Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Półfinał Primerba Cup 2010


W dniu 25 maja 2010 r . w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu odbył się półfinał konkursu kulinarnego "Primerba Cup 2010". Wzięło w nim udział 14 zespołów (szef kuchni + pomocnik), wyłonionych we wcześniejszych eliminacjach na szczeblu regionalnym. 

Zadaniem każdej z drużyn było przygotowanie dania głównego z górki cielęcej z dowolnym rodzajem ziemniaków oraz ciepłej zakąski wegetariańskiej z wykorzystaniem bakłażana. Danie główne, jak i zakąska, musiały zawierać minimum po jednym rodzaju Primerby KNORR.

Półfinalistów oceniało profesjonalne jury, któremu przewodniczył Marek Niemiec - Executive Chef, Konsultant Kulinarny, Warszawa.
Pozostali członkowie jury to:
  • Piotr Skorupko - Executive Chef Hotel Hevelius Gdańsk,
  • Marcin Antoniewski - Executive Chef Hotel IBB Andersia Poznań,
  • Janusz Pyra - Executive Chef Zamek Dubiecko,
  • Krystyna Wierzbicka - Executive Chef Restauracja Dworek Łódź.

Jurorzy techniczni:

  • Roman Ratajczak - Development Chef  Liquid Foods Unilever Polska,
  • Jacek Kempa - Executive Chef Restauracja Wieża Ciśnień Wrocław.

Po zaciętej rywalizacji do ścisłego finału, który odbędzie się 13 września 2010 r. na targach Gastro Trendy w Poznaniu, zakwalifikowali się:

Marcin Trzciński i Artur Sadło z hotelu Twardowski w Poznaniu:

  • Grillowane tofu z bakłażana, warzywne caprese z pomidora koktajlowego i rzodkwi,    w towarzystwie sakiewki z pomidorem, w aromacie z bazylii oraz placuszków z bakłażana i gryki, podane z pulpą pomidorową i sosem gruszkowym
  • Marynowana górka cielęca w otulinie zielonego groszku i migdałów oraz faszerowana musem grzybowym w towarzystwie biszkoptu ziemniaczano - serowego i zielonych szparagów, podane na redukcji z czerwonego wina oraz naturalnego sosu z cielęciny

Paweł Rumowski i Sebastian Kornacki z hotelu Westin w Warszawie:

  • Mille-Feuille z bakłażana i pomidorów, sałatka z figi i młodych liści botwinki z pianką  szafranową
  • Rolada z górki cielęcej w musie tymiankowym z królika, humus z ziemniaków i cieciorki, zielone szparagi, Foie Gras oraz sos balsamiczno-pieczeniowy z owocami leśnymi

Piotr Narel i Piotr Pałyska z Restauracji Yoko w Olsztynie:

  • Krem z pieczonego bakłażana z pomidorowym Ravioli podany na dwóch sosach: balsamicznym i jaśminowo-cytrynowym z konfiturą z sherry w wafelku sojowym
  • Roladki  z górki cielęcej faszerowane borowikami i orzechami pinii macerowane pastą ziołową, podane na sosie jarzynowym z ziemniaczano-selerowym gratine i białą rzodkwią marynowaną, na sosie miodowo-limonkowym z szafranem

Dariusz Kuźniak i Przemysław Wieloch z Restauracji Ravelo w Łodzi:

  • Rożek z pomidorów nadziewany bakłażanem i borowikami w towarzystwie musu z kalafiora i cieciorką orzechową
  • Górka cielęca podana z puree z jabłek, smażonymi warzywami i ziemniakami confit

Michał Kuduk i Dariusz Kuduk z Hotel Grand Sal Kopalnia Soli w Wieliczce:

  • Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami w koszulce z bakłażana na sosie pomidorowo-paprykowym
  • Kotleciki cielęce z zielonym musem i gruszką w sosie żurawinowym w asyście młodych ziemniaków i parmigiano

Łukasz Partyka i Michał Chrapowicz z HP Park Plaza we Wrocławiu:

  • Serowa babeczka z bakłażanem w cieście ryżowym na ratatouille pomidorowo - orzechowym w towarzystwie sosu bazyliowego
  • Górka cielęca aromatyzowana grzybami w otulinie ziemniaczanej podana na musie selerowym z dodatkiem warzywno - serowej fritatty i truflowej pianki

Tomasz Górski i Patryk Kusz z Restauracji Weranda Bydgoszcz:

  • Egzotyczny torcik borowikowy przekładany awokado w duecie z grzybowym ptysiem o nadzieniu żurawinowym
  • Grzybowa górka cielęca marynowana w imbirze i brandy a la vacuum na sosie imbirowym z krewetkowymi chipsami ziemniaczanymi z nutką ruccoli

Ponadto, zgodnie z regulaminem, w finale wystąpi zwycięzca tegorocznego konkursu dla uczniów „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” Mateusz Wichrowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.

Szefowie kuchni i pomocnicy, którzy zakończyli swoje zmagania konkursowe na etapie półfinału, odebrali wraz z wyróżnieniami profesjonalne blendery firmy KitchenAid oraz zestawy noży firmy Dick.

Gratulujemy zwycięzcom i życzymy powodzenia podczas wrześniowego finału.
Sponsorzy konkursu: Eva-Tec, Grapil, VivaMix, Witek’s.
Patronat medialny: Food Service, Horeca oraz Gastrona.pl, Horeca.pl, Newsgastro.pl, Papaja.pl.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000