Do Nestlé FoodServices spłynęło 175 zgłoszeń do Olimpiady Smaku 2007 w kategorii juniorzy. Zgodnie z regulaminem jury wybrało spośród nich 18 najlepszych, co stanowi zaledwie 10%. W Sosnowcu zakończył się właśnie pierwszy z półfinałów regionalnych, w którym wzięło udział 9 ekip, składających się z dwóch uczniów szkół gastronomicznych.
Duże zainteresowanie Olimpiadą Smaku 2007 potwierdzają nauczyciele-opiekunowie poszczególnych ekip twierdząc, że uczniowie chętnie zgłaszają się do konkursów, zwłaszcza tych, w których wygrana niesie za sobą prestiż i atrakcyjne nagrody. Nie inaczej jest w przypadku Olimpiady Smaku 2007 – pierwszą nagrodą w konkursie finałowym są dwa skutery.
Krzysztof Bronowski i Łukasz Kopiec - zwycięzcy konkursu półfinałowego w Sosnowcu w kategorii juniorzy
Uczniowie walczą nie tylko o nagrody dla siebie, ale również dla szkoły, w której się uczą oraz nauczycieli, którzy przygotowywali ich do występu w konkursie. Zwycięzcy Olimpiady zdobędą dla swojej szkoły talon o wartości 7.000 zł, dla nauczyciela natomiast talon o wartości 3.000 zł. Wicemistrzowie Olimpiady w tej kategorii wygrają dla szkoły talon o wartości 5.000 zł i dla nauczyciela 2.000 zł. Laureaci III miejsca wywalczą dla szkoły talon o wartości 2.000 zł, dla nauczyciela 1.500 zł.
Żeby jednak walczyć o te nagrody trzeba w pierwszej kolejności dostać się do finału. Z konkursu półfinałowego juniorów w Sosnowcu udział w finale zapewniony mają:
Krzysztof Bronowski i Łukasz Kopiec - Zespół Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych – Cieszyn
Izabela Błąd i Marlena Kuchta - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. H. Sucharskiego - Bolesławiec
Szymon Twardowski i Rafał Korus - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego - Kielce
Monika Golonka i Albert Mikrut - Zespól Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych - Tarnów
Olga Miłuch i Katarzyna Miłuch - Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica - Szprotawa
Karol Kępiński i Łukasz Pyrczak - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie
W półfinale w Sosnowcu wzięli także udział nie kwalifikując się do finału:
Michał Krotky i Mateusz Bieniek - Zespół Szkół Ekonomiczno - Usługowych im. Króla St. Augusta Poniatowskiego - Gliwice
Katarzyna Kołeczko i Adrian Kowalski - Zespół Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka - Katowice
Inez Rybarczyk i Sylwia Krupińska - Zespół Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka - Katowice
Wszyscy uczestnicy półfinału wraz ze swoimi nauczycielami zawodu w napięciu oczekiwali na wyniki. Uczniowie zostali nagrodzeni dyplomami oraz pamiątkowymi tablicami MAGGI. Dodatkowo najlepszy półfinałowy duet - Krzysztof Bronowski i Łukasz Kopiec - otrzymał od Organizatora wspaniały kosz z produktami Nestlé FoodServices.
Juniorzy byli oceniani przez tych samych jurorów, co dzień wcześniej profesjonaliści:
Jury Techniczne - Marcin Budynek i Jacek Świerk oraz
Jury Degustacyjne - Robert Sowa, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Kazubski i Robert Ciechomski.
Uczniowie szkół gastronomicznych mieli za zadanie przygotować po sześć porcji przekąski zimnej i dania głównego z wykorzystaniem produktów Nestlé FoodServices dostępnych w halach Makro w czasie 1 godziny i 20 minut. Jak mówi sama nazwa konkursu – Olimpiada Smaku – najwięcej punktów można było uzyskać za smak potraw, nie bez znaczenia były jednak: wygląd i aranżacja dania na talerzu, poprawność zastosowanych technik kulinarnych oraz zużycie surowca.
Finał Olimpiady Smaku 2007 odbędzie się w Makro Centrum HoReCa w Warszawie 24 maja 2007. Weźmie w nim udział 12 ekip juniorów (sześć zakwalifikowanych z półfinału w Sosnowcu i sześć z półfinału w Warszawie). Uczestnicy przygotują podczas finału te same dania, co w konkursach półfinałowych, jednak oceniani będą przez międzynarodowe jury.
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.