Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
08.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Relacja z Tur-Gastro-Hotel Międzyzdroje 2005

Zobaczcie Państwo

Relacja z targów

Targowe konkursy

Najpopularniejszym konkursem targów Tur-Gastro-Hotel jest Prezentacja Jednego Talerza. Konkurs ten, którego wyłącznym sponsorem jest firma Nestle FoodServices, organizowany jest wspólnie z firmą konsultingową Wisd & Partners i pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH. Przedstawiciele restauracji z regionu prezentowali przygotowane przez siebie potrawy, które poddawane były wnikliwej ocenie jury.

Do konkursu przedstawiono 11 dań:

  1. Sławomir Gibała - Willa Alexander z Mielna - „Węgorz Jahneński na ziemniaczanych kluchach w sosie prawdziwkowym”

  2. Grzegorz Frach – Restauracja Porto Grande ze Szczecina – „Nadmorskie pierożki drożdżowe z farszem z dorsza”

  3. Marcin Żelezik – „Niespodzianka pod palmą”

  4. Marcin Lemański – Hotel Zdrojowy Pro-Vita z Kołobrzegu – „Tęczowa polędwica”

  5. Jacek Augustyn – Hotel Zdrojowy Pro-Vita z Kołobrzegu – „Naleśnik Faszerowany podany z sosem fantazyjnym”

  6. Rafał Zawadzki – Hotel Alga 2 ze Świnoujścia – „Naleśniki z białym serem i śliwkami na postumencie z truskawek”

  7. Rafał Zawadzki – Hotel Alga 2 ze Świnoujścia – „Knysze z sandaczem i farszem ziołowym”

  8. Przemysław Świątek – Pałac Maciejewo z Maszewa – „Przepiórki po szlachecku”

  9. Piotr Szalimow – Pałac Maciejewo z Maszewa – „Schab z dzika faszerowany cielęciną i pieczony w cieście francuskim”

  10. Grażyna Zaremba - Szuba i Justyna Kulczewska – Restauracja Tradycja Cafe Kosmos z Łobza – „Pierogi Marty w zielonym sosie”

  11. Rafał Moszczyński i Leszek Nowak – Firma Ostrawa z Wodzisławia Śląskiego – ”Pstrąg w sieci”

Poziom prezentowany przez uczestników był bardzo wyrównany – wszystkie dania prezentowały się wspaniale. Ostatecznie Pierwsze miejsce zdobył Rafał Zawadzki z Hotelu Alga 2 ze Świnoujścia, który przygotował „Knysze z sandaczem i farszem ziołowym”. Drugie miejsce wywalczył Sławomir Gibała z Willi Alexander z Mielna za „Węgorza Jahneńskiego na ziemniaczanych kluchach w sosie prawdziwkowym”. Marcin Lemański z Hotelu Zdrojowego Pro-Vita z Kołobrzegu, który przygotował „Tęczową polędwicę” zajął trzecie miejsce.

Tego dnia odbył się także konkurs barmański w stylu wolnym "Barmańska Gala Tur-Gastro-Hotel". Konkurs ten, przeznaczony dla młodych barmanów, organizowany jest pod patronatem Stowarzyszenia Polskich Barmanów i przy współpracy z firmą Bar i Promocja. Zawodnicy przygotowują cocktaile według opracowanych przez siebie receptur, z wykorzystaniem produktów dostarczonych przez organizatora i sponsorów. Na konkurs w Międzyzdrojach produktu dostarczyły firmy Victoria Cymes, Tymbark, Bols.

  • Michał Łoziński – Szczecin – „Banan sky”
  • Zbigniew Rózga – Szczecin – „Super frog”
  • Marcin Piekarczyk – Szczecin – „Oluś”
  • Adam Baczkowski – Szczecin – „First time”
  • Marcin Jędraszewski – Szczecin – „La improvisasion”
  • Dariusz Furman – Szczecin – „White blade”

Przygotowanie cocktaili połączone z widowiskowymi ewolucjami wzbudziło ogromny aplauz i zainteresowanie publiczności. Jednak o tym, kto zasługuje na miano mistrza decydowało profesjonalne jury. Pierwsze miejsce wywalczył Michał Łoziński z cocktailem „Banan sky”. Na drugim miejscu uplasował się Marcin Piekarczyk, z cocktailem „Oluś”. Adam Baczkowski, który przygotował cocktail o nazwie „First time” zajął ostatecznie trzecie miejsce.

Ukoronowaniem barmańskich wrażeń był występ jednego z czołowych polskich barmanów, Mistrza Polski 2003 w kategorii free style Damiana Sobczaka z Zielonej Góry. Pokazy Mistrza jak zwykle cieszyły się ogromnym zainteresowaniem publiczności, która witała kolejne widowiskowe akrobacje niezwykłym aplauzem.

Także w czwartek odbył się drugi, prestiżowy konkurs kulinarny – Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel organizowany wspólnie z firmą konsultingową Wisd & Partners i pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH. Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie przygotowując wybraną przez siebie potrawę. Tematem konkursu była "Tradycyjna kuchnia polska”.

