Zwycięzcami polskiej selekcji do konkursu Bocuse d`Or zostali Marcin Jabłoński i Maciej Siąkowski. Panowie już w marcu będą reprezentować nasz kraj w Brukseli podczas eliminacjach europejskich.
Selekcja Bocuse d`Or Poland odbyła się przy okazji Festiwalu – Smaki Francuskie, w dniach 26-27 sierpnia, na terenie Międzynarodowych Targów Łódzkich w Hali Expo. Organizatorem konkursu była Akademia Bocuse d`Or Team Poland, a nad całością zmagań czuwał jej prezes Michel Labarre.
W ciągu dwóch konkursowych dni w szranki stanęło 8 drużyn, które chciały zawalczyć o zwycięstwo w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów na świecie. Wszystkie ekipy starały się zaskoczyć jury swoimi potrawami oraz stosowanymi technikami. Wszakże zwycięstwo w krajowych eliminacjach to nie tylko możliwość zmierzenia się na arenie europejskiej z najlepszymi, lecz również przepustka do świata wielkiej gastronomii. Poczynania zawodników czujnym okiem obserwowały dwa składy sędziowskie:
Jury profesjonalne, złożone z prezesów europejskich Akademii Bocuse d'Or:
- Dimitri Demjanov – Estonia – przewodniczący jury
- Giancarlo Perbellini – Włochy
- Jakob de Neergaard – Dania
- Miltos Karoubas – President of the Greek Chef Club
W skład jury degustacyjnego weszli znani szefowie kuchni:
Jurorem technicznym został Rafał Jelewski - tegoroczny uczestnik finału światowego Bocuse d'Or.
Sędziowie oceniali między innymi: prawidłowość przygotowania dania zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami technologicznymi, dobór składników i dodatków, smak, oryginalność i estetykę potrawy oraz wielkość porcji dostosowaną do prezentowanego dania. Zadaniem jurora technicznego było pilnowanie przestrzegania zasad konkursu, ktore zostały precyzyjnie określone w regulaminie.
Zadaniem kucharzy było przyrządzenie 12 porcji dwóch dań. Bazę dania pierwszego stanowił jesiotr, podany z dodatkami: przegrzebkami, krewetkami „Black Tyger” 16/24, grzybami i jednym dowolnym dodatkiem. Na danie drugie składał się królik (comber, nogi, nerki) z kapustą i minimum 1 dodatkiem wybranym przez zawodników.
Ekipy stosowały najróżniejsze techniki, chcąc zaskoczyć jury swoją pomysłowością i kunsztem kucharskim. Jednak zmorą zawodników okazał się czas, który upływał nieubłaganie. Choć pierwsze danie miało zostać podane po 4,5h, a drugie pół godziny później, można było zauważyć trzęsące się ręce zawodników nakładających potrawy na talerze. Stres potęgował fakt, że każde 5 minut spóźnienia równe było 15 pkt. karnym odjętym od sumy ogólnej punktacji.
Drugiego dnia – w sobotę, gdy ostatnie konkursowe danie trafiło na sędziowski stół, na twarzach zawodników można było zauważyć oznaki ulgi, ale też niepewności. Podczas oczekiwania na wyniki stres uczestników rósł z minuty na minutę. Nic dziwnego – każdy ciężko trenował i chciał wygrać. Po długich obradach jury, przyszedł czas na wskazanie zwycięzców. Jak poinformował Michel Labarre róźnice punktowe były naprawdę niewielkie, co świadczy o niezwykle wyrównanej rywalizacji. Przewodniczący jury – Dimitri Demjanov odczytał w końcu wyniki:
- Pierwsze miejsce, a co za tym idzie możliwość reprezentowania Polski podczas europejskich eliminacji do konkursu Bocuse d`Or, zdobył Marcin Jabłoński (Bukiet Smaków - Gospodarstwo Ekologiczne - pokazy szkolenia, Rozalin) wraz ze swoim pomocnikiem Maciejem Siąkowskim.
- Drugie miejsce zajął Kamil Skrok (Restauracja Rodzinna Cammino, Łódź) i jego pomocnik Kamil Bednarek.
- Trzecie miejsce przyznano Liliannie Filipiak (Restauracja Lili, Łódź) oraz pomocnikowi - Damianowi Kolasa
Dodatkowo przyznano nagrody za najlepsze danie z jesiotra oraz najlepsze danie z królika. Jak podkreślił prowadzący konkurs Michel Labarre, nagrody te powędrowały do drużyn, które nie zajęły miejsca na podium.
- Za najlepsze danie z jesiotra wyróżniono Janusza Małyszko i Piotra Ruteckiego z Gdańska,
- Nagrodę za najlepsze danie z królika otrzymali Łukasz Partyka i Michał Sławik z Wrocławia.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów, tym razem na arenie międzynarodowej!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|