Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
06.05.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Polskie smaki w Restauracji Mistrzów


Od kilku lat, każdego lata Hotel Anders przeżywa oblężenie. Do Starych Jabłonek zjeżdżają się ludzie z całego świata by uczestniczyć w wielkim, sportowym wydarzeniu a mianowicie  Pucharze Świata w Siatkówce Plażowej.
 
Nieodłącznym elementem plażowych  zmagań jest Restauracja Mistrzów, na której czele stoi Dariusz Struciński – szef kuchni w hotelu Anders. W zeszłym roku Szefowie  po raz pierwszy realizowali program roboczo nazwany kuchnia od Bałtyku do Tatr, który świetnie się sprawdził. Dni kuchni regionalnej spotkały się z bardzo pozytywnym przyjęciem wszystkich Gości restauracji. Dlatego w tym roku Organizatorzy postanowili kontynuować pomysł kuchni polskiej regionalnej. Dlatego też do tego wielkiego przedsięwzięcia zaproszeni zostali tylko polscy kucharze jak: Marek Widomski, Łukasz Pielak, Jarek Uściński, Grzegorz Labuda, Michał Gałązka i Karol Okrasa. W ciągu pięciu turniejowych dni Restauracja Mistrzów pracowała pełną parą, wydając ponad 200 posiłków dziennie - przystawka, danie główne i deser.

Taka ilość wydawanych dań wymaga nie lada zastawy stołowej i możliwości umycia jej szybko, sprawnie a zarazem bardzo dokładnie. Ponieważ Restauracja Mistrzów pracuje z najlepszymi dlatego też stroną higieny zajęła się firma Winterhalter organizując  profesjonalną zmywalnię, która wyposażona była w maszyny GS 502, GS640, i dwie zmywarki do szkła UC – M.  Dania z Małopolski, Śląska, Kurpi, Kaszub, Pomorza i Mazowsza serwowane były na krystalicznie czystej porcelanie.  Zatem wszelkie walory estetyczne i smakowe zostały zachowane.

Zawsze trzeba myśleć i patrzeć szeroko, perspektywicznie. Gdy chcemy coś osiągnąć to musimy pamiętać, że potrzebne są środki i dobra organizacja. Restauracja Mistrzów to czysty wolontariat wszystkich osób tam pracujących, mam tu na myśli szefów kuchni, którzy przyjeżdżają z całej Polski i uczniów, którzy na rok przed wydarzeniem zgłaszają się do mnie by móc pracować tu przez cały tydzień pod okiem wielkich autorytetów kulinarnych. Dla nas kucharzy to duża satysfakcja, że możemy brać udział w czymś wyjątkowym dotyczy to pucharu świata w siatkówce plażowej i :Restauracji Mistrzów. Spędzamy razem tydzień czasu, robimy to co kochamy, przyczyniamy się do promocji kuchni polskiej ale jest to również zaangażowanie w projekt, który ma mocny charakter edukacyjny – mówi Dariusz Struciński.

Naprawdę ogromne wrażenie sprawiała praca, zorganizowanie i koordynacja działań wszystkich szefów kuchni. Niejedna restauracja i niejeden restaurator powinien uczyć się pracy i działania pod presją czasu od Szefów z Restauracji Mistrzów, zresztą jak widać nie bez kozery ta nazwa jest używana.
   
