Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.05.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Robert Echaust i Jakub Walczak zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski 2011



14 września 2011r. w Poznaniu, podczas targów Polagra-Food odbył się najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w Polsce. O zwycięstwo rywalizowało w nim aż 14 zespołów, a na najwyższym stopniu podium stanął Robert Echaust i jego pomocnik Jakub Walczak. 

Kulinarny Puchar uchodzi za najważniejszy konkurs kulinarny w Polsce, ponieważ udział w nim przysługuje jedynie zwycięzcom konkursów, które zostały uznane przez kapitułę KPP za najwyżej notowane imprezy kulinarne w kraju. Zgodnie z założeniem stanowi to gwarancję wysokiego poziomu rywalizacji, a zwycięzca zostaje nazwany najlepszym polskim kucharzem.

W tym roku Kulinarny Puchar Polski został podzielony na dwa etapy. Pierwszego dnia odbył się półfinał, w którym wzięło udział 14 ekip. Zadaniem zawodników było przygotowanie w ciągu 45 minut przekąski ciepłej składającej się z filetu z sandacza ze skórą oraz świeżych borowików. Spośród startujących drużyn jury wybrało 8 ekip, które według nich reprezentowały najwyższy poziom.

W skład półfinałowego jury weszli:

  • Adam Chrząstowski – Fundacja Klubu Szefów Kuchni – przewodniczący jury,
  • Jean Bos – Euro-Toques Polska,
  • Piotr Gietner – OSSKiC,
  • Paweł Oszczyk – z ramienia MTP,
  • Zenon Hołubowski – z ramienia Unilever Food Solutions 

W środę finałowym zmaganiom przyglądało się natomiast jury złożone z uznanych mistrzów kucharskich z Europy:

  • Adam Chrząstowski – przewodniczący jury,
  • Loïc Malfait – Wielka Brytania,
  • Jean Castadot – Belgia,
  • Luc Van den Bergh – Belgia,
  • Luis Alves – Portugalia,
  • Brubo Wahrbichler – Austria,
  • Ronald Szyslo – Niemcy

Konkurs poprowadził Przemysław Kaczmarek, który tłumaczył licznie zebranej widowni zasady konkursu oraz komentował poczynania kucharzy biorących udział w rywalizacji.  Cały czas asystowała mu znana prezenterka telewizyjna Agnieszka Cegielska.

Po kilku godzinach zmagań, podczas wieczornej Gali przyszedł czas na ogłoszenie wyników najważniejszego polskiego konkursu kulinarnego.

Kulinarny Puchar Polski w blasku fleszy i przy asyście gromkich braw powędrował do poznańskiego kucharza Roberta Echausta oraz jego pomocnika Jakuba Walczaka z Platinum Palace Residence.

Panowie nominację do KPP 2011 otrzymali zwyciężając w konkursie Wielkopolski Kucharz Roku i to oni według jury najlepiej poradzili sobie z przygotowaniem konkursowej potrawy z policzków cielęcych z mięsa dojrzewającego i świeżych raków.

Za zwycięstwo otrzymali nagrodę w wysokości 15 tys. złotych, atrakcyjne zagraniczne szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym oraz międzynarodową sławę i prestiż.


Drugie miejsce
w finale Kulinarnego Pucharu Polski zajęła reprezentacja restauracji Jan z Bełchatowa - Przemysław Wieloch i Grzegorz Cielecki, którzy wcześniej zwyciężyli w I Konkursie Kuchni Polskiej Kuchnia Polska Nowoczesna.
 
Trzecie miejsce zajęli Krzysztof Zdunek i Sławomir Twork z BanGlob z Gdyni. Panowie wygrali wcześniej VIII edycję Dorszowych Żniw.

Wszystkim zawodnikom należą się jednak wyrazy uznania, ponieważ trud i wysiłek jaki włożyli w przygotowania był naprawdę bardzo duży. Natomiast zwycięzcom jeszcze raz serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
 
Od 11 lat Kulinarny Kuchar Polski organizuje Wielkopolska Izba Gastronomii wspólnie z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi.

Jednym ze sponsorów Kulinarnego Pucharu Polski była firma RM Gastro, na której urządzeniach zawodnicy przygotowywali konkursowe dania.

Oferta RM Gastro to przede wszystkim urządzenia wysokiej jakości produkowane na terenie Unii Europejskiej, które spełniają wymagające normy produkcyjne oraz systemy gwarantujące solidność i bezpieczeństwo użytkowania.

RM Gastro organizuje również szkolenia kulinarne prowadzone przez wykwalifikowanych kucharzy oraz wspiera restauratorów poprzez doradztwo kulinarne, dzięki czemu wpływa na rozwój polskiej gastronomii.

Dbając o najwyższy poziom obsługi klientów RM GASTRO Polska przykłada wielką uwagę do regularnych szkoleń z zakresu oferowanych produktów dla partnerów handlowych oraz szkoleń serwisowych. Jedynie odpowiednia wiedza i doskonała znajomość oferowanych produktów pozwala na lepsze i pełniejsze doradztwo, a jednocześnie gwarancję właściwego użytkowania urządzeń. Firma RM GASTRO pragnie, aby jej produkty były właściwie oceniane i świadomie wybierane przez klientów w oparciu o pełen zakres informacji oraz profesjonalną obsługę.

  RM Gastro Polska Sp. z o.o.
  ul. Skoczowska 94
  43-450 Ustroń

  tel.: (033) 854 73 26
  fax: (033) 854 70 52
  www.rmgastro.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000