Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Otwarcie Pierwszej w Polsce Restauracji Kuchni Molekularnej


Bydgoska restauracja Dolce Vita – jako pierwsza w Polsce wprowadziła do swojego menu potrawy kuchni molekularnej. 9 lutego 2008 roku odbyła się z tej okazji uroczysta kolacja.

Na kolacji zgromadzili się m.in. szefowie kuchni, przedstawiciele firm z branży gastronomicznej oraz dziennikarze. O serwowanych do kolacji winach opowiadał Zygmunt Chajzer.

Molekularne menu restauracji Dolce Vita obejmuje dziesięć wyjątkowych potraw:

  • Szaszłyk z krewetkami oraz karmelizowana marchew z lakierem granatowym
  • Canelloni – por faszerowany królikiem podany na smażonych borowikach
  • Wędzony węgorz z ravioli z buraczków i pudrem z homarów
  • Langustynki „Outside-In”, wątróbka drobiowa wraz z karmelem z pieprzu serwowane na cykorii
  • Zupa kasztanowa z truflami i chlebem miodowym
  • Lasagne z turbotem, selerem i truflami
  • Sałatka z awokado oraz perliczka z galaretką malinową
  • Filet z sarny w wiśnią pieprzową na blinie z kukurydzy
  • Gaspacho truskawkowe z jogurtem
  • Lody z kawy figowej na słodkich ogórkach z miętowym pesto
Wędzony węgorz z ravioli z buraczków i pudrem z homarów

Kuchnia molekularna to absolutnie nowa oferta dla restauracyjnych gości. Wielu klientów przyciągnie zapewne jej unikatowość.

Bydgoska restauracja należy do nielicznego grona lokali na świecie, które zdecydowały się na ten odważny krok. Kuchnia molekularna nie należy bowiem do najtańszych.

Potrawy kuchni molekularnej będą na początek serwowane na zamówienia, w wybranych dniach każdego miesiąca. Na obecną chwilę, zbieramy zamówienia już na maj – mówi szef kuchni Restauracji Dolce Vita – Jean Bos.

Na stronie internetowej restauracji będzie umieszczona informacja, jak składać zamówienia: formularz rezerwacji, daty kolejnych degustacji, aktualne menu. Liczba gości do 30. Menu będzie zmieniane co miesiąc.

Dlaczego  w Bydgoszczy? A dlaczego nie? Mieszkam tu i pracuje, miejsce dobre jak każde inne. Poza tym mam bardzo dobre relacje z właścicielami restauracji Dolce Vita - Jarosławem Łukowskim oraz Adrianną i Romanem Kalitta - przyjaźnimy się. Bo przecież nie tylko miejsce czy lokal są ważne, ważni są przede wszystkim ludzie, z którymi się współpracuje - mówi Jean Bos - szef kuchni Dolce Vita, członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni.

 Sponsorzy >>>

Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


"Gratulacje."
(20.02.2008 - 13:05)  (Mirek Drewniak)
"Gratulacje"
(20.02.2008 - 21:17)  (Piotr Konkolewski)
"Powodzenia!!!"
(21.02.2008 - 14:54)  (Zenon Hołubowski,Tawerna Tosca...)
"Życzenia "
(21.02.2008 - 23:49)  (janusz skrobot i waldek załusk...)
"to tylko poczatek"
(22.02.2008 - 01:20)  (ciupek)
"Respekt"
(22.02.2008 - 08:36)  (Ania i Andi z Rustykalnej)
"Och Jean...:-)"
(22.02.2008 - 11:38)  (Kasia i Andrzej Zarębscy)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000