Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.06.2025
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku 2007 - półfinał juniorów w Sosnowcu


Zobaczcie państwo:
Półfinał profesjonalistów, Warszawa 2007
Półfinał juniorów, Warszawa 2007
Film z półfinału juniorów, Warszawa 2007
Półfinał profesjonalistów, Sosnowiec 2007
Półfinał juniorów, Sosnowiec 2007
Zwycięzcy Olimpiady Smaku 2006

Do Nestlé FoodServices spłynęło 175 zgłoszeń do Olimpiady Smaku 2007 w kategorii juniorzy. Zgodnie z regulaminem jury wybrało spośród nich 18 najlepszych, co stanowi zaledwie 10%. W Sosnowcu zakończył się właśnie pierwszy z półfinałów regionalnych, w którym wzięło udział 9 ekip, składających się z dwóch uczniów szkół gastronomicznych.

Duże zainteresowanie Olimpiadą Smaku 2007 potwierdzają nauczyciele-opiekunowie poszczególnych ekip twierdząc, że uczniowie chętnie zgłaszają się do konkursów, zwłaszcza tych, w których wygrana niesie za sobą prestiż i atrakcyjne nagrody. Nie inaczej jest w przypadku Olimpiady Smaku 2007 – pierwszą nagrodą w konkursie finałowym są dwa skutery.

Krzysztof Bronowski i Łukasz Kopiec - zwycięzcy konkursu półfinałowego w Sosnowcu w kategorii juniorzy

Uczniowie walczą nie tylko o nagrody dla siebie, ale również dla szkoły, w której się uczą oraz nauczycieli, którzy przygotowywali ich do występu w konkursie. Zwycięzcy Olimpiady zdobędą dla swojej szkoły talon o wartości 7.000 zł, dla nauczyciela natomiast talon o wartości 3.000 zł. Wicemistrzowie Olimpiady w tej kategorii wygrają dla szkoły talon o wartości 5.000 zł i dla nauczyciela 2.000 zł. Laureaci III miejsca wywalczą dla szkoły talon o wartości 2.000 zł, dla nauczyciela 1.500 zł.

Żeby jednak walczyć o te nagrody trzeba w pierwszej kolejności dostać się do finału. Z konkursu półfinałowego juniorów w Sosnowcu udział w finale zapewniony mają:

  • Krzysztof Bronowski i Łukasz Kopiec - Zespół Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych – Cieszyn
  • Izabela Błąd i Marlena Kuchta - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. H. Sucharskiego - Bolesławiec
  • Szymon Twardowski i Rafał Korus - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego - Kielce
  • Monika Golonka i Albert Mikrut - Zespól Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych - Tarnów
  • Olga Miłuch i Katarzyna Miłuch - Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica - Szprotawa
  • Karol Kępiński i Łukasz Pyrczak - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie

W półfinale w Sosnowcu wzięli także udział nie kwalifikując się do finału:

  • Michał Krotky i Mateusz Bieniek - Zespół Szkół Ekonomiczno - Usługowych im. Króla St. Augusta Poniatowskiego - Gliwice
  • Katarzyna Kołeczko i Adrian Kowalski - Zespół Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka - Katowice
  • Inez Rybarczyk i Sylwia Krupińska - Zespół Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka - Katowice

Wszyscy uczestnicy półfinału wraz ze swoimi nauczycielami zawodu w napięciu oczekiwali na wyniki. Uczniowie zostali nagrodzeni dyplomami oraz pamiątkowymi tablicami MAGGI. Dodatkowo najlepszy półfinałowy duet - Krzysztof Bronowski i Łukasz Kopiec - otrzymał od Organizatora wspaniały kosz z produktami Nestlé FoodServices.

Juniorzy byli oceniani przez tych samych jurorów, co dzień wcześniej profesjonaliści:

  • Jury Techniczne - Marcin Budynek i Jacek Świerk oraz
  • Jury Degustacyjne - Robert Sowa, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Kazubski i Robert Ciechomski.

Uczniowie szkół gastronomicznych mieli za zadanie przygotować po sześć porcji przekąski zimnej i dania głównego z wykorzystaniem produktów Nestlé FoodServices dostępnych w halach Makro w czasie 1 godziny i 20 minut. Jak mówi sama nazwa konkursu – Olimpiada Smaku – najwięcej punktów można było uzyskać za smak potraw, nie bez znaczenia były jednak: wygląd i aranżacja dania na talerzu, poprawność zastosowanych technik kulinarnych oraz zużycie surowca.

Finał Olimpiady Smaku 2007 odbędzie się w Makro Centrum HoReCa w Warszawie 24 maja 2007. Weźmie w nim udział 12 ekip juniorów (sześć zakwalifikowanych z półfinału w Sosnowcu i sześć z półfinału w Warszawie). Uczestnicy przygotują podczas finału te same dania, co w konkursach półfinałowych, jednak oceniani będą przez międzynarodowe jury.

Joanna Załęska – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"olimpiada smaku"
(21.04.2007 - 22:37)  (regher)
"no i klapa"
(23.04.2007 - 21:50)  (dzastineczka)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000