Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku 2006 - Konkurs Finałowy


Zobaczcie państwo:
Finał Juniorów
Gala Finałowa
Półfinał we Wrocławiu
Półfinał w Gdyni
Półfinał w Krakowie
Półfinał w Poznaniu
Półfinał w Lublinie

W długo oczekiwanym Finale Olimpiady Smaku 2006 roku wzięło udział dziesięciu półfinalistów z każdej kategorii – Profesjonaliści, Konsumenci WINIARY i Juniorzy. Konkurs finałowy odbywał się w Makro Centrum HoReCa w Warszawie 25 i 26 maja.

Uczestnicy startujący w finale wyłonieni zostali podczas pięciu konkursów półfinałowych, które odbywały się kolejno w różnych miastach Polski:

Eliminacje półfinałowe wyłoniły po dwóch Olimpijczyków ostatecznie walczących o główne nagrody.

Finałowy konkurs Profesjonalistów odbywał się w formule black box. Zawodnicy mieli za zadnie wykorzystać wszystkie, nieznane wcześniej produkty, jakie znalazły się w pudełkach oraz wybrane produkty Nestlé FoodServices. Jak się okazało w każdym black box’ie znalazły się łosoś norweski oraz białe i zielone szparagi. Dodatkowym utrudnieniem dla finalistów było zaproponowanie odpowiedniego wina do przygotowanej potrawy.

W kategorii Profesjonaliści w finale brali udział:

  • Przemysław Bajnermann - Łosoś norweski na wyspie z dzikiego ryżu komponowany ze świeżymi warzywami

  • Krzysztof Bonk - Szparagi duszone w pomidorach z łososiem z pomidorem i pieczonym ziemniakiem z ziołami

  • Michał Garnek - Łosoś z pary z czerwonym winem

  • Michał Godyń - Balotynka z łososia faszerowana mozarellą, szpinakiem i musem koperkowym z łososia z młodymi ziemniaczkami, z sosem holenderskim Nestlé i delikatną pianką musztardową z syfonu z salsą na ostro oraz szparagami sezonowymi

  • Maciej Kopczyński - Łosoś marynowany w sosie sojowym i tabasco podany na ryżu z szafranem z delikatnym anyżem przykryty jajkiem molet

  • Artur Kurtak - Łosoś w rozmarynie na pomidorowym pesto w bukiecie ziół i szparagi

  • Karol Łukomski - Łosoś w sosie berdes na ziemniaczkach ziołowych

  • Tomasz Purol - Pieczony filet z łososia podany ze szparagami otulonymi bakłażanem na risotto z orientalnym sosem

  • Jacek Schliske - Stek z łososia marynowany w cytrynie, limonce i oliwie z oliwek

  • Marcin Szukaj - Tornado z grillowanego łososia na naleśniku z awokado z zielonymi i białymi szparagami z sosem holenderskim

W kategorii Konsumenci WINIARY podczas finału swoje dania przygotowywali:

  • Janina Gliszczyńska - Danie bulionerów

  • Anna Ligorowska - Filety z kurczaka duszone w sosie cytrynowym

  • Iwona Ludka - Kurczak z warzywami z żółtym ryżem w aksamitnym sosie bazylikowym

  • Helena Łączyńska - Kurczak po meksykańsku

  • Agnieszka Makowiecka - Gyros pod pierzynką

  • Jarosław Nowak - Polędwica wołowa na pikantnej gruszce ze szparagami, w sosach z gorgonzoli i gorzkiej czekolady

  • Iwetta Paprocka - Zappeliny w sosie borowikowym

  • Ewa Piotrowska - Śródziemnomorską zupę – krem z pomidorów

  • Renata Psurska - Wołowina słodko – pikantna

  • Gabriela Włodarczyk - Zupa serowa z wkładką mięsną

Tym razem wszystkich uczestników konkursu oceniało Jury Degustacyjne, złożone z autorytetów międzynarodowego świata kulinarnego:

  • Daniel Hebet – Resteurant le jadin du Quai, Francja

  • Siegfried Schaber – Prezes Niemieckiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni, Niemcy

  • Tomás Konopka – Doradca Kulinarny Nestlé, Czechy

W Jury Technicznym zasiedli tradycyjnie: Robert Sowa - Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie i Grzegorz Kazubski - Manager Makro Centrum HoReCa.

Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom, zarówno Juniorom, którzy wykazali się młodzieńczą kreatywnością jak i Profesjonalistom za wysoki poziom swoich prac konkursowych – mówił po zakończeniu finału Olimpiady Smaku 2006 Jerzy Pasikowski – Sekretarz Generalny Konkursu.

Uczestnicy finałowych zmagań musieli jednak poczekać trochę na ogłoszenie wyników. Rozstrzygnięcie Olimpiady Smaku 2006 nastąpiło 26 maja wieczorem podczas Uroczystej Gali w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie.

Joanna Załęska – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000