Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Tur-Gastro-Hotel  we Władysławowie

W dniach 1 - 3 marca we Władysławowie odbyły się targi Tur-Gastro-Hotel. Podczas ich trwania odbywały się liczne konkursy, w których przedstawiciele obiektów gastronomiczno - hotelarskich promowali siebie i swoje miejsca pracy.

Czwartek, 2 marca był dniem konkursów dla profesjonalistów organizowanym wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners i pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH. Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie przygotowując wybraną przez siebie potrawę. Tematem konkursu były "Fantazje na temat łososia”. Do konkursu przystąpiło 6 zespołów kucharskich.

Wobec wyrównanego poziomu prezentowanego przez uczestników konkursu, Jury w składzie: Marek Widomski reprezentujący firmę Wisd & Partners, Szef Kuchni Hotelu „Nadmorski” z Gdyni - Grzegorz Labuda, Szef Kuchni Domu Zdrojowego w Jastarni - Paweł Twerjanowicz i Szef Kuchni Hotelu „Lival” - Jarosław Roszek, nie miało łatwego zadania z podjęciem decyzji. Ostatecznie pierwsze miejsce przyznano zespołowi – Piotr Krysiak i Damian Mazurowski z Gdańska za danie „Łosoś w akompaniamencie szyjek rakowych i świeżych borowików pod zimowym puchem”. Drugie miejsce zdobył Piotr Trendel z Hotelu „Bryza” w Juracie za przygotowanie dania „Łosoś na różowo”. Trzecią pozycję zdobył zespół Maciej Dawidowski i Łukasz Gruchała z Hotelu „Łeba”, którzy zaprezentowali „Duet z łososia i soli na sosie miodowo-balsamicznym”.

W czwartek miał miejsce drugi, prestiżowy konkurs kulinarny – „Prezentacja Jednego Talerza”. Tematem konkursu była doceniana przez organizatora i promowana w obecnym sezonie "Klasyka Kuchni Staropolskiej W Regionie”. Do zmagań przedstawiono cztery dania.

Ocena drugiego konkursu kulinarnego również nie stanowiła łatwego zadania dla Jury, które zwycięzcą rywalizacji ogłosiło Dawida Sarnę z Restauracji „Bursztynia” w Pucku. Zaprezentował on „Polędwiczkę zawijaną z drobiem, z sosem różano - wiśniowym i szafranowymi kopytkami”. Drugie miejsce zdobył zespół: Michał Dawidowski i Łukasz Gruchała z Hotelu „Łeba” za prezentacje dania „Kaszubskie zraziki z dorsza na postumencie z kaszy i boczku”. Trzecie miejsce wywalczył Marcin Szmidt z Hotelu „Lido” w Juracie za talerz prezentujący danie „Pieczona sarnina z suszonymi prawdziwkami i żurawiną”.

W tym samym temacie konkursowym podczas trzeciego dnia targów do rywalizacji zostały zaproszone szkoły, które startowały w kategorii – juniorzy. Młodzież okazała się niezwykle pomysłowa, ambitna, nie stroniąca od ciekawych wyzwań. Do konkursu zgłosiło się pięć zespołów.

Wśród juniorów najlepsza okazała się Janina Borkowska reprezentująca Zespół Szkół nr 1 we Władysławowie, która zdobyła pierwsze miejsce za przygotowanie prezentacji dania „Pstrąg faszerowany wątróbką z dorsza w zapiekance”. Drugie miejsce zajął Wojciech Gołuński z Zespołu Szkół Zawodowych nr 3 w Gdańsku za prezentacje dania ”Sałatka Staropolska”. Na trzecim miejscu uplasował się Karol Płotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie za danie „Roladka z Królika” .

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy, pamiątkowe puchary, upominki od organizatora targów firmy Inexpo Poznańskiej Agencji Targowej.

Trzeciego dnia targów odbywał się również konkurs "Aranżacja Stołu Okolicznościowego". Uczniowie prezentowali swój kunszt i umiejętności w zakresie twórczego nakrywania stołów na różne okoliczności. Zaprezentowanych zostało 5 stołów.

Jury pierwsze miejsce przyznało Zespołowi Szkół nr 1 we Władysławowie za przygotowanie stołu o temacie „Powitanie wiosny”. Drugie miejsce zdobył drugi zespół z Zespołu Szkół nr 1 we Władysławowie za stół o temacie „Słodkie Walentynki”. Trzecie miejsce przypadło kolejnej drużynie z Zespołu Szkół nr 1 we Władysławowie, który przygotował stół „Aranżacja w stylu orientalnym".

Relację przesłała Małgorzata Kryszak

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000