Od kilku lat, każdego lata Hotel Anders przeżywa oblężenie. Do Starych Jabłonek zjeżdżają się ludzie z całego świata by uczestniczyć w wielkim, sportowym wydarzeniu a mianowicie Pucharze Świata w Siatkówce Plażowej.
Nieodłącznym elementem plażowych zmagań jest Restauracja Mistrzów, na której czele stoi Dariusz Struciński – szef kuchni w hotelu Anders. W zeszłym roku Szefowie po raz pierwszy realizowali program roboczo nazwany kuchnia od Bałtyku do Tatr, który świetnie się sprawdził. Dni kuchni regionalnej spotkały się z bardzo pozytywnym przyjęciem wszystkich Gości restauracji. Dlatego w tym roku Organizatorzy postanowili kontynuować pomysł kuchni polskiej regionalnej. Dlatego też do tego wielkiego przedsięwzięcia zaproszeni zostali tylko polscy kucharze jak: Marek Widomski, Łukasz Pielak, Jarek Uściński, Grzegorz Labuda, Michał Gałązka i Karol Okrasa. W ciągu pięciu turniejowych dni Restauracja Mistrzów pracowała pełną parą, wydając ponad 200 posiłków dziennie - przystawka, danie główne i deser. Taka ilość wydawanych dań wymaga nie lada zastawy stołowej i możliwości umycia jej szybko, sprawnie a zarazem bardzo dokładnie. Ponieważ Restauracja Mistrzów pracuje z najlepszymi dlatego też stroną higieny zajęła się firma Winterhalter organizując profesjonalną zmywalnię, która wyposażona była w maszyny GS 502, GS640, i dwie zmywarki do szkła UC – M. Dania z Małopolski, Śląska, Kurpi, Kaszub, Pomorza i Mazowsza serwowane były na krystalicznie czystej porcelanie. Zatem wszelkie walory estetyczne i smakowe zostały zachowane. – Zawsze trzeba myśleć i patrzeć szeroko, perspektywicznie. Gdy chcemy coś osiągnąć to musimy pamiętać, że potrzebne są środki i dobra organizacja. Restauracja Mistrzów to czysty wolontariat wszystkich osób tam pracujących, mam tu na myśli szefów kuchni, którzy przyjeżdżają z całej Polski i uczniów, którzy na rok przed wydarzeniem zgłaszają się do mnie by móc pracować tu przez cały tydzień pod okiem wielkich autorytetów kulinarnych. Dla nas kucharzy to duża satysfakcja, że możemy brać udział w czymś wyjątkowym dotyczy to pucharu świata w siatkówce plażowej i :Restauracji Mistrzów. Spędzamy razem tydzień czasu, robimy to co kochamy, przyczyniamy się do promocji kuchni polskiej ale jest to również zaangażowanie w projekt, który ma mocny charakter edukacyjny – mówi Dariusz Struciński.
Naprawdę ogromne wrażenie sprawiała praca, zorganizowanie i koordynacja działań wszystkich szefów kuchni. Niejedna restauracja i niejeden restaurator powinien uczyć się pracy i działania pod presją czasu od Szefów z Restauracji Mistrzów, zresztą jak widać nie bez kozery ta nazwa jest używana.
– Od zeszłego roku restauracja ma swojego mecenasa stąd jej pełna nazwa - Restauracja Mistrzów by Kenwood DeLonghi. Firma Kenwood De Longhi wraz z szefami kuchni pomaga najzdolniejszym uczniom ze szkół gastronomicznych z Olsztyna i Warszawy w zdobywaniu doświadczenia. Główny nacisk położony jest na relację uczeń-Mistrz, czyli umożliwienie młodym ludziom pracy z autorytetami. Oczywiście na to są potrzebne środki i tu firma Kenwood De Longhi zagrała pierwsze skrzypce. Oczywiście są również inne firmy, które mają swój wkład edukacyjny jak Winterhalter, która rozumie idee i wyposaża nas w najnowocześniejszy sprzęt po to by zrobić wzorcową zmywalnię. Kolejne firmy to Igloo, RM Gastro, które dostarczają sprzęt po to by szefowie kuchni z grupą młodych, zdolnych uczniów szkół gastronomicznych mogli wspólnie przez tydzień pracować. Restauracja Mistrzów nie działała by tak świetnie, gdyby nie firmy i ich wysokiej jakości produkty. Firmy, o których mówię to: Oerlemans, Kuchnie Świata, Zielona Budka, Lambweston, Prymat i wiele innych dzięki, którym serwujemy tak smaczne i pełnowartościowe potrawy. Za to wsparcie serdecznie dziękuję wszystkim Sponsorom i Partnerom – dodaje Dariusz Struciński. Ciekawostką w tym roku była Socialkuchnia 3.0 i firma Inoxpiu, którzy wystąpili jako Sponsor techniczny Restauracji Mistrzów. W ciekawym koncepcie kuchni na kółkach Szefowie przygotowywali makaron w iście włoskim stylu.
Oto pięciodniowe menu, które niejednego przyprawiło o zawrót głowy, nie mówiąc już o wrażeniach smakowych:
Środa – Marek Widomski – Dzień kuchni małopolskiej
- Pierogi z kaszanką na couli z karmelizowanej cebuli z sałatką ze szczypiorkiem
- Uda kacze konfi na gulaszu z młodej kapusty z ziemniakami
- Mini strudle makowe z sosem pomarańczowym i lodami z czarnego bzu
Piątek – Jarek Uściński – Dzień kuchni kurpiowskiej
- Burak pieczony przekładany twarogiem kozim z majerankiem podany na antonówkowym chutney z listkami botwinki i świeżych ziół
- Roladki z piersi indyka marynowane jałowcem i cynamonem na purre ze śliwek i ziemniaków z bukietem warzyw regionu
- Wieża z płatków bezy i kremu jajecznego z jagód, kardamonu i wanilii – osnuta sosem z czekolady i suszonych malin
Sobota – Grzegorz Labuda – Dzień kuchni Kaszub – Pomorza
- Śledź bałtycki marynowany w białym winie na sałatce z cebuli i wędzonych śliwek
- Filet z dorsza nadziewany puree ziemniaczano-czosnkowym i wędzonym piklingiem na zabajone z musztardy
- Chłodnik rabarbarowo-śliwkowy z lodami cynamonowymi i koglem-moglem o aromacie wanilii
Niedziela – Karol Okrasa – Dzień kuchni Mazowsza
- Policzki cielęce w kardamonie, kiszona kapusta z selerem, sos goździkowy
- Filet z okonia, orientalna kasza gryczana, buraki pieczone, puree ziemniaczane z chrzanem
- Kremówka z piernika z konfiturą porzeczkową i kremem kawowym
Cudze chwalicie swego nie znacie (…), Restauracja Mistrzów jest niewątpliwie tą, którą należy się&nbs;chwalić za ciekawy polski smak, interesujące połączenia i niezapomnianą atmosferę, którą można poczuć tylko w Starych Jabłonkach. A dzieje się tak za sprawą kilku znakomitych szefów kuchni, którzy z pasją wykonują swój zawód i tę pasję przekazują kolejnym pokoleniom.
ZAPRASZAMY ZA ROK.
aut. Smarten.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|