18 marca 2009 roku w Hotelu Victoria w Lublinie odbył się konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych. Uczniowie z regionu lubelskiego zmierzyli się w przygotowaniu dań z ryb i owoców morza.
Zwycięzcę wytypowano po dogrywce – quizie merytorycznym. Najlepszym kunsztem kulinarnym i wiedzą wykazali się: Bartłomiej Mazurek, Dominik Bednarczyk, Marcin Kwiatkowski z Zespołu Szkół nr 5 w Lublinie, którzy przygotowali Trio rybne w 3 sosach.
Mamy dobre warunki lokalowe w szkole – mówi ZofiaJuros – opiekun ekipy. Uczniowie odbywają dodatkowo praktyki w zakładach gastronomicznych, gdzie stykają się z profesjonalną gastronomią, to im dużo daje.
Bartłomiej Mazurek, Dominik Bednarczyk, Marcin Kwiatkowski
Trio rybne w 3 sosach
Drugie miejsce przypadło w udziale ekipie z Zespołu Szkół Rolniczych w Kijanach. Drużyna w składzie: Magdalena Kusyk, Katarzyna Wojtal, Ireneusz Kasperczyk przygotowała danie nazwane „hitem szkoły” - Łososia pieczonego z parmezanem i oliwkami. Drużynę przygotowała Marta Wolińska.
Brąz powędrował do uczniów z Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Białej Podlaskiej. Anna Bańkowska, Renata Mikiciuk, Artur Stasiukprzygotowali danie: Filet z łososia w sosie szpinakowo-bazyliowym.
Magdalena Kusyk, Katarzyna Wojtal, Ireneusz Kasperczyk
Łosoś pieczony z parmezanem i oliwkami
Pracę ekip oceniało jury w składzie: Jacek Szczepański – Mistrz Kulinarny, Ewa Dumkiewicz-Sprawka – Kancelaria Prezydenta Miasta Lublin, Grażyna Lutosławska – Radio Lublin, Piotr Franaszek – Urząd Marszałkowski, Andrzej Malinowski – Prezes SPKiC RL - przewodniczący jury.
W konkursie wzięli również udział:
Magda Hałgas, Sebastian Trojanowski, Patryk Mazurek; Zespół Szkół nr 1 w Świdniku; Danie: Łosoś pieczony w pierzynce oliwkowo-parmezanowej z sosem cytrynowym.
Agata Bandyk, Magdalena Ochio, Andrzej Ochio; Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim; Danie: Korona ziemniaczana z łososiem.
Patrycja Mućka, Katarzyna Capała, SergiuszPasek;Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Dęblinie; Danie: Sandacz cajnun w sosie salsa.
Anna Bańkowska, Renata Mikiciuk, Artur Stasiuk
Filet z łososia w sosie szpinakowo-bazyliowym
Uczestnicy, przygotowując swoje dania, korzystali z produktów firmy RAPS. Wyłącznym przedstawicielem firmy w Polsce jest Prowana Consulting Group. Firma dostarcza wysokiej jakości produkty przyprawowe w kategorii: marynaty, mieszanki dekoracyjno-smakowe, pojedyncze przyprawy i zioła, gorące sosy, buliony, dressingi, sosy, panierki uniwersalne i smakowe.
Organizatorzy: Wilbo, Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Lubelski.
Konkurs wsparli sponsorzy: Hotel Victoria, Stalgast, Raps, Inter Europol, Oerlemans, Gort.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.