Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
22.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Ryby i owoce morza w kuchni polskiej



18 marca 2009 roku w Hotelu Victoria w Lublinie odbył się konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych. Uczniowie z regionu lubelskiego zmierzyli się w przygotowaniu dań z ryb i owoców morza.

Zwycięzcę wytypowano po dogrywce – quizie merytorycznym. Najlepszym kunsztem kulinarnym i wiedzą wykazali się: Bartłomiej Mazurek, Dominik Bednarczyk, Marcin Kwiatkowski z Zespołu Szkół nr 5 w Lublinie, którzy przygotowali Trio rybne w 3 sosach.

Mamy dobre warunki lokalowe w szkole – mówi Zofia Juros – opiekun ekipy. Uczniowie odbywają dodatkowo praktyki w zakładach gastronomicznych, gdzie stykają się z profesjonalną gastronomią, to im dużo daje.

Bartłomiej Mazurek, Dominik Bednarczyk, Marcin KwiatkowskiTrio rybne w 3 sosach

Drugie miejsce przypadło w udziale ekipie z Zespołu Szkół Rolniczych w Kijanach.  Drużyna w składzie: Magdalena Kusyk, Katarzyna Wojtal, Ireneusz Kasperczyk przygotowała danie nazwane „hitem szkoły” -  Łososia pieczonego z parmezanem i oliwkami. Drużynę przygotowała Marta Wolińska.

Brąz powędrował do uczniów z Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Białej Podlaskiej. Anna Bańkowska, Renata Mikiciuk, Artur Stasiuk przygotowali danie: Filet z łososia w sosie szpinakowo-bazyliowym.  

Magdalena Kusyk, Katarzyna Wojtal, Ireneusz KasperczykŁosoś pieczony z parmezanem i oliwkami

Pracę ekip oceniało jury w składzie: Jacek Szczepański – Mistrz Kulinarny, Ewa Dumkiewicz-Sprawka – Kancelaria Prezydenta Miasta Lublin, Grażyna Lutosławska – Radio Lublin, Piotr Franaszek – Urząd Marszałkowski, Andrzej Malinowski – Prezes SPKiC RL  - przewodniczący jury.

W konkursie wzięli również udział:

  • Magda Hałgas, Sebastian Trojanowski, Patryk Mazurek; Zespół Szkół nr 1 w Świdniku; Danie: Łosoś pieczony w pierzynce oliwkowo-parmezanowej z sosem cytrynowym.
  • Agata Bandyk, Magdalena Ochio, Andrzej Ochio; Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim; Danie: Korona ziemniaczana z łososiem.
  • Patrycja Mućka, Katarzyna Capała, Sergiusz Pasek; Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Dęblinie; Danie: Sandacz cajnun w sosie salsa.
Anna Bańkowska, Renata Mikiciuk, Artur StasiukFilet z łososia w sosie szpinakowo-bazyliowym

Uczestnicy, przygotowując swoje dania, korzystali z produktów firmy RAPS. Wyłącznym przedstawicielem firmy w Polsce jest Prowana Consulting Group. Firma dostarcza wysokiej jakości produkty przyprawowe w kategorii: marynaty, mieszanki dekoracyjno-smakowe, pojedyncze przyprawy i zioła, gorące sosy, buliony, dressingi, sosy, panierki uniwersalne i smakowe.

Organizatorzy: Wilbo, Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Lubelski.

Konkurs wsparli sponsorzy: Hotel Victoria, Stalgast, Raps, Inter Europol, Oerlemans, Gort.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000