Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku 2007 - półfinał profesjonalistów w Warszawie


Zobaczcie państwo:
Półfinał profesjonalistów, Warszawa 2007
Półfinał juniorów, Warszawa 2007
Film z półfinału juniorów, Warszawa 2007
Półfinał profesjonalistów, Sosnowiec 2007
Półfinał juniorów, Sosnowiec 2007
Zwycięzcy Olimpiady Smaku 2006

Znamy już wszystkie drużyny, które zakwalifikowały się do finału Olimpiady Smaku! 21 kwietnia 2007 roku w Warszawie odbyły się ostatnie eliminacje.

W wielkim finale kucharze staną przed szansą wygrania atrakcyjnych nagród: 2 samochody Toyota Aygo (nagroda główna), 2 talony o wartości 15.000 zł każdy (II nagroda) i 2 talony o wartości 2.500 zł każdy (III nagroda), ale już sam udział w tak elitarnym konkursie zapewnia uznanie.

Andrzej Zielaskiewicz i Dorota Zujko z Karczmy Jana w Olsztynie - zwycięski duet półfinału Olimpiady Smaku w Warszawie w kategorii profesjonaliści

W Warszawie w Hali Makro swoje umiejętności kulinarne zaprezentowało dziewięć ekip. Do finału zakwalifikowały się drużyny, które zdobyły pierwsze sześć miejsc, kolejno:

  • Andrzej Zielaskiewicz i Dorota Zujko – Karczma Jana – Olsztyn
  • Piotr Kościuk i Mariusz Bogusz – Hotel Holiday Inn – Warszawa
  • Dariusz Mikołajczak i Marcin Belgrau – Hotel Nadmorski Hadex S.A. – Gdynia
  • Rafał Witek i Michał Szczepanowski – Hotel Zajazd Piastowski – Kazimierz Dolny
  • Konrad Birek i Krzysztof Jaworski – Hotel Jan III Sobieski – Warszawa
  • Ernest Jagodziński i Tomek Siedlecki – Hotel Westin – Warszawa

Pozostałe drużyny, które wystartowały w zmaganiach półfinałowych w Warszawie to:

  • Grzegorz Birek i Łukasz Pacewicz - Styx Bis Sp. z o.o. Klub Foksal – Warszawa
  • Magdalena Stempniak i Nina Kała - Eurest Poland Sp. z o.o. – Warszawa
  • Adam Grzegorz Kwieciński i Łukasz Puławski - Hotel Courtyard by Marriott - Warszawa

Uczestnicy półfinału otrzymali dyplomy, pamiątkowe tablice MAGGI, a zwycięzcy kosze z produktami Nestlé FoodServices.

Prawidłowy przebieg konkursu i efekt finalny oceniało jury w składzie:

  • Robert Sowa (szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie)
  • Wojciech Modest Amaro (szef kuchni Klubu Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich w Warszawie)
  • Grzegorz Kazubski (manager Makro Centrum HoReCa w Warszawie)
  • Jacek Świerk (doradca kulinarny Nestlé FoodServices)
  • Marcin Budynek (szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie)
Jerzy Pasikowski pełnił funkcję Sekretarza Olimpiady.

Zgodnie z regulaminem zadanie uczestników polegało na przygotowaniu dwóch dań: przekąski zimnej oraz dania głównego w ilości sześciu talerzy każdego z nich. Potrawy przygotowywane były na bazie łososia norweskiego i polędwiczki cielęcej z wykorzystaniem produktów Nestlé FoodServices dostępnych w halach Makro.

Członkowie jury podsumowując drugi półfinał podkreślali wysoki poziom konkursu. Udzielili także ostatnich wskazówek przed finałem zgodnie twierdząc, że sól i pieprz to podstawowe przyprawy oraz zachęcając do częstszego korzystania z nich.

Drużyny mają miesiąc, aby przygotować się do wielkiego finału, który odbędzie się 25 maja 2007 roku w Warszawie. Tam jednak wszystko zależeć będzie od kreatywności i umiejętności kucharzy - finał rozegra się w formule black box, a efekty pracy oceniać będzie międzynarodowe jury.

Organizatorem Olimpiady Smaku jest Nestlé FoodServices, a oficjalnym partnerem konkursu Makro Cash and Carry.

Magdalena Gorczyca – Gastrona.pl



Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000