9 października 2010 roku w nowo otwartym Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym w Lublinie odbył się I Konkurs Kulinarny „ Kuchnia Polska Nowoczesna”. Było to pierwsze tak duże wydarzenie kulinarne na Lubelszczyźnie. Konkurs został zorganizowany dzięki merytorycznemu wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.
W konkursie wzięło udział 13 uczestników z całej Polski, wybranych przez jury selekcyjne:
- Łukasz Fulara
- Przemysław Wieloch
- Arkadiusz Korzeń
- Adam Hasiak
- Kamil Raczyński
- Jakub Ignyś
- Kamil Wierzbowski
- Robert Stefański
- Łukasz Partyka
- Łukasz Grzesik
- Przemysław Gryz
- Łukasz Smela
- Daniel Twardo
Konkurs rozłożony był na cztery tury kulinarne. Każda z nich trwała 1godz. 15 min. Był to czas na przygotowanie dania popisowego oraz na posprzątanie stanowiska roboczego. Organizator przedsięwzięcia zadbał o to, by uczestnicy mieli profesjonalne warunki do gotowania. Między turami przedstawiane były spoty sponsorskie a w jednej z przerw Mirek Drewniak oraz Carlos Gonzalez Tejera pokazali ideę technologii Sous Vide z degustacją dla gości. Przedstawili także niezbędne urządzenia do wykonania tejże technologii.
Konkurs poprowadził członek Klubu Szefów Kuchni - Mirek Drewniak oraz trzej panowie z kabaretu OT.TO.
Jury konkursowe złożone z członków Fundacji KSK w składzie:
- Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury,
- Rafał Targosz,
- Waldemar Hołówka,
- Wiesław Bober,
- Theofilos Vafidis,
przyznało nagrodę główną za zajęcie:
- I miejsca o wartości 4000 PLN Przemysławowi Wielochowi z Restauracji Jan z Bełchatowa. Zwycięzca I konkursu Kuchnia Polska Nowoczesna został automatycznie nominowany do Finałowego Konkursu Kulinarnego Szef Roku 2011 organizowanego przez Fundację Klubu Szefów Kuchni. Nagrodę specjalną w postaci czeku na wartość 1500 zł i nominację do konkursu Kulinarny Puchar Polski 2011 przyznał Wiceprezes Międzynarodowych Targów Poznańskich - Tomasz Kobierski.
- II miejsce i 2000 zł zdobył Arkadiusz Korzeń, a zdobywca
- III miejsca Robert Stefański został nagrodzony nagrodą o wartości 1000 PLN.
Jury degustacyjne w składzie: Carlos Gonzales Tejera oraz Andrzej Tomanek z Kabaretu OT.TO przyznało dodatkowo I nagrodę w ocenie jury degustacyjnego Panu Łukaszowi Fulara. Nagrodę ufundowała firma Bamix.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbyło się 9 października 2010 roku podczas uroczystej Gali w salach bankietowych Centrum Konferencyjno-Wystawienniczego „Etiuda” w Lublinie.
Wszystkim sponsorom i partnerom serdecznie dziękujemy za wsparcie.
W związku z dużym zainteresowaniem tegorocznym konkursem już dzisiaj możemy zaprosić do uczestnictwa w II Konkursie Kulinarnym „ Kuchnia Polska Nowoczesna”.
Sponsorami konkursu byli: Multivac sp. zo. o, Sokołów S.A., EURO-DAG Dagmara Frydecka, Bank BGŻ Oddział w Lublinie, Perła Brwary Lubelskie S.A., Manuel Caffe, Firma Cukiernicza Solidarność S.A.
Partnerami konkursu byli: Stalgast, Rational
Patronat honorowy nad konkursem objęli: Międzynarodowe Targi Poznańskie, Fundacja Klub Szefów Kuchni
Patronat medialny nad konkursem: papaja.pl, Rzeźnik polski, Przegląd Gastronomiczny, NewsGastro.pl, fresh&cool market, Poradnik Restauratora, gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.