W konkursie udział wzięło pięć drużyn kucharskich:

  1. Patrycjusz Tomczak – Hotel i Restauracja Aurora z Międzyzdrojów – „Pieczeń z sarny z kurkami w śmietanie oraz korzenną czerwoną kapustą”

  2. Rafał Babkiewicz i Zbigniew Januszkiewicz – Restauracja Porto Grande ze Szczecina – „Filet z kurczaka po małopolsku w sosie grzybowym z naleśnikiem z warzywami”

  3. Wojciech Pawlak i Daniel Mieciecki – Radisson Sas Hotel ze Szczecina – „Soczysta pierś bażanta z sosem borówkowym i kluseczkami ziemniaczanymi”

  4. Rafał Zawadzki i Urszula Górniak – Hotel Alga 2 ze Świnoujścia – „Szczupak faszerowany grzybami i plackami ziemniaczanymi”

  5. Rafał Moszczyński i Leszek Nowak – Firma Ostrawa z Wodzisławia Śląskiego – „Kurczak z concase owocowym”.

Wobec bardzo wyrównanego poziomu prezentowanego przez wszystkich uczestników, jury nie miało łatwego zadania. Po dość burzliwych obradach jury uznało, że na pierwsze miejsce zasługują Wojciech Pawlak i Daniel Mieciecki z Hotelu Radisson Sas ze Szczecina, którzy przygotowali „Soczysta pierś bażanta z sosem borówkowym i kluseczkami ziemniaczanymi”. Drugie miejsce zajęli Rafał Babkiewicz i Zbigniew Januszkiewicz z Restauracji Porto Grande ze Szczecina za „Filet z kurczaka po małopolsku w sosie grzybowym z naleśnikiem z warzywami”. Duet Rafał Zawadzki i Urszula Górniak z Hotelu Alga 2 ze Świnoujścia, który przygotował wyśmienitego „Szczupaka faszerowanego grzybami i plackami ziemniaczanymi” zajął trzecie miejsce.

Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe puchary, dyplomy, nagrody pieniężne oraz upominki od sponsorów. Sponsorem konkursu była firma Fagor z Warszawy, Reinex ze Szczytnej, RM Lotus z Rep. Czeskiej.

Piątek upłynął pod hasłem „Młodzież – nasi następcy”. Dzień konkursów dla szkół gastronomiczno-hotelarskich.

W piątek odbył się konkurs Prezentacja Jednego Talerza w kategorii szkoły. Młodzież wykazała się naprawdę dużą pomysłowością i niezwykłymi umiejętnościami, przygotowując konkursowe dania. Do konkursu stanęli:

  • Magdalena Zawadzka - Zespół Szkół ze Świnoujścia – „Drożdżowe paszteciki”

  • Marta Milewska i Piotr Śmieszek - Zespół Szkół ze Świnoujścia – „Krokiety z kaszą gryczaną”

  • Urszula Jambor – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Kamienia Pomorskiego – „Naleśniki płonace”

  • Anna Jurewicz - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Kamienia Pomorskiego – „Pierogi słowiańskie”

  • Agnieszka Pruszewicz, Katarzyna Nowik i Milena Witek – Zespół Szkół nr 2 ze Szczecina – Zasadnicza Szkoła Zawodowa - „Kolorowy przekładaniec”

  • Marcin Mach, Jakub Wroński i Jan Podziński - Zespół Szkół nr 2 ze Szczecina – Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego - „Kluski z ziołami podane z polędwiczką pieczoną”.

W tej kategorii pierwsze miejsce zajęła Magdalena Zawadzka z Zespółu Szkół ze Świnoujścia za „Drożdżowe paszteciki”. Drugie miejsce wywalczyła Anna Jurewicz z Zespółu Szkół Ponadgimnazjalnych z Kamienia Pomorskiego, która przygotowała „Pierogi słowiańskie”. Na trzecie miejsce, wg opinii jury, zasłużyła Marta Milewska i Piotr Śmieszek z Zespółu Szkół ze Świnoujścia za „Krokiety z kaszą gryczaną”.

Trzeciego dnia targów odbywał się konkurs Aranżacja Stołu Okolicznościowego. Przedstawiciele restauracji, hoteli oraz uczniowie prezentowali swój kunszt i umiejętności w zakresie twórczego nakrywania stołów na różne okoliczności. Zaprezentowanych zostało 6 stołów.

  1. Zespół Szkół nr 2 ze Szczecina – Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego - „Cytrynowa rapsodia”

  2. Zespół Szkół nr 2 ze Szczecina – Zasadnicza Szkoła Zawodowa - „Stół staropolski”

  3. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Nowogardu – „Spotkanie przyjaciół”

  4. Zespół Szkół ze Świnoujścia – „Stół wielkanocny”

  5. Kasyno Wojskowe 609 ze Świnoujścia – „Stół admiralski”

  6. Kasyno Wojskowe 609 ze Świnoujścia – „Stół brydżowy”

Jury uznało, że na pierwszą nagrodę zasługuje aranżacja „Spotkanie przyjaciół” przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Nowogardu. Natomiast uczniowie Zespołu Szkół nr 2 ze Szczecina z Zasadniczej Szkoły Zawodowej, którzy zaaranżowali „Stół staropolski” zajęli drugie miejsce. Pracownicy Kasyna Wojskowego 609 ze Świnoujścia przepięknie nakryli „Stół admiralski” i zajęli trzecie miejsce.

Nowością tej edycji targów TGH był Salon Książki Kulinarnej. Gościem specjalnym był pan Maciej Kuroń, który promował swoją najnowszą Książkę Kulinarną. Stoisko, na którym można było nie tylko nabyć wspomnianą książkę ale także uzyskać autograf autora cieszyło się niezwykłą popularnością i było stale oblegane przez miłośników dobrej kuchni.

W piątek o godzinie 15.00 odbyło się losowanie upominków w konkursie dla gości odwiedzających. Sponsorem tego konkursu była firma Gastromer z Lasowic Małych a nagrodą główną - frytownica.

Nagrody wylosowali:

  • Ośrodek Wczasowo-Rehabilitacyjny Krus ze Świnoujścia
  • Restauracja Pub Sekstans ze Szczecina
  • Hotel Delfin ze Świnoujścia
  • Hotel Zdrojowy Pro-Vita z Kołobrzegu
  • Firma Handlowa Maciej Wachowiak.
 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000