W Zespole Szkół nr 1 we Władysławowie w dniach 20-22 stycznia 2023 roku odbyły się warsztaty dla uczniów technikum i nauczycieli zawodu z zakresu zdrowego przygotowywania potraw grill i barbecue. Szkolenie było realizowane przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w ramach promocji polskiej wołowiny.
Pomimo trwających ferii, uczniowie technikum o profilu TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH z wielkim zapałem i zainteresowaniem przystąpili do warsztatów z zakresu wołowiny. Dzięki trzydniowemu szkoleniu poznali tajniki prawidłowego "Przyrządzania potraw z grilla i bbq", które zakończyło się egzaminem kwalifikacji zawodowej. Za sprawą Funduszu Promocji Mięsa Wołowego oraz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP młodzież pracowała na najlepszej polskiej wołowinie. Szkolenie poprowadzili Mistrzowie Świata z Reprezentacji Polish Bbq, reprezentujący Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.
Warsztaty i szkolenie było prowadzone przez utytułowaną kadrę instruktorską, która ma na swoim koncie osiągnięcia na mistrzostwach świata w grillowaniu i babercue, a także pracę w jury konkursów o zasięgu ogólnopolskim i światowym. Uczniowie i nauczyciele nauczyli się peklowania, marynowania oraz obróbki termicznej wysokiej klasy wołowiny na różnych urządzeniach typu smoker.
W ostatnim dniu projektu odbyła się walidacja i certyfikacja wybranych uczniów w kwalifikacji: „Przygotowanie potraw grill i barbecue” w ramach Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji. Uczniowie klasy czwartej Zespołu Szkół o profilu gastronomicznym we Władysławowie zdobyli nowy zawód rynkowy: "Kucharz grill i barbecue", potwierdzony państwową licencją honorowaną we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w szkoleniu oraz prawo do przystąpienia do walidacji.
Warsztaty były finansowane w całości z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Kolejne szkolenia/ warsztaty promujące polskie zdrowe mięso wołowe:
3-5 luty 2023 – miejsce Drążdżewo oraz 24-26 kwiecień 2023 miejsce Sztynort.
Aby wziąć udział w szkoleniu – należy wypełnić
formularz oraz odesłać na podany poniżej adres mailowy.
Zapraszamy do zapisów: mail:
biuro@smoker.com.pl
Więcej informacji pod numerem telefonu: (+48) 607-221-623
Projekt finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.