Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
30.05.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Polskie Zdrowe Mięso – Wołowa Uczta u Neptuna


12 sierpnia 2023 r. na zakończenie Jarmarku Dominikańskiego w Gdańsku odbyło się Święto Polskiego Mięsa Wołowego. Na wyspie  Oławianka na „Przystanku Pod Żaglami" nabierało się w tym roku wiatru w żagle, kosztując smakowitych dań i słuchając najlepszej muzyki. To właśnie na Ołowiance zostało zaprezentowanych 5 Finałowych Przepisów - Dań z WołowinyKonkursu Wołowa Uczta u Neptuna 2023 ! Spośród dziesiątek nadesłanych na Konkurs przepisów Jury wybrało najlepsze pięć - TOP 5.
 
Uczestnicy „TOP 5” występowali pojedynczo i w dwuosobowych zespołach a przygotowywali dania na miejscu podczas live cooking. Wydali łącznie ponad 700 posiłków. To naprawdę imponujący wynik, w porównaniu z zeszłorocznym konkursem. Tegoroczna frekwencja na Jarmarku przeszła najśmielsze oczekiwania Organizatorów!
 
 
Uczestnikami Konkursu zostali:

1. Dominik Krawczyk  -  Pizza w dwóch odsłonach „Pizza Beef Fusion”
    - Pizza Koreańska ( Sos BBQ, Mozarella, Kimchi, Bavette Bulgogi, Sezam)
    - Pizza z Szarpana Wołowiną (Sos BBQ, Mozarella, Szarpana Wołowina, Marynowana Cebula, Jalapeno)
2. Daniel Dzwonkowski i Marek Markuszewski - Bavette w kąpieli brzoskwiniowej z chrupiącym tostem
     w akompaniamencie kolendry
3. Artur Żuk i Hubert Kaźmierczak - Bułeczka BAO z szarpaną wołowiną
4. Sebastian Raulin - Rostbef wołowy podany na botwince z młodymi ziemniaczkami
5. Michael Duvall - Beef brisket w całości w stylu amerykańskiego BBQ
 

 To wielkie święto kulinarne mogło się odbyć dzięki wsparciu Funduszu Promocji Mięsa WołowegoStowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Temperatura była naprawdę wysoka – nie tylko ze względu na pogodę, ale przede wszystkim dzięki rozpalonym grilo-wędzarniom smoker, na których przygotowywane były dania konkursowe. Ogromne brawa dla Organizatorów, których ciężka praca, pomysłowość i perfekcyjna koordynacja sprawiły, że całe wydarzenie przebiegło płynnie i bez zarzutu. Zadbano o każdy detal, by każdy Uczestnik i Gość poczuł się wyjątkowo i mógł delektować się smakami bez żadnych przeszkód.

 
Jury Konkursowe stanowił Zarząd Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ  z Grzegorzem  Kazubskim i Mariuszem „Mario” Nowickim na czele. Koordynatora całego zadania był Leszek Kosarzecki.

Kilka słów o niezwykłym menu „TOP 5”, które przygotowało w sumie 7 pasjonatów grilla i BBQ. Każde danie było prawdziwym dziełem sztuki, łączącym w sobie smaki, kolory i tekstury w niezapomniany taniec na podniebieniach Gości Jarmarku. Pasję do gotowania i grillowania była nam widać w każdym kęsie! Szkoda, że wygrać może tylko jeden!!
 
 
Wołową Ucztę u Neptuna 2023 wygrał: Sebastian Raulin !

Drugie miejsce zajęli Artur Żuk i Hubert Kazimierczak - Restauracja Fregata !

Trzecie miejsce zajął pan Dominik Krawczyk z The Taste of Fire BBQ & Pizza Fusion.

Podziękowania za uczestnictwo w imprezie dla laureatów edycji Wołowej Uczty u Neptuna 2022:  Daniel Dzwonkowski – III miejsce oraz Marek Markuszewski – I miejsce. którzy stworzyli teraz Mistrzowski Skład Grilla i BBQ, który można oglądać na filmie opublikowanym już na Facebooku.

Ważny podkreślenia jest fakt, że pan Michael J. Duvall z Duvall's Pork Pit Crew  przyleciał specjalnie na Wołową Ucztę u Neptuna ze Stanów Zjednoczonych.

Goście dziękowali za te wspaniałe doświadczenia, za wspólną radość i inspirację, za nowe znajomości i momenty śmiechu. Wołowa Uczta u Neptuna to dowód na to, że pasja łączy ludzi i potrafi stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Wielu Gości było na pierwszej edycji Uczy w ubiegłym roku, i jak mówili: „Nie możemy się doczekać kolejnej edycji, kiedy znów będziemy mogli podzielić się smakami i radością w Waszym towarzystwie. Do zobaczenia!”

Jak w ubiegłym roku do "Koła Fortuny" ustawiały się kolejki... Można było wygrać specjalne Nagrody, ale trzeba było wykazać się wiedzą na temat wołowiny. Dla tych, którzy jeszcze nie mają wiedzy kulinarnej pozostały Upominki pocieszenia i udział w Szkoleniu...


Oprócz niezwykłej podróży kulinarnej i nietuzinkowemu menu z wołowiną w roli głównej, podczas trwania Uczty można było uczestniczyć w oryginalnym szkoleniu. Szkolenie z Grilla i Barbecue przy wykorzystaniu mięsa wołowego to doskonała okazja, aby poszerzyć swoje umiejętności kulinarne i cieszyć się wyjątkowymi smakami, które grillowanie wołowiny może zaoferować. To wyjątkowe doświadczenie kulinarne, które zapewni wiele satysfakcji i radości zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych smakoszy.

Szkolenie z Grilla i Barbecue było prowadzone przez eksperta z Branży Mięsnej oraz Mistrzów Międzynarodowych Konkursów Grill & BBQ. Wiedza i doświadczenie tych ekspertów jest niezrównana, a ich umiejętności są doskonałym wzorem do naśladowania.


Podczas szkolenia uczestnicy mieli okazję obserwować mistrzów w akcji, podglądać ich techniki, triki i sekrety, które sprawiają, że ich dania są niezapomniane. Prowadzący szkolenie chętnie dzielili się swoją wiedzą na temat przygotowywania różnych rodzajów mięsa wołowego, wyboru odpowiednich przypraw i sosów, a także optymalnego sposobu pieczenia. Możliwość uczestniczenia w szkoleniu była niezwykłą okazją do zadawania pytań i poznania bezcennych wskazówek.

Wołowa Uczta u Neptuna to dowód na to, że pasja łączy ludzi i potrafi stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000