Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Reprezentacja Wojska Polskiego w Luksemburgu


Zobaczcie państwo:
W Luksemburgu na brązowo
Wywiad z Roberto Beltramini
Juniorzy OSSKiC w Luksemburgu
Drużyna Wojska Polskiego
The Culinary World Cup 2006 - zmagania juniorów
The Culinary World Cup 2006 - drużyny wojskowe
The Culinary World Cup 2006 - reprezentacje narodowe
Kilka spostrzeżeń z Luksemburga
ExpoGast 2006

Pierwszy dzień konkursu The Culinary World Cup 2006 w Luksemburgu był też dniem pierwszego startu Reprezentacji Wojska Polskiego. 18 listopada 2006 roku polska drużyna militarna przygotowywała trzy dania „kuchni gorącej”, za które jurorzy przyznali jej brązowy medal.

Przygotowywane w Restaurant des Armées potrawy to:

  • Starter - Terina trio smak z kurczaka z grisini, salsą pomidorową i orzechami pini z sosem balsamiczno-malinowym
  • Danie główne - Schab karkowy marynowany w garam masala z nadzieniem drobiowo-grzybowym, aromatyzowany bazylią w towarzystwie gratine z kumary i kuminu oraz warzywami w koszyku parmezanowym i sosem szafranowym
  • Deser - Torcik ziemniaczany z rodzynkami z wiśniówki i dzikimi borówkami

Drużyny wojskowe, w tym także i ta z Polski przyrządzały swoje popisowe dania z wykorzystaniem kuchni polowej. Regulamin w tej kategorii ściśle określał przygotowanie 100 porcji każdego dania.

Próbę sprostania temu niełatwemu zadaniu podjęli: Jarosław Derengowski - kapitan drużyny, Arkadiusz Kubic, Maciej Rybicki, Tomasz Sędrowicz, Adam Siwczak i Marek Wójcik. Nad całością czuwał między innymi trener teamu – Marcin Piotrowski, a także koordynujący cały wyjazd ekipy wojskowej na The Culinary World Cup ExpoGast 2006 – Leszek Staniszewski.

Kolejną z rozgrywek, w jakiej wzięli udział była prezentacja “bufetu zimnego” 20 listopada 2006 roku. Tu podziwiać można było nie tylko same świetnie wyeksponowane na stole dania, ale także pomysł jego aranżacji. Stół reprezentacji Wojska Polskiego był obrazem pól, widzianych z okien samolotu.

Znalazły się na nim między innymi:

  • Śledź matijas aromatyzowany koprem na zakwaszonej cebuli srebrnej z pomidorowym vinaigrette, kurkami i oliwą z kukurydzy tłoczoną na zimno z groszkiem ptysiowym
  • Pasztet z gęsi ze szparagami i przepiórczym jajem, pieczony w skórze, na sosie estragonowo-musztardowym i galaretką żurawinową
  • Langustynki z aksamitnym sosem czosnkowo-limonkowym, papryką zieloną, mango i tostem
  • Polędwica z dzika marynowana w igłach sosnowych i żubrówce z sosem serowym i dyniową szkatułką z grzybami marynowanymi
  • Sahimi z tuńczyka i łososia w sezamie z sosem miodowo-sojowym, chrzanem wasali i dymką, chips ryżowy
  • Carpaccio z gęsich żołądków i marynowanych buraczków z balsamicznym vinaigrette i kiełkami lucerny

  • Schab pieczony z musem z polędwicy z dzika z zielonym puree, marchewką, dynią i groszkiem na pomarańczowym sosie z cointreau
  • Grillowania polędwica wołowa faszerowana śliwką, kaparami i anchois na mixie fasoli i kukurydzy z sosem pomidorowo-tymiankowym i winem Marsala, ziemniak opiekany
  • Grillowany tuńczyk na spaghetti nero di sepia pod tapenda z oliwek, cytrusów i grzanek pszennych z sosem z wędzonej papryki i zielonymi pomidorkami
  • Pieczony łosoś z aromatyzowanymi warzywami w cieście filo z ziemniaczanym puree, sosem szafranowym z nutą maliny i mixem sałat
  • Nóżka z kurczaka faszerowana musem z wątróbki, torcik marchewkowy, zielony groszek i emulsja ziołowo-czosnkowa
  • Jagnięcina pieczona w otoczce orzechowo-balsamicznej, grillowany por faszerowany parowanymi warzywami, demiglas jagnięcy z porzeczkami i koniakiem, piramida z przekładanego bazylią pęczaku i soczewicy
  • Ciasto ziemniaczane z rodzynkami z nalewki z sosem żurawinowym
  • Czerwony owocowy kompot z faworkami
  • Szarlotka z lodami cynamonowymi i sosem owocowym
  • Sałatka owocowa z sezamem w karmelu
  • Sernik na zimno z karmelizowaną papryką

Prezentacja „zimnego bufetu” przyniosła ekipie Wojska Polskiego wyróżnienie w postaci dyplomu. W klasyfikacji generalnej drużyna uplasowała się na 10 miejscu.

Joanna Załęska – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000