W dniach 14-21 czerwca 2008, we włoskich Alpach, odbyła się VI edycja „ Polskie Dni w Maso Corto”. Region leży pośród harmonii wielu kontrastów: kwitnących kwiatów w dolinie, śniegu i lodowca na okolicznych szczytach, alpejskiego krajobrazu i uczucia śródziemnomorskiego życia. Nic więc dziwnego że, jak co roku, polscy artyści, mistrzowie kuchni, postacie sportu i kultury tak licznie przybyli na to wydarzenie. Czekało na nich polsko – południowotyrolskie zestawienie różnorodnych imprez, kulinarnych rozkoszy, muzyki, mody, sportu, przyrody, moc wydarzeń oraz moc dobrej zabawy! Jednym z wielkich wydarzeń był Polsko – Południowotyrolski Festiwal Kulinarny gdzie na najwyżej w Europie położonym Hotelu Grawant, na wysokości 3212 m.n.p.m, gotował mistrz kuchni Jean Bos, założyciel Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, Szef Kuchni Restauracji Dolce Vita w Bydgoszczy, zdobywca Oskara Kulinarnego 2008 w kategorii: Osobowość Kulinarna. Wraz ze swym pomocnikiem Jackiem Fifielskim z Restauracji Dolce Vita i Hansem Peterem Platter z Restauracji Grawant z Południowego Tyrolu, tego dnia Jean Bos przygotował prawdziwe specjały. Oczywiście nie obyło się bez udziału w gotowaniu gwiazd takich jak Iwona Guzowska czy Przemysław Saleta, który m.in. bardzo zgrabnie formułował knedle. Menu Festiwalu:
- Speck ze śliwką
- Speck z melonem
- Maccheroni Putanesca (Makaron ze speckiem w pikantnym sosie pomidorowym)
- Schutzkraphen (pierogi tyrolskie w sosie serowym)
- Schnalser Weissweinsuppe (zupa na białym winie)
- Karkówka w sosie naturalnym
- Sandacz w sosie pomarańczowym
- Schab wędzony z kapustą kiszoną
- Knedle
- Ryż
- Ziemniaki
- Jabłecznik z sosem waniliowym
- Sery
- Grysik z grzanym winem
- Ananas z serem Mascarpone
Goście zjadali potrawy z wielkim apetytem, a dania z plater znikały w mgnieniu oka. Kucharze przyjmowali gratulacje oraz gromkie brawa.
Podczas tygodniowego pobytu w Maso Corto nie można było się nudzić. Każdy bowiem dzień był bogato urozmaicony i świetnie zorganizowany, począwszy od rannych zabaw na śniegu jak narciarstwo czy snowboard, potem piłka nożna, siatkówka, tenis ziemny, Akademia Pokera, joga, pływanie, skończywszy na spotkaniach w namiocie festiwalowym każdego wieczoru. Tu wystąpili między innymi: LIROY i tancerki SHOW, zespół DE MONO z nowym wokalistą Rafałem Brzozowskim, KOKO BEND, Maria Sadowska i przyjaciele. Odbył się również pokaz mody regionalnej z Dolomity i pokaz najnowszej kolekcji Odzieżowego Pola gdzie mogliśmy na wybiegu podziwiać, tym razem jako modelkę, naszą słynną pięściarkę Iwonę Guzowską która pięknie prezentowała się w sukni ślubnej.
Każdy z tych wieczorów obfitował również w niespodzianki-przekąski od Jeana Bos. Serwował Bruschetta, Spaghetti, Lasagna i inne. Bo przecież nikt z namiotu nie mógł wyjść głodny, nawet o późnych godzinach wieczornych…
Dużym zainteresowaniem cieszył się też Festiwal specku na ryneczku Maso Corto. Tym razem swoje umiejętności kulinarne pokazali Adrianna, Roman Kalitta, Jarosław Łukowski oraz Iwona i Jacek Fifielscy reprezentujący Restaurację Dolce Vita z Bydgoszczy.
Jedno jest pewne, wszystkim Gościom pobyt w tak urokliwym miejscu utkwi na długo w pamięci.
Organizatorem, jak co roku, był Sepp Platzgummer .
Sponsorzy: Iglotex, Klar, Unilever, Dolce Vita, Akademia Kuchni Molekularnej i inni. Informacje przesłała Marzenna Konkolewska Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|