Pożegnanie Lata i Festiwal Jabłka w Baranowie Sandomierskim
Pożegnanie Lata 2007 w Zamku w Baranowie Sandomierskim połączono z Ogólnopolskim Festiwalem Jabłka – II edycja, którego pomysłodawcą i współorganizatorem był Waldemar Hołówka – Kapituła Klubu Szefów Kuchni. Impreza odbyła się 16 września 2007 roku.
Dopołudniowy konkurs zorganizowano pod hasłem „Zastosowanie jabłka w polskiej kuchni”. Kucharze reprezentujący polskie restauracje przygotowywali danie główne z użyciem jabłek.
Drugim wielkim jabłkowym wydarzeniem, podczas niedzielnej imprezy, była próba bicia rekordu Guinessa w potrawie z jabłek. Piętnastu kucharzy z całej Polski przygotowywało pituchę baranowską regionalne danie Podkarpacia. Na jego przygotowanie zużyto 700 kg makaronu, 400 kg jabłek, 20 kg cukru, 5 kg cynamonu, łącznie przygotowano 1140 kg pituchy baranowskiej, której za symboliczną złotówkę mógł skosztować każdy uczestnik imprezy.
Janusz Pyra - Hotel Grand w Rzeszowie
Nad tym wielkim wydarzeniem kulinarnym odbywającym się w baranowskim Zamku czuwała komisja w składzie:
Zenon Pustelnik – przewodniczący (przedstawiciel Rekordów Guinessa na Polskę)
Wiesław Bober
Andrzej Polak
Zofia Wydro
Rafał Ostrowski
Pieniądze zbierane były na cele charytatywny na rzecz Środowiskowego Domu Pomocy Społecznej w Baranowie Sandomierskim.
W godzinach przedpołudniowych trwała rywalizacja konkursowa.
Jury Degustacyjne:
Waldemar Hołówka - Przewodniczący Jury
Stefan Birek
Jacek Jakubczak
Ryszard Dudziak
Paweł Malewski
Jury Techniczne:
Giancarlo Russo
Marcin Stańczyk
Zwycięskie danie
Startujący kucharze:
Zespół Zamkowo- Parkowy w Krasiczynie – Maciej Gołdyn
Restauracja Hubertus – Mariusz Nazimek
Hotel Villa Verde – Wojciech Krzak
Akademia Molekularna Jeana Bos – Łukasz Konik
Gastromentor Toruń – Łukasz Gałązka
Restauracja Panteon Białystok – Artur Lenczewski
Hotel Basztowy – Marcin Maciąg
Zespół Szkół Gastronomicznych - Piotr Szczygielski
Hotel Grand Rzeszów - Janusz Pyra
I miejsce zajął Janusz Pyra z Hotelu Grand w Rzeszowie
II miejsce Mariusz Nazimek – Restauracja Hubertus z Rzeszowa III miejsce Wojciech Krzak - Hotel Villa Verde Zawiercie
Przygotowywanie pituchy baranowskiej
Oprócz rywalizacji konkursowej w trakcie Pożegnania Lata 2007 w Baranowie Sandomierskim zaplanowano wiele konkursów i atrakcji dla przybyłych gości, wystąpiły zespoły Chrząszcze i Carbbean Girls. Na zakończenie zagrał i zaśpiewał także zespół Łzy.
Sponsorzy:
Medica Life Polska, Hugli Food Polska, Oerlemans Food Polska, Nestle Polska, Segafredo Zanetti, Stalgast, Pepsi Cola, Hortex, Batista, Prymat, Tarko, Rich-Pol, Damianex, Grupa Żywiec, Farm-Frites, Adama, GHL Lublin, Integrowana Produkcja Owoców Józef Pruś Baranów Sandomierski.
Patronat Internetowy – Gastrona .pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.