonania
Mateusz Buła - ZSG nr 1, Kraków - Suflet brokułowo–rakowy fondi pomidorowe z sosem śmietanowo ziołowym - wyróżnienie za wysoki poziom trudności wykonanego zestawu

LAURECI MAŁOPOLSKIEGO KONKURSU KELNERÓW

Miejsce I
Katarzyna Guga, Sylwia Rządkowska
- ZSG, Wisła - stół o nazwie "Piękno natury"
Miejsce II
Janusz Kozielski, Olga Łukasik
- ZSE, Wodzisław Śląski - stół o nazwie "Przedwiośnie"
Miejsce III
Paweł Kulis, Marcin Wesołowski
- ZSG nr 1, Kraków - stół o nazwie "Między niebem a ziemią"

LAUREACI MAŁOPOLSKIEGO KONKURSU BARMANÓW

Short drink


Miejsce I
Danuta Misiura
- ZSG nr 1, Kraków - "Promień słońca"
Miejsce II
Maciej Golonka
- ZSG nr 2, Kraków - "Deep forest"
Miejsce III
Łukasz Kulka
- ZSEG, Cieszyn - "Blue Island"

Long drink

Miejsce I
Łukasz Posiak
- ZSEG, Cieszyn - "Marcowa miłość"
Miejsce II
Danuta Misiura
- ZSG nr 1, Kraków - "Złota jesień"
Miejsce III
Martin Zarnaj
- Preszov, Słowacja - "Sladky sen"

W trakcie trwania konkursu Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolska wraz z Klubem Szefów Kuchni przygotowali pokazy kulinarne dla gości w wykonaniu kolegów z Zakopanego i Suchej Beskidzkiej oraz właściciela cukierni Krzysztofa Wilka.

Tematy pokazów:

  • Potrawy z koziny przygotowane przez Tomasza Łabuza, Rafała Dorociuka, Bartłomieja Kozielskiego, Józefa Bąbola.

  • Dekoracje karmelowe przygotowane przez Krzysztofa Wilka i Dariusza Malczyka.

Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują Robertowi Sowie za wsparcie i obecność na konkursie oraz zachęcenie środowiska kucharzy do rozwijania swoich umiejętności kulinarnych.


Relację przesłał Zbigniew Kurleto

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000