W długo oczekiwanym Finale Olimpiady Smaku 2006 roku wzięło udział dziesięciu półfinalistów z każdej kategorii – Profesjonaliści, Konsumenci WINIARY i Juniorzy. Konkurs finałowy odbywał się w Makro Centrum HoReCa w Warszawie 25 i 26 maja.
Uczestnicy startujący w finale wyłonieni zostali podczas pięciu konkursów półfinałowych, które odbywały się kolejno w różnych miastach Polski:
Eliminacje półfinałowe wyłoniły po dwóch Olimpijczyków ostatecznie walczących o główne nagrody.
Finałowy konkurs Profesjonalistów odbywał się w formule black box. Zawodnicy mieli za zadnie wykorzystać wszystkie, nieznane wcześniej produkty, jakie znalazły się w pudełkach oraz wybrane produkty Nestlé FoodServices. Jak się okazało w każdym black box’ie znalazły się łosoś norweski oraz białe i zielone szparagi. Dodatkowym utrudnieniem dla finalistów było zaproponowanie odpowiedniego wina do przygotowanej potrawy.
W kategorii Profesjonaliści w finale brali udział: Przemysław Bajnermann - Łosoś norweski na wyspie z dzikiego ryżu komponowany ze świeżymi warzywami
Krzysztof Bonk - Szparagi duszone w pomidorach z łososiem z pomidorem i pieczonym ziemniakiem z ziołami
Michał Garnek - Łosoś z pary z czerwonym winem
Michał Godyń - Balotynka z łososia faszerowana mozarellą, szpinakiem i musem koperkowym z łososia z młodymi ziemniaczkami, z sosem holenderskim Nestlé i delikatną pianką musztardową z syfonu z salsą na ostro oraz szparagami sezonowymi
Maciej Kopczyński - Łosoś marynowany w sosie sojowym i tabasco podany na ryżu z szafranem z delikatnym anyżem przykryty jajkiem molet
Artur Kurtak - Łosoś w rozmarynie na pomidorowym pesto w bukiecie ziół i szparagi
Karol Łukomski - Łosoś w sosie berdes na ziemniaczkach ziołowych
Tomasz Purol - Pieczony filet z łososia podany ze szparagami otulonymi bakłażanem na risotto z orientalnym sosem
Jacek Schliske - Stek z łososia marynowany w cytrynie, limonce i oliwie z oliwek
Marcin Szukaj - Tornado z grillowanego łososia na naleśniku z awokado z zielonymi i białymi szparagami z sosem holenderskim
 |
W kategorii Konsumenci WINIARY podczas finału swoje dania przygotowywali: Janina Gliszczyńska - Danie bulionerów
Anna Ligorowska - Filety z kurczaka duszone w sosie cytrynowym
Iwona Ludka - Kurczak z warzywami z żółtym ryżem w aksamitnym sosie bazylikowym
Helena Łączyńska - Kurczak po meksykańsku
Agnieszka Makowiecka - Gyros pod pierzynką
Jarosław Nowak - Polędwica wołowa na pikantnej gruszce ze szparagami, w sosach z gorgonzoli i gorzkiej czekolady
Iwetta Paprocka - Zappeliny w sosie borowikowym
Ewa Piotrowska - Śródziemnomorską zupę – krem z pomidorów
Renata Psurska - Wołowina słodko – pikantna
Gabriela Włodarczyk - Zupa serowa z wkładką mięsną
Tym razem wszystkich uczestników konkursu oceniało Jury Degustacyjne, złożone z autorytetów międzynarodowego świata kulinarnego: Daniel Hebet – Resteurant le jadin du Quai, Francja
Siegfried Schaber – Prezes Niemieckiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni, Niemcy
Tomás Konopka – Doradca Kulinarny Nestlé, Czechy
W Jury Technicznym zasiedli tradycyjnie: Robert Sowa - Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie i Grzegorz Kazubski - Manager Makro Centrum HoReCa.
Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom, zarówno Juniorom, którzy wykazali się młodzieńczą kreatywnością jak i Profesjonalistom za wysoki poziom swoich prac konkursowych – mówił po zakończeniu finału Olimpiady Smaku 2006 Jerzy Pasikowski – Sekretarz Generalny Konkursu.
Uczestnicy finałowych zmagań musieli jednak poczekać trochę na ogłoszenie wyników. Rozstrzygnięcie Olimpiady Smaku 2006 nastąpiło 26 maja wieczorem podczas Uroczystej Gali w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie.
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|