21 listopada 2009 roku w Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego, która miała na celu wyłonić Profesjonalistę Roku 2009.
W czasie tegorocznej edycji konkursu, dwuosobowe drużyny przygotować miały sześć zakąsek gorących z łososia z polską kaszą oraz sześć dań głównych z dowolnego elementu perliczki z podrobami i suszonymi owocami, czas na przygotowanie potraw nie mógł przekraczać 75 min. Konkurs ma na celu wypromowanie młodych i utalentowanych kucharzy, którzy dbają o podtrzymanie regionalnej sztuki kulinarnej. Zmagania konkursowe rozpoczęły się w sobotę o godzinie 9:00 a zakończyły o 15:00 tego samego dnia, imprezę poprowadził Karol Okrasa.
Jury w składzie: Jerzy Pasikowski - Przewodniczący, Robert Sowa, Markus Cia, Tomasz Szymański, Mirosław Szajkowski, nagrodziło trzy dwuosobowe drużyny:
I Miejsce – Krzysztof Bonk i Wojciech Roszyk – Hotel Warszawa z Augustowa
II Miejsce – Dariusz Kuźniak i Jarosław Bieńkowski – Restauracja Revelo z Łodzi
III Miejsce – Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski – Villa Secesja z Bydgoszczy
Drużyny zyskały uznanie dzięki potrawom, które udało im się przygotować.
Hotel Warszawa przygotował:
Łososia pieczonego z borowikami z kremową kaszą z buraczkami.
Perliczkę pieczoną z grzybami z wiśniowym pierożkiem z dodatkiem wątróbki drobiowej.
Restauracja Revelo przygotowała:
Chrupiącą perliczą pierś z dodatkiem foie gras z wędzonymi puszystymi ziemniakami, ozdobionymi czarnym kawiorem podanym na delikatnym sosie gruszkowym.
Maślanego łososia na gorącej sałatce z kaszy jaglanej z dodatkiem kolendry i marynowanego ogórka podany z chrupiącą oliwką.
Villa secesja przygotowała:
Terinę z łososia podaną z praliną z kaszy gryczanej.
Perliczkę z wątróbką i serduszkami drobiowymi podana z sosem z owoców suszonych oraz z kurkowym kremem.
Pozostali uczestnicy, którzy wzięli udział w konkursie:
Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki – Hotel Unicus Sylwester Lis i Karol Górka – Grand Hotel Stamary Paweł Komosa i Marcin Leszczyński – Hotel Gniecki Maciej Woźniak i Mateusz Kokot – Hotel Restauracja Kortowo Tomasz Górski i Patryk Kusz – Hotel Bohema Marian Frankowski i Radosław Seyda – Hotel Głęboczek Tomasz Bonislawski i Arkadiusz Blazowski – Hotel Anders Rafał Białek i Przemysław Bogucki – Art. Hotel i Restauracja Dawid Pobuta i Jassin Aithaddou – Radisson Blu
Organizatorem konkursu był Hotel HP Park Plaza z siedzibą we Wrocławiu.
HP Park Plaza
50-257 Wrocław
ul. Drobnera 11/13
tel. (48-71) 320 84 00
fax. (48-71) 320 84 59
e-mail.hpwroclaw@beph.pl
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.