18 czerwca 2008 roku w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu, odbył się półfinał III edycji konkursu Primerba Cup.
W konkursie wzięło udział 13 kucharzy, których zadaniem było ugotować po 8 porcji dania głównego z dowolnych elementów perliczki z dodatkiem przynajmniej jednego rodzaju Primerby KNORR.
O wejście do finału walczyli:
- Paweł Rozmiarek - Hotel HP Park, Poznań
- Artur Maćkowiak – Hotel IBB Andersia, Poznań
- Karol Łukomski – firma cateringowa Athina, Wrocław
- Kamil Rękar – Art Hotel, Wrocław
- Wojciech Ćwikowski – Hotel Spa Diament, Ustroń
- Arkadiusz Czarnik – Hotel Restauracja Dworek, Rzeszów
- Adrian Kołos – Hotel Turówka, Wieliczka
- Marcin Belgrau – Hotel Nadmorski, Gdynia
- Łukasz Fulara – Restauracja Godding, Sopot
- Konrad Wojciechowski – Hotel Lord, Warszawa
- Gracjan Szidel – Hotel U Pietrzaków, Zielonka k. Warszawy
- Attila Toth – Restauracja Tokaj, Olsztynek
- Piotr Narel – Karczma Jana, Olsztyn
Uczestnicy mieli 1 h 15 min na przygotowanie dania, które oceniało jury w skladzie:
- C-Michel Labarre - Ambasador Instytutu Paula Bocuse z Lyonu w Polsce
- Piotr Murawski - Executive Chef T&M Unilever Polska Warszawa,
- Michał Keil - Executive Chef Hotel Qubus Katowice,
- Marcin Dudek - Executive Chef Hotel Holiday INN Kraków,
- Wiesław Bober - Executive Chef Hotel Verde Montana Kudowa Zdrój
- Łukasz Szczepaniak - Executive Chef Hotel Haffner Sopot
Do finału, który odbędzie się 16 września 2008 na targach Polagra-Food zakwalifikowało się 7 kucharzy, którzy przygotowali następujące dania:
Perliczka w egzotycznym sosie z kumkwatą i roladą truflową - Artur Maćkowiak
Perliczka faszerowana musem ziołowym z sosem truflowym z foie gras - Paweł Rozmiarek
Perliczka maślana ze szpinakiem i cieciorką, z dodatkiem owocowego chutney - Karol Łukomski
Udko perliczki faszerowane riccottą i gęsiną podane na soczewicy - Łukasz Fulara
Pierś z perliczki faszerowana musem szparagowym, mięsem z udka, podana z pieczonym ziemniakiem, baby warzywami i sosem porzeczkowym - Konrad Wojciechowski
Pieczone udko perliczki z sosem szalotkowym podane ze spaghetti z cukinii i borowika - Wojciech Ćwikowski
Podwędzana pierś perlicy w kurkowej otulinie podana z puree serowo-selerowym z orzechami i gruszką w prosciutto - Arkadiusz Czarnik
Zwycięzcy półfinału oraz zwycięzca konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej - Mateusz Trzeciak podczas finału będą walczyć nie tylko o atrakcyjne nagrody pieniężne i rzeczowe, ale przede wszystkim o prawo do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2009, uznawanym za najbardziej prestiżową imprezę gastronomiczną w Polsce.
Po ogłoszeniu wyników wręczono nagrody i wyróżnienia. Siedmiu uczestników z najwyższą punktacją otrzymało nominację do finału i profesjonalne malaksery, a uczestnicy, którzy zakończyli swoje potyczki konkursowe w półfinale, odebrali wraz z wyróżnieniem profesjonalne blendery. Nagrody zostały ufundowane przez Unilever Foodsolutions i firmę Viva Mix. Sprzęt najwyższej światowej i legendarnej już marki Kitchen Aid wszyscy odbierali z błyskiem w oku, ponieważ według opinii nagrodzonych jest on nieodzownym elementem nowoczesnej i dobrze wyposażonej kuchni.
Sponsorem perliczek, z których przygotowywano konkursowe dania, była firma DROP S.A.
Unilever Foodsolutions
ul. Bałtycka 43
60-960 Poznań
tel. (061) 876 43 26
fax. (061) 876 44 63
Bezpłatna infolinia: 0 800 661 111
e-mail: ufs.poland@unilever.com
www.unileverfoodsolutions.pl
Sylwester Łącki – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |