W dniu 25 maja 2010 r . w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu odbył się półfinał konkursu kulinarnego "Primerba Cup 2010". Wzięło w nim udział 14 zespołów (szef kuchni + pomocnik), wyłonionych we wcześniejszych eliminacjach na szczeblu regionalnym.
Zadaniem każdej z drużyn było przygotowanie dania głównego z górki cielęcej z dowolnym rodzajem ziemniaków oraz ciepłej zakąski wegetariańskiej z wykorzystaniem bakłażana. Danie główne, jak i zakąska, musiały zawierać minimum po jednym rodzaju Primerby KNORR.
Półfinalistów oceniało profesjonalne jury, któremu przewodniczył Marek Niemiec - Executive Chef, Konsultant Kulinarny, Warszawa.
Pozostali członkowie jury to:
- Piotr Skorupko - Executive Chef Hotel Hevelius Gdańsk,
- Marcin Antoniewski - Executive Chef Hotel IBB Andersia Poznań,
- Janusz Pyra - Executive Chef Zamek Dubiecko,
- Krystyna Wierzbicka - Executive Chef Restauracja Dworek Łódź.
Jurorzy techniczni:
- Roman Ratajczak - Development Chef Liquid Foods Unilever Polska,
- Jacek Kempa - Executive Chef Restauracja Wieża Ciśnień Wrocław.
Po zaciętej rywalizacji do ścisłego finału, który odbędzie się 13 września 2010 r. na targach Gastro Trendy w Poznaniu, zakwalifikowali się:
Marcin Trzciński i Artur Sadło z hotelu Twardowski w Poznaniu:
- Grillowane tofu z bakłażana, warzywne caprese z pomidora koktajlowego i rzodkwi, w towarzystwie sakiewki z pomidorem, w aromacie z bazylii oraz placuszków z bakłażana i gryki, podane z pulpą pomidorową i sosem gruszkowym
- Marynowana górka cielęca w otulinie zielonego groszku i migdałów oraz faszerowana musem grzybowym w towarzystwie biszkoptu ziemniaczano - serowego i zielonych szparagów, podane na redukcji z czerwonego wina oraz naturalnego sosu z cielęciny
Paweł Rumowski i Sebastian Kornacki z hotelu Westin w Warszawie:
- Mille-Feuille z bakłażana i pomidorów, sałatka z figi i młodych liści botwinki z pianką szafranową
- Rolada z górki cielęcej w musie tymiankowym z królika, humus z ziemniaków i cieciorki, zielone szparagi, Foie Gras oraz sos balsamiczno-pieczeniowy z owocami leśnymi
Piotr Narel i Piotr Pałyska z Restauracji Yoko w Olsztynie:
- Krem z pieczonego bakłażana z pomidorowym Ravioli podany na dwóch sosach: balsamicznym i jaśminowo-cytrynowym z konfiturą z sherry w wafelku sojowym
- Roladki z górki cielęcej faszerowane borowikami i orzechami pinii macerowane pastą ziołową, podane na sosie jarzynowym z ziemniaczano-selerowym gratine i białą rzodkwią marynowaną, na sosie miodowo-limonkowym z szafranem
Dariusz Kuźniak i Przemysław Wieloch z Restauracji Ravelo w Łodzi:
- Rożek z pomidorów nadziewany bakłażanem i borowikami w towarzystwie musu z kalafiora i cieciorką orzechową
- Górka cielęca podana z puree z jabłek, smażonymi warzywami i ziemniakami confit
Michał Kuduk i Dariusz Kuduk z Hotel Grand Sal Kopalnia Soli w Wieliczce:
- Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami w koszulce z bakłażana na sosie pomidorowo-paprykowym
- Kotleciki cielęce z zielonym musem i gruszką w sosie żurawinowym w asyście młodych ziemniaków i parmigiano
Łukasz Partyka i Michał Chrapowicz z HP Park Plaza we Wrocławiu:
- Serowa babeczka z bakłażanem w cieście ryżowym na ratatouille pomidorowo - orzechowym w towarzystwie sosu bazyliowego
- Górka cielęca aromatyzowana grzybami w otulinie ziemniaczanej podana na musie selerowym z dodatkiem warzywno - serowej fritatty i truflowej pianki
Tomasz Górski i Patryk Kusz z Restauracji Weranda Bydgoszcz:
- Egzotyczny torcik borowikowy przekładany awokado w duecie z grzybowym ptysiem o nadzieniu żurawinowym
- Grzybowa górka cielęca marynowana w imbirze i brandy a la vacuum na sosie imbirowym z krewetkowymi chipsami ziemniaczanymi z nutką ruccoli
Ponadto, zgodnie z regulaminem, w finale wystąpi zwycięzca tegorocznego konkursu dla uczniów „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” – Mateusz Wichrowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Szefowie kuchni i pomocnicy, którzy zakończyli swoje zmagania konkursowe na etapie półfinału, odebrali wraz z wyróżnieniami profesjonalne blendery firmy KitchenAid oraz zestawy noży firmy Dick.
Gratulujemy zwycięzcom i życzymy powodzenia podczas wrześniowego finału.
Sponsorzy konkursu: Eva-Tec, Grapil, VivaMix, Witek’s.
Patronat medialny: Food Service, Horeca oraz Gastrona.pl, Horeca.pl, Newsgastro.pl, Papaja.pl.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.