W dniach 1 - 3 marca we Władysławowie odbyły się targi Tur-Gastro-Hotel. Podczas ich trwania odbywały się liczne konkursy, w których przedstawiciele obiektów gastronomiczno - hotelarskich promowali siebie i swoje miejsca pracy.
Czwartek, 2 marca był dniem konkursów dla profesjonalistów organizowanym wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners i pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH. Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie przygotowując wybraną przez siebie potrawę. Tematem konkursu były "Fantazje na temat łososia”. Do konkursu przystąpiło 6 zespołów kucharskich.
Wobec wyrównanego poziomu prezentowanego przez uczestników konkursu, Jury w składzie: Marek Widomski reprezentujący firmę Wisd & Partners, Szef Kuchni Hotelu „Nadmorski” z Gdyni - Grzegorz Labuda, Szef Kuchni Domu Zdrojowego w Jastarni - Paweł Twerjanowicz i Szef Kuchni Hotelu „Lival” - Jarosław Roszek, nie miało łatwego zadania z podjęciem decyzji. Ostatecznie pierwsze miejsce przyznano zespołowi – Piotr Krysiak i Damian Mazurowski z Gdańska za danie „Łosoś w akompaniamencie szyjek rakowych i świeżych borowików pod zimowym puchem”. Drugie miejsce zdobył Piotr Trendel z Hotelu „Bryza” w Juracie za przygotowanie dania „Łosoś na różowo”. Trzecią pozycję zdobył zespół Maciej Dawidowski i Łukasz Gruchała z Hotelu „Łeba”, którzy zaprezentowali „Duet z łososia i soli na sosie miodowo-balsamicznym”.
W czwartek miał miejsce drugi, prestiżowy konkurs kulinarny – „Prezentacja Jednego Talerza”. Tematem konkursu była doceniana przez organizatora i promowana w obecnym sezonie "Klasyka Kuchni Staropolskiej W Regionie”. Do zmagań przedstawiono cztery dania.
Ocena drugiego konkursu kulinarnego również nie stanowiła łatwego zadania dla Jury, które zwycięzcą rywalizacji ogłosiło Dawida Sarnę z Restauracji „Bursztynia” w Pucku. Zaprezentował on „Polędwiczkę zawijaną z drobiem, z sosem różano - wiśniowym i szafranowymi kopytkami”. Drugie miejsce zdobył zespół: Michał Dawidowski i Łukasz Gruchała z Hotelu „Łeba” za prezentacje dania „Kaszubskie zraziki z dorsza na postumencie z kaszy i boczku”. Trzecie miejsce wywalczył Marcin Szmidt z Hotelu „Lido” w Juracie za talerz prezentujący danie „Pieczona sarnina z suszonymi prawdziwkami i żurawiną”.
W tym samym temacie konkursowym podczas trzeciego dnia targów do rywalizacji zostały zaproszone szkoły, które startowały w kategorii – juniorzy. Młodzież okazała się niezwykle pomysłowa, ambitna, nie stroniąca od ciekawych wyzwań. Do konkursu zgłosiło się pięć zespołów.
Wśród juniorów najlepsza okazała się Janina Borkowska reprezentująca Zespół Szkół nr 1 we Władysławowie, która zdobyła pierwsze miejsce za przygotowanie prezentacji dania „Pstrąg faszerowany wątróbką z dorsza w zapiekance”. Drugie miejsce zajął Wojciech Gołuński z Zespołu Szkół Zawodowych nr 3 w Gdańsku za prezentacje dania ”Sałatka Staropolska”. Na trzecim miejscu uplasował się Karol Płotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie za danie „Roladka z Królika” .
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy, pamiątkowe puchary, upominki od organizatora targów firmy Inexpo Poznańskiej Agencji Targowej.
Trzeciego dnia targów odbywał się również konkurs "Aranżacja Stołu Okolicznościowego". Uczniowie prezentowali swój kunszt i umiejętności w zakresie twórczego nakrywania stołów na różne okoliczności. Zaprezentowanych zostało 5 stołów.
Jury pierwsze miejsce przyznało Zespołowi Szkół nr 1 we Władysławowie za przygotowanie stołu o temacie „Powitanie wiosny”. Drugie miejsce zdobył drugi zespół z Zespołu Szkół nr 1 we Władysławowie za stół o temacie „Słodkie Walentynki”. Trzecie miejsce przypadło kolejnej drużynie z Zespołu Szkół nr 1 we Władysławowie, który przygotował stół „Aranżacja w stylu orientalnym".
Relację przesłała Małgorzata KryszakPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |