Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku 2006 – półfinał w Krakowie


Zobaczcie państwo:
Zmagania Juniorów
Łosoś na suflecie
Łosoś galicyjski
Rolada z łososia i soli
Danie bulionerów
Zeppeliny w sosie

Zakończył się już trzeci z kolei półfinał regionalny Olimpiady Smaku 2006. Po zmaganiach we Wrocławiu i Gdyni przyszedł czas na konkurs w Krakowie. Tu, podobnie jak i w innych miastach, Olimpiada Smaku trwała dwa dni.

6 maja odbył się konkurs w kategoriach Profesjonaliści i Konsumenci WINIARY. Następnego dnia o start w finale walczyli Juniorzy. Laureaci dwóch pierwszych miejsc we wszystkich kategoriach wezmą udział w finale Olimpiady Smaku 2006, który odbędzie się 25 i 26 maja w Warszawie.

Jurorów zachwyciły potrawy, które przygotował Maciej Kopczyński (zajął pierwsze miejsce) oraz Artur Kurtak (laureat drugiego miejsca).

Przygotowali oni odpowiednio:

  • I miejsce - Rolada z łososia i soli w cieście filo z sosem bazyliowo - anyżowym

  • II miejsce - Polędwica na śliwowicy podana z czerwoną soczewicą i śliwkami węgierkami na wachlarzu z gruszki z sosem śliwkowym

Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcie drugiego miejsca to voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy startujący w półfinale Profesjonaliści otrzymali dyplomy uczestnictwa w Olimpiadzie Smaku 2006.

Pozostali uczestnicy konkursu w kategorii profesjonaliści przygotowali następujące potrawy:

  • Arkadiusz Czarnik - Jagnięcina z kruszonką orzechową na polencie grzybowej

  • Tomasz Findysz - Łosoś po cygańsku z sakiewkami naleśnikowymi nadziewanymi boczniakami z makaronem tiagatelle

  • Paweł Kandefer - Turnedo wieprzowe ułożone na runcie leśnych grzybów podane z flamem brokułowym i polentą pomidorową

  • Piotr Litewka - Łosoś o smaku grzybów leśnych

  • Wacław Tyrka - Polędwiczki wieprzowe nadziewane wędzonym serem owczym na tiulowym posłaniu z żurawiny, ziaren pieprzu i grillowanego bakłażana

  • Piotr Wańtrych - Polędwica wieprzowa w szynce parmeńskiej, pieczona na łożu z grzybów z "pofesami" parmezanowo - żurawinowymi i sosem malinowym

  • Maciej Zawiła - Miętowy comber jagnięcy podany na czerwonej soczewicy z sufletem razowo - pistacjowym, sosem wiśniowym i tiulem filo

Dariusz Struciński, członek Jury Degustacyjnego stwierdził, że poziom pracy i przygotowanych przez Profesjonalistów potraw był bardzo wyrównany. Jednak Zbigniew Kurleto, również należący do jurorów dodaje: Od potrawy konkursowej oczekuje się kreacji, w restauracjach serwuje się inne dania – muszą być prostsze, łatwe do wydania. Profesjonaliści trochę nas zawiedli w tym sensie, że jednak ich potrawy były raczej typowo restauracyjne.

Popołudniu do konkursu przystąpili Konsumenci WINIARY. Pierwsze miejsce w tej kategorii zajęła Iwetta Paprocka, która przygotowała Zappeliny w sosie borowikowym. Drugie miejsce przypadło w udziale Janinie Gliszczyńskiej, której Danie bulionerów – oryginalne danie wegetariańskie zachwyciło jurorów.

W konkursie w kategorii Konsumenci WINIARY poza laureatami wzięli udział także:

  • Grażyna Antonik - Kotlety Miłości

  • Loretta Biczysko - Krem z pory i mięsem mielonym

  • Sławomir Król - Kotlet mielony podany z kapustą kwaszoną duszoną i pęczkiem podlanym sosem pieczarkowym

  • Małgorzata Pękala - Ryba po grecku z ryżem

  • Florentyna Szarek - Zupa włoska z makaronem

Wszyscy uczestnicy tej kategorii zostali nagrodzeni dyplomami oraz upominkami WINIARY.

Na koniec Robert Sowa podsumował ich pracę: Wszyscy przygotowali świetne dania, myślę, że nauczyliśmy się wiele jako profesjonaliści. Ten konkurs to również dla nas duża szkoła.

Przygotowywane zarówno przez Profesjonalistów jak i przez Konsumentów WINIARY dania oceniały dwa składy jurorów – Jury Degustacyjne i Jury Techniczne. W skład tego pierwszego weszli:

  • Andrzej Bryk - Szef Kuchni Hotelu Marriott, Warszawa

  • Artur Grajber – Szef Kuchni Hotelu Westin, Warszawa

  • Zbigniew Kurleto – Doradca Kulinarny Krak-Gastro, Kraków

  • Mariusz Nowicki – Szef Kuchni Hotelu Mościcki, Spała

  • Dariusz Struciński – Szef Kuchni Hotelu Anders, Stare Jabłonki

Jury Degustacyjne oceniało nie tylko smak potraw, ale także dobór składników i aranżację na talerzu.

Zmagania uczestników konkursu oceniało dwóch członków Jury Technicznego:

  • Grzegorz Kazubski – Manager Makro Centrum HoReCa

  • Robert Sowa – Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski

Punkty przyznawano między innymi za profesjonalizm i czystość pracy oraz przygotowanie stanowiska i jego wygląd po zakończeniu prac.

Nad całością półfinału Olimpiady Smaku w Krakowie czuwał Jerzy Pasikowski, Szef Kuchni Hotelu Polonia w Warszawie, pełniący funkcję Sekretarza Olimpiady Smaku.

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000