Bydgoska restauracja Dolce Vita – jako pierwsza w Polsce wprowadziła do swojego menu potrawy kuchni molekularnej. 9 lutego 2008 roku odbyła się z tej okazji uroczysta kolacja.
Na kolacji zgromadzili się m.in. szefowie kuchni, przedstawiciele firm z branży gastronomicznej oraz dziennikarze. O serwowanych do kolacji winach opowiadał Zygmunt Chajzer.
Molekularne menu restauracji Dolce Vita obejmuje dziesięć wyjątkowych potraw:
- Szaszłyk z krewetkami oraz karmelizowana marchew z lakierem granatowym
- Canelloni – por faszerowany królikiem podany na smażonych borowikach
- Wędzony węgorz z ravioli z buraczków i pudrem z homarów
- Langustynki „Outside-In”, wątróbka drobiowa wraz z karmelem z pieprzu serwowane na cykorii
- Zupa kasztanowa z truflami i chlebem miodowym
- Lasagne z turbotem, selerem i truflami
- Sałatka z awokado oraz perliczka z galaretką malinową
- Filet z sarny w wiśnią pieprzową na blinie z kukurydzy
- Gaspacho truskawkowe z jogurtem
- Lody z kawy figowej na słodkich ogórkach z miętowym pesto
 |
Wędzony węgorz z ravioli z buraczków i pudrem z homarów |
Kuchnia molekularna to absolutnie nowa oferta dla restauracyjnych gości. Wielu klientów przyciągnie zapewne jej unikatowość.
Bydgoska restauracja należy do nielicznego grona lokali na świecie, które zdecydowały się na ten odważny krok. Kuchnia molekularna nie należy bowiem do najtańszych.
Potrawy kuchni molekularnej będą na początek serwowane na zamówienia, w wybranych dniach każdego miesiąca. Na obecną chwilę, zbieramy zamówienia już na maj – mówi szef kuchni Restauracji Dolce Vita – Jean Bos.
Na stronie internetowej restauracji będzie umieszczona informacja, jak składać zamówienia: formularz rezerwacji, daty kolejnych degustacji, aktualne menu. Liczba gości do 30. Menu będzie zmieniane co miesiąc.
Dlaczego w Bydgoszczy? A dlaczego nie? Mieszkam tu i pracuje, miejsce dobre jak każde inne. Poza tym mam bardzo dobre relacje z właścicielami restauracji Dolce Vita - Jarosławem Łukowskim oraz Adrianną i Romanem Kalitta - przyjaźnimy się. Bo przecież nie tylko miejsce czy lokal są ważne, ważni są przede wszystkim ludzie, z którymi się współpracuje - mówi Jean Bos - szef kuchni Dolce Vita, członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni.
Sponsorzy >>>
Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.