Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Polskie Dni w Maso Corto 2008


W dniach 14-21 czerwca 2008, we włoskich Alpach, odbyła się VI edycja „ Polskie Dni w Maso Corto”. Region leży pośród harmonii wielu kontrastów: kwitnących kwiatów w dolinie, śniegu i lodowca na okolicznych szczytach, alpejskiego krajobrazu i uczucia śródziemnomorskiego życia. Nic więc dziwnego że, jak co roku, polscy artyści, mistrzowie kuchni, postacie sportu i kultury tak licznie przybyli na to wydarzenie. Czekało na nich  polsko – południowotyrolskie zestawienie różnorodnych imprez, kulinarnych rozkoszy, muzyki, mody, sportu, przyrody, moc wydarzeń oraz moc dobrej zabawy!

Jednym z wielkich wydarzeń był Polsko – Południowotyrolski Festiwal Kulinarny gdzie na najwyżej w Europie położonym Hotelu Grawant, na wysokości 3212 m.n.p.m, gotował mistrz kuchni Jean Bos, założyciel Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, Szef Kuchni Restauracji Dolce Vita w Bydgoszczy, zdobywca Oskara Kulinarnego 2008 w kategorii: Osobowość Kulinarna. Wraz ze swym pomocnikiem Jackiem Fifielskim z Restauracji Dolce Vita i Hansem Peterem Platter z Restauracji Grawant z Południowego Tyrolu, tego dnia Jean Bos przygotował prawdziwe specjały. Oczywiście nie obyło się bez udziału w gotowaniu gwiazd takich jak Iwona Guzowska czy Przemysław Saleta, który m.in. bardzo zgrabnie formułował knedle.

Menu Festiwalu:
 
  • Speck ze śliwką
  • Speck z melonem
  • Maccheroni Putanesca (Makaron ze speckiem w pikantnym sosie pomidorowym)
  • Schutzkraphen (pierogi tyrolskie w sosie serowym)
  • Schnalser Weissweinsuppe (zupa na białym winie)
  • Karkówka w sosie naturalnym
  • Sandacz w sosie pomarańczowym
  • Schab wędzony z kapustą kiszoną
  • Knedle
  • Ryż
  • Ziemniaki
  • Jabłecznik z sosem waniliowym
  • Sery
  • Grysik z grzanym winem
  • Ananas z serem Mascarpone

Goście zjadali potrawy z wielkim apetytem, a dania z plater znikały w mgnieniu oka. Kucharze przyjmowali gratulacje oraz  gromkie brawa.

Podczas tygodniowego pobytu w Maso Corto nie można było się nudzić. Każdy bowiem dzień był bogato urozmaicony i świetnie zorganizowany, począwszy od rannych zabaw na śniegu jak narciarstwo czy snowboard, potem piłka nożna, siatkówka, tenis ziemny, Akademia Pokera, joga, pływanie, skończywszy na spotkaniach w namiocie festiwalowym każdego wieczoru. Tu wystąpili między innymi: LIROY i tancerki SHOW, zespół DE MONO z nowym wokalistą Rafałem Brzozowskim,  KOKO BEND, Maria Sadowska i przyjaciele. Odbył się również pokaz mody regionalnej z Dolomity i pokaz najnowszej kolekcji Odzieżowego Pola gdzie mogliśmy na wybiegu podziwiać,  tym razem jako modelkę, naszą słynną pięściarkę Iwonę Guzowską która pięknie prezentowała się w sukni ślubnej.

Każdy z tych wieczorów obfitował również w niespodzianki-przekąski  od Jeana Bos. Serwował  Bruschetta, Spaghetti, Lasagna i inne. Bo przecież nikt z namiotu nie mógł wyjść głodny, nawet o późnych godzinach wieczornych…

Dużym zainteresowaniem cieszył się też Festiwal specku na ryneczku Maso Corto. Tym razem swoje umiejętności kulinarne pokazali Adrianna, Roman Kalitta, Jarosław Łukowski oraz Iwona i Jacek Fifielscy reprezentujący Restaurację Dolce Vita z Bydgoszczy.

Jedno jest pewne, wszystkim Gościom pobyt w tak urokliwym miejscu utkwi na długo w pamięci.

Organizatorem, jak co roku, był  Sepp Platzgummer .
Sponsorzy: Iglotex, Klar, Unilever, Dolce Vita, Akademia Kuchni Molekularnej i inni.

Informacje przesłała Marzenna Konkolewska

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000