Znamy już wszystkie drużyny, które zakwalifikowały się do finału Olimpiady Smaku!
21 kwietnia 2007 roku w Warszawie odbyły się ostatnie eliminacje.
W wielkim finale kucharze staną przed szansą wygrania atrakcyjnych nagród: 2 samochody Toyota Aygo (nagroda główna), 2 talony o wartości 15.000 zł każdy (II nagroda) i 2 talony o wartości 2.500 zł każdy (III nagroda), ale już sam udział w tak elitarnym konkursie zapewnia uznanie.
Andrzej Zielaskiewicz i Dorota Zujko z Karczmy Jana w Olsztynie - zwycięski duet półfinału Olimpiady Smaku w Warszawie w kategorii profesjonaliści
W Warszawie w Hali Makro swoje umiejętności kulinarne zaprezentowało dziewięć ekip. Do finału zakwalifikowały się drużyny, które zdobyły pierwsze sześć miejsc, kolejno:
Andrzej Zielaskiewicz i Dorota Zujko – Karczma Jana – Olsztyn
Piotr Kościuk i Mariusz Bogusz – Hotel Holiday Inn – Warszawa
Dariusz Mikołajczak i Marcin Belgrau – Hotel Nadmorski Hadex S.A. – Gdynia
Rafał Witek i Michał Szczepanowski – Hotel Zajazd Piastowski – Kazimierz Dolny
Konrad Birek i Krzysztof Jaworski – Hotel Jan III Sobieski – Warszawa
Ernest Jagodziński i Tomek Siedlecki – Hotel Westin – Warszawa
Pozostałe drużyny, które wystartowały w zmaganiach półfinałowych w Warszawie to:
Grzegorz Birek i Łukasz Pacewicz - Styx Bis Sp. z o.o. Klub Foksal – Warszawa
Magdalena Stempniak i Nina Kała - Eurest Poland Sp. z o.o. – Warszawa
Adam Grzegorz Kwieciński i Łukasz Puławski - Hotel Courtyard by Marriott - Warszawa
Uczestnicy półfinału otrzymali dyplomy, pamiątkowe tablice MAGGI, a zwycięzcy kosze z produktami Nestlé FoodServices.
Prawidłowy przebieg konkursu i efekt finalny oceniało jury w składzie:
Robert Sowa (szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie)
Wojciech Modest Amaro (szef kuchni Klubu Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich w Warszawie)
Grzegorz Kazubski (manager Makro Centrum HoReCa w Warszawie)
Jacek Świerk (doradca kulinarny
Nestlé FoodServices)
Marcin Budynek (szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie)
Jerzy Pasikowski pełnił funkcję Sekretarza Olimpiady.
Zgodnie z regulaminem zadanie uczestników polegało na przygotowaniu dwóch dań: przekąski zimnej oraz dania głównego w ilości sześciu talerzy każdego z nich. Potrawy przygotowywane były na bazie łososia norweskiego i polędwiczki cielęcej z wykorzystaniem produktów Nestlé FoodServices dostępnych w halach Makro.
Członkowie jury podsumowując drugi półfinał podkreślali wysoki poziom konkursu. Udzielili także ostatnich wskazówek przed finałem zgodnie twierdząc, że sól i pieprz to podstawowe przyprawy oraz zachęcając do częstszego korzystania z nich.
Drużyny mają miesiąc, aby przygotować się do wielkiego finału, który odbędzie się 25 maja 2007 roku w Warszawie. Tam jednak wszystko zależeć będzie od kreatywności i umiejętności kucharzy - finał rozegra się w formule black box, a efekty pracy oceniać będzie międzynarodowe jury.
Organizatorem Olimpiady Smaku jest Nestlé FoodServices, a oficjalnym partnerem konkursu Makro Cash and Carry.
Magdalena Gorczyca – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.