Od zeszłego roku restauracja ma swojego mecenasa stąd jej pełna nazwa - Restauracja Mistrzów by Kenwood DeLonghi. Firma Kenwood De Longhi wraz z szefami kuchni pomaga najzdolniejszym uczniom ze szkół gastronomicznych z Olsztyna i Warszawy w zdobywaniu doświadczenia. Główny nacisk położony jest na relację uczeń-Mistrz, czyli umożliwienie młodym ludziom pracy z autorytetami. Oczywiście na to są potrzebne środki i tu firma Kenwood De Longhi zagrała pierwsze skrzypce. Oczywiście są również inne firmy, które mają swój wkład edukacyjny jak Winterhalter, która rozumie idee i wyposaża nas w najnowocześniejszy sprzęt po to by zrobić wzorcową zmywalnię. Kolejne firmy to Igloo, RM Gastro, które dostarczają sprzęt po to by szefowie kuchni z grupą młodych, zdolnych uczniów szkół gastronomicznych mogli wspólnie przez tydzień pracować. Restauracja Mistrzów nie działała by tak świetnie, gdyby nie firmy i ich wysokiej jakości produkty. Firmy, o których mówię to: Oerlemans, Kuchnie Świata, Zielona Budka, Lambweston, Prymat i wiele innych dzięki, którym serwujemy tak smaczne i pełnowartościowe potrawy. Za to wsparcie serdecznie dziękuję wszystkim Sponsorom i Partnerom – dodaje Dariusz Struciński.

Ciekawostką w tym roku była Socialkuchnia 3.0 i firma Inoxpiu, którzy wystąpili jako Sponsor techniczny Restauracji Mistrzów. W ciekawym koncepcie kuchni na kółkach Szefowie przygotowywali makaron w iście włoskim stylu.
 
Oto pięciodniowe menu, które niejednego przyprawiło o zawrót głowy, nie mówiąc już o wrażeniach smakowych:

Środa – Marek Widomski – Dzień kuchni małopolskiej
  • Chłodnik polski – z buraczków ćwikłowych z dodatkiem młodych ziemniaków, zaprawiany  kwaśną śmietaną
  • Maczanka Krakowska – schab pieczony, położony na bułkach krakowskich z sosem kminkowym i razowymi chrupkami Szarlotka - z bitą śmietaną i bakaliami, podana na sosie z świeżych wiśni.
  • Szarlotka – z bitą śmietaną i bakaliami, podana na sosie z świeżych wiśni.

    Czwartek – Łukasz Pielak – Dzień kuchni śląskiej.
  • Pierogi z kaszanką na couli z karmelizowanej cebuli z sałatką ze szczypiorkiem
  • Uda kacze konfi na gulaszu z młodej kapusty z ziemniakami
  • Mini strudle makowe z sosem pomarańczowym i lodami z czarnego bzu

    Piątek – Jarek Uściński – Dzień kuchni kurpiowskiej

  • Burak pieczony przekładany twarogiem kozim z majerankiem podany na antonówkowym chutney z listkami botwinki i świeżych ziół
  • Roladki z piersi indyka marynowane jałowcem i cynamonem na purre ze śliwek i ziemniaków z bukietem warzyw regionu
  • Wieża z płatków bezy i kremu jajecznego z jagód, kardamonu i wanilii – osnuta sosem z czekolady i suszonych malin

    Sobota – Grzegorz Labuda – Dzień kuchni Kaszub – Pomorza

  • Śledź bałtycki marynowany w białym winie na sałatce z cebuli i wędzonych śliwek
  • Filet z dorsza nadziewany puree ziemniaczano-czosnkowym i wędzonym piklingiem na zabajone z musztardy
  • Chłodnik rabarbarowo-śliwkowy z lodami cynamonowymi i koglem-moglem o aromacie wanilii

    Niedziela – Karol Okrasa – Dzień kuchni Mazowsza

  • Policzki cielęce w kardamonie, kiszona kapusta z selerem, sos goździkowy
  • Filet z okonia, orientalna kasza gryczana, buraki pieczone, puree ziemniaczane z chrzanem
  • Kremówka z piernika z konfiturą porzeczkową i kremem kawowym

Cudze chwalicie swego nie znacie (…), Restauracja Mistrzów jest niewątpliwie tą, którą należy się&nbs;chwalić za ciekawy polski smak, interesujące połączenia i niezapomnianą atmosferę, którą można poczuć tylko w Starych Jabłonkach. A dzieje się tak za sprawą kilku znakomitych szefów kuchni, którzy z pasją wykonują swój zawód i tę pasję przekazują kolejnym pokoleniom.

ZAPRASZAMY ZA ROK.
aut. Smarten.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000