Zakończył się już trzeci z kolei półfinał regionalny Olimpiady Smaku 2006. Po zmaganiach we Wrocławiu i Gdyni przyszedł czas na konkurs w Krakowie. Tu, podobnie jak i w innych miastach, Olimpiada Smaku trwała dwa dni.
6 maja odbył się konkurs w kategoriach Profesjonaliści i Konsumenci WINIARY. Następnego dnia o start w finale walczyli Juniorzy. Laureaci dwóch pierwszych miejsc we wszystkich kategoriach wezmą udział w finale Olimpiady Smaku 2006, który odbędzie się 25 i 26 maja w Warszawie.
Jurorów zachwyciły potrawy, które przygotował Maciej Kopczyński (zajął pierwsze miejsce) oraz Artur Kurtak (laureat drugiego miejsca).
Przygotowali oni odpowiednio: I miejsce - Rolada z łososia i soli w cieście filo z sosem bazyliowo - anyżowym
II miejsce - Polędwica na śliwowicy podana z czerwoną soczewicą i śliwkami węgierkami na wachlarzu z gruszki z sosem śliwkowym
Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcie drugiego miejsca to voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy startujący w półfinale Profesjonaliści otrzymali dyplomy uczestnictwa w Olimpiadzie Smaku 2006.
Pozostali uczestnicy konkursu w kategorii profesjonaliści przygotowali następujące potrawy: Arkadiusz Czarnik - Jagnięcina z kruszonką orzechową na polencie grzybowej
Tomasz Findysz - Łosoś po cygańsku z sakiewkami naleśnikowymi nadziewanymi boczniakami z makaronem tiagatelle
Paweł Kandefer - Turnedo wieprzowe ułożone na runcie leśnych grzybów podane z flamem brokułowym i polentą pomidorową
Piotr Litewka - Łosoś o smaku grzybów leśnych
Wacław Tyrka - Polędwiczki wieprzowe nadziewane wędzonym serem owczym na tiulowym posłaniu z żurawiny, ziaren pieprzu i grillowanego bakłażana
Piotr Wańtrych - Polędwica wieprzowa w szynce parmeńskiej, pieczona na łożu z grzybów z "pofesami" parmezanowo - żurawinowymi i sosem malinowym
Maciej Zawiła - Miętowy comber jagnięcy podany na czerwonej soczewicy z sufletem razowo - pistacjowym, sosem wiśniowym i tiulem filo
Dariusz Struciński, członek Jury Degustacyjnego stwierdził, że poziom pracy i przygotowanych przez Profesjonalistów potraw był bardzo wyrównany. Jednak Zbigniew Kurleto, również należący do jurorów dodaje: Od potrawy konkursowej oczekuje się kreacji, w restauracjach serwuje się inne dania – muszą być prostsze, łatwe do wydania. Profesjonaliści trochę nas zawiedli w tym sensie, że jednak ich potrawy były raczej typowo restauracyjne.
Popołudniu do konkursu przystąpili Konsumenci WINIARY. Pierwsze miejsce w tej kategorii zajęła Iwetta Paprocka, która przygotowała Zappeliny w sosie borowikowym. Drugie miejsce przypadło w udziale Janinie Gliszczyńskiej, której Danie bulionerów – oryginalne danie wegetariańskie zachwyciło jurorów.
W konkursie w kategorii Konsumenci WINIARY poza laureatami wzięli udział także: Grażyna Antonik - Kotlety Miłości
Loretta Biczysko - Krem z pory i mięsem mielonym
Sławomir Król - Kotlet mielony podany z kapustą kwaszoną duszoną i pęczkiem podlanym sosem pieczarkowym
Małgorzata Pękala - Ryba po grecku z ryżem
Florentyna Szarek - Zupa włoska z makaronem
Wszyscy uczestnicy tej kategorii zostali nagrodzeni dyplomami oraz upominkami WINIARY.
Na koniec Robert Sowa podsumował ich pracę: Wszyscy przygotowali świetne dania, myślę, że nauczyliśmy się wiele jako profesjonaliści. Ten konkurs to również dla nas duża szkoła.
Przygotowywane zarówno przez Profesjonalistów jak i przez Konsumentów WINIARY dania oceniały dwa składy jurorów – Jury Degustacyjne i Jury Techniczne.
W skład tego pierwszego weszli: Andrzej Bryk - Szef Kuchni Hotelu Marriott, Warszawa
Artur Grajber – Szef Kuchni Hotelu Westin, Warszawa
Zbigniew Kurleto – Doradca Kulinarny Krak-Gastro, Kraków
Mariusz Nowicki – Szef Kuchni Hotelu Mościcki, Spała
Dariusz Struciński – Szef Kuchni Hotelu Anders, Stare Jabłonki
Jury Degustacyjne oceniało nie tylko smak potraw, ale także dobór składników i aranżację na talerzu.
Zmagania uczestników konkursu oceniało dwóch członków Jury Technicznego:
Punkty przyznawano między innymi za profesjonalizm i czystość pracy oraz przygotowanie stanowiska i jego wygląd po zakończeniu prac.
Nad całością półfinału Olimpiady Smaku w Krakowie czuwał Jerzy Pasikowski, Szef Kuchni Hotelu Polonia w Warszawie, pełniący funkcję Sekretarza Olimpiady Smaku.
Joanna Załęska - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |