Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Pożegnanie Lata i Festiwal Jabłka w Baranowie Sandomierskim



Pożegnanie Lata 2007 w Zamku w Baranowie Sandomierskim połączono z Ogólnopolskim Festiwalem Jabłka – II edycja, którego pomysłodawcą i współorganizatorem był Waldemar Hołówka – Kapituła Klubu Szefów Kuchni. Impreza odbyła się 16 września 2007 roku.

Dopołudniowy konkurs zorganizowano pod hasłem „Zastosowanie jabłka w polskiej kuchni”. Kucharze reprezentujący polskie restauracje przygotowywali danie główne z użyciem jabłek.

Drugim wielkim jabłkowym wydarzeniem, podczas niedzielnej imprezy, była próba bicia rekordu Guinessa w potrawie z jabłek. Piętnastu kucharzy z całej Polski przygotowywało pituchę baranowską regionalne danie Podkarpacia. Na jego przygotowanie zużyto 700 kg makaronu, 400 kg jabłek, 20 kg cukru, 5 kg cynamonu, łącznie przygotowano 1140 kg pituchy baranowskiej, której za symboliczną złotówkę mógł skosztować każdy uczestnik imprezy.

Janusz Pyra - Hotel Grand w Rzeszowie

Nad tym wielkim wydarzeniem kulinarnym odbywającym się w baranowskim Zamku czuwała komisja w składzie:

Zenon Pustelnik – przewodniczący (przedstawiciel Rekordów Guinessa na Polskę)
Wiesław Bober
Andrzej Polak
Zofia Wydro
Rafał Ostrowski

Pieniądze zbierane były na cele charytatywny na rzecz Środowiskowego Domu Pomocy Społecznej w Baranowie Sandomierskim.

W godzinach przedpołudniowych trwała rywalizacja konkursowa.
 
Jury Degustacyjne:
Waldemar Hołówka - Przewodniczący Jury
Stefan Birek
Jacek Jakubczak
Ryszard Dudziak
Paweł Malewski
Jury Techniczne:
Giancarlo Russo
Marcin Stańczyk
 
Zwycięskie danie
Startujący kucharze:
  1. Zespół Zamkowo- Parkowy w Krasiczynie – Maciej Gołdyn
  2. Restauracja Hubertus – Mariusz Nazimek
  3. Hotel Villa Verde – Wojciech Krzak
  4. Akademia Molekularna Jeana Bos – Łukasz Konik
  5. Gastromentor Toruń – Łukasz Gałązka
  6. Restauracja Panteon Białystok – Artur Lenczewski
  7. Hotel Basztowy – Marcin Maciąg
  8. Zespół Szkół Gastronomicznych - Piotr Szczygielski
  9. Hotel Grand Rzeszów - Janusz Pyra

I miejsce zajął Janusz Pyra z Hotelu Grand w Rzeszowie
II miejsce Mariusz Nazimek – Restauracja Hubertus z Rzeszowa

III miejsce Wojciech Krzak - Hotel Villa Verde Zawiercie

Przygotowywanie pituchy baranowskiej

Oprócz rywalizacji konkursowej w trakcie Pożegnania Lata 2007 w Baranowie Sandomierskim zaplanowano wiele konkursów i atrakcji dla przybyłych gości, wystąpiły zespoły Chrząszcze i Carbbean Girls. Na zakończenie zagrał i zaśpiewał także zespół Łzy.

Sponsorzy: 

Medica Life Polska, Hugli Food Polska, Oerlemans Food Polska, Nestle Polska, Segafredo Zanetti, Stalgast, Pepsi Cola, Hortex, Batista, Prymat, Tarko, Rich-Pol, Damianex, Grupa Żywiec, Farm-Frites, Adama, GHL Lublin, Integrowana Produkcja Owoców Józef Pruś Baranów Sandomierski.

Patronat Internetowy – Gastrona .pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000