Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Polskie eliminacje do konkursu Bocuse d`Or zakończone


Zwycięzcami polskiej selekcji do konkursu Bocuse d`Or zostali Marcin Jabłoński i Maciej Siąkowski. Panowie już w marcu będą reprezentować nasz kraj w Brukseli podczas eliminacjach europejskich.

Selekcja Bocuse d`Or Poland odbyła się przy okazji Festiwalu – Smaki Francuskie, w dniach 26-27 sierpnia, na terenie Międzynarodowych Targów Łódzkich w Hali Expo. Organizatorem konkursu była Akademia Bocuse d`Or Team Poland, a nad całością zmagań czuwał jej prezes Michel Labarre.

W ciągu dwóch konkursowych dni w szranki stanęło 8 drużyn, które chciały zawalczyć o zwycięstwo w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów na świecie. Wszystkie ekipy starały się zaskoczyć jury swoimi potrawami oraz stosowanymi technikami. Wszakże zwycięstwo w krajowych eliminacjach to nie tylko możliwość zmierzenia się na arenie europejskiej z najlepszymi, lecz również przepustka do świata wielkiej gastronomii.

Poczynania zawodników czujnym okiem obserwowały dwa składy sędziowskie:

Jury profesjonalne
,  złożone z prezesów europejskich Akademii Bocuse d'Or:

  • Dimitri Demjanov – Estonia – przewodniczący jury
  • Patrik Jaros – Niemcy
  • Giancarlo Perbellini – Włochy
  • Jakob de Neergaard – Dania
  • Miltos Karoubas – President of the Greek Chef Club


W skład jury degustacyjnego weszli znani szefowie kuchni:

  • Robert Sowa
  • Joseph Seeletso
  • Theo Vafidis
  • Adam Chrząstowski
  • Grzegorz Parczewski


Jurorem technicznym został Rafał Jelewski - tegoroczny uczestnik finału światowego Bocuse d'Or.

Sędziowie oceniali między innymi: prawidłowość przygotowania dania zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami technologicznymi, dobór  składników i dodatków, smak, oryginalność i estetykę potrawy  oraz wielkość porcji dostosowaną do prezentowanego dania. Zadaniem jurora technicznego było pilnowanie przestrzegania zasad konkursu, ktore zostały precyzyjnie określone w regulaminie.

Zadaniem kucharzy było przyrządzenie 12 porcji dwóch dań. Bazę dania pierwszego stanowił jesiotr, podany z dodatkami: przegrzebkami, krewetkami „Black Tyger” 16/24, grzybami  i jednym dowolnym dodatkiem. Na danie drugie składał się królik  (comber, nogi, nerki) z kapustą i minimum 1 dodatkiem wybranym przez zawodników.

Ekipy stosowały najróżniejsze techniki, chcąc zaskoczyć jury swoją pomysłowością i kunsztem kucharskim. Jednak zmorą zawodników okazał się czas, który upływał nieubłaganie. Choć pierwsze danie miało zostać podane po 4,5h, a drugie pół godziny później, można było zauważyć trzęsące się ręce zawodników nakładających potrawy na talerze. Stres potęgował fakt, że każde 5 minut spóźnienia równe było 15 pkt. karnym odjętym od sumy ogólnej punktacji.

Drugiego dnia – w sobotę, gdy ostatnie konkursowe danie trafiło na sędziowski stół, na twarzach zawodników można było zauważyć oznaki ulgi, ale też niepewności. Podczas oczekiwania na wyniki stres uczestników rósł z minuty na minutę. Nic dziwnego – każdy ciężko trenował i chciał wygrać.

Po długich obradach jury, przyszedł czas na wskazanie zwycięzców. Jak poinformował Michel Labarre róźnice punktowe były naprawdę niewielkie, co świadczy o niezwykle wyrównanej rywalizacji. Przewodniczący jury –  Dimitri Demjanov odczytał w końcu wyniki:

  • Pierwsze miejsce, a co za tym idzie możliwość reprezentowania Polski podczas europejskich eliminacji do konkursu Bocuse d`Or, zdobył Marcin Jabłoński (Bukiet Smaków - Gospodarstwo Ekologiczne - pokazy szkolenia, Rozalin) wraz ze swoim pomocnikiem Maciejem Siąkowskim.
  • Drugie miejsce zajął Kamil Skrok (Restauracja Rodzinna Cammino, Łódź) i jego pomocnik Kamil Bednarek.
  • Trzecie miejsce przyznano Liliannie Filipiak (Restauracja Lili, Łódź) oraz pomocnikowi - Damianowi Kolasa
     
Dodatkowo przyznano nagrody za najlepsze danie z jesiotra oraz najlepsze danie z królika. Jak podkreślił prowadzący konkurs Michel Labarre, nagrody te powędrowały do drużyn, które nie zajęły miejsca na podium.
  • Za najlepsze danie z jesiotra wyróżniono  Janusza Małyszko i Piotra  Ruteckiego z Gdańska,
  • Nagrodę za najlepsze danie z królika otrzymali Łukasz Partyka i Michał Sławik z Wrocławia.

 

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów, tym razem na arenie międzynarodowej!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Gratulacje"
(30.08.2011 - 10:09)  (Jean Bos)
"Ogromne gratulacje"
(10.09.2011 - 21:03)  (Miron)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000