Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś


W dniu 19-20 maja br. nad Zamkiem w Pułtusku unosiły się zapachy wyśmienitej kuchni, a wszystko za sprawą Stefana Birka szefa kuchni hotelu Lord, który kolejny raz zorganizował w tym pięknym miejscu Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.

Współorganizatorami konkursu był Hotel *** - Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii wraz z jego szefem kuchni Piotrem Szpigielem. Wsparcia merytorycznego udzieliło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni i Quality Culinary Club. Honorowy Patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Głównym złożeniem i najważniejszym celem konkursu  jest propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, a także promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.


Konkurs od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a liczba drużyn chcących w nim wystąpić corocznie wzrasta. Tegoroczna edycja jak zwykle dostarczyła wszystkim wiele emocji. Zwracano szczególną uwagę na umiejętność komponowania składników, by w sposób świadomy wydobyć z potraw tradycyjny polski smak. 
 
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przystawki zimnej z pstrąga wędzonego, z serem Campresi i dowolnym produktem wiosennym. Natomiast w daniu głównym musiało się znaleźć udko z kaczki z soczewicą i młodą kapustą czerwoną. Jak się później okazało inwencji twórczej ekipom nie brakowało, dania nawiązywały do tradycji, ale nie zabrakło również elementów nowoczesnych. Najlepiej z tym zadaniem poradzili sobie doświadczeni zawodnicy, którzy swoje umiejętności prezentowali już podczas innych konkursów kulinarnych.

Nad prawidłowym przebiegiem Konkursu od strony organizacyjnej, merytorycznej i logistycznej czuwała Kapituła Konkursu w składzie:
 
Krzysztof Szulborski – Jury techniczne
Zbigniew Łęgowski – Jury techniczne

Mariusz Nowicki
Mirosław Reszczyk
Jacek Sulich
Jarosław Uściński

 Andrzej Bryk
Konrad Birek
Dariusz Zahorański
Adam Chrząstowski

Swoje oceny przyznawało również Jury VIP w składzie:
 
Hanna Szymanderska
Edyta Czerwińska
Monika Białek
Bogdan Kalus
Sylwester Maciejewski
Maciej Kołodziejczyk
Piotr Fojucik


W trakcie kulinarnych zmagań odbywały się liczne atrakcje dla odwiedzających, ze sceny dobiegały dźwięki orkiestry dętej i lokalnych zespołów. Można było podziwiać rzeźby przygotowane przez mistrzów carvingu. Nie zabrakło licznych atrakcji dla dzieci, wśród nich konkurs na najsmaczniejszą kanapkę. Na stoiskach firm sponsorskich odbywały się ciekawe prezentacje i smakowite degustacje.

Również amatorzy mogli przystąpić do konkursu i przedstawić własny pomysł na danie z grilla. Tradycyjnie już odbył się konkurs kulinarny dla miłośników jednośladów z Gold Wing Club of Poland. Grillowali również aktorzy i dziennikarze oraz widzowie programu Kawa czy herbata, którzy stoczyli Rodzinne potyczki kulinarne na Polskie danie z rusztu. Całości przyglądał się Stefan Birek i Adam Michalski, prowadzącym część artystyczną był dziennikarz i reżyser Paweł Pochwała.

Wieczorem odbyła się uroczysta Gala, podczas której wręczono liczne podziękowania i dyplomy dla wszystkich, którzy przyczynili się do organizacji IV edycji konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Gościem honorowym był podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk, który w imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczał zwycięzcom okazałe puchary.
 
W konkursie dla Profesjonalistów pierwsze miejsce zdobył: Krzysztof Paprocki i Przemysław Morgut - Bydgoszcz - Hotel Słoneczny Młyn. Dzięki wygranej zawodnicy otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, którą wręczyła Anna Bąblińska z Międzynarodowych Targów Poznańskich. Tego dnia zawodnicy Ci byli bezkonkurencyjni, otrzymali najwyższą ilość punktów oraz uznanie nie tylko od sędziów technicznych, ale i degustacyjnych. Miejmy nadzieję, że dobra passa ich nie opuści i powalczą w finale KPP.


Drugie miejsce: Przemysław Suska i Kamil Myka - Warszawa - Amber Room

Trzecie miejsce: Piotr Górecki i Robert Ostrowski - Warszawa - Catering Wiśniewscy Team


W kategorii Uczniowie:
  • I miejsce Dawid Walas, Paweł Wilamowski Zespół Szkół Gastronomicznych ul. H.Sienkiewicza z Łodzi
  • II miejsce Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Poznańska 6/8 z Warszawy
  • III miejsce Bartosz Murawski, Mateusz Litwińczuk Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich ul. Majdańska z Warszawy

Pozostałe konkurencje:

Motocykliści:

  •  I miejsce – Iwona Barucka i Andrzej Barucki
  •  II miejsce – Bogdan Przeradzki i Karol Kisielewski
  • III miejsce – Andrzej i Cynthia Kamińscy

Aktorzy i dziennikarze:
  •   I miejsce – Grzegorz Gerek i Agnieszka Anulewicz
  •  II miejsce – Sylwester Maciejewski i Bogdan Kalus
  • III miejsce – Monika Białek, Marek Jezierski i Magda Michalska

Widzowie programu „Kawa czy Herbata”:
  •   I miejsce – Iza Rongiers i Paweł Rongiers
  •  II miejsce – Marek Tłuszczak i Joanna Matuszak
  • III miejsce – Zbigniew Śliwiński i córka Żaneta

Kapituła konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś co roku przyznaje tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej, za szczególne osiągnięcia w propagowaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą. W tym roku to wyróżnienie otrzymał Adam Chrząstowski i Grzegorz Kazubski.


Nie zapomniano również o dzieciach, odbyła się licytacja carvingowych dzieł, udało się zebrać 5400 zł, kwota ta została przekazana na Fundację Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka. Wszystkim licytującym serdecznie dziękujemy!
 
Część artystyczną uświetnił słynny duet z ławeczki: Bogdan Kalus i Sylwester Maciejewski, aktorzy znani wszystkim dobrze z serialu Ranczo, swoim niewybrednymi żartami rozbawili całą salę.

W doskonałych humorach zabawa przy muzyce z lat 80,90 trwała do późnych godzin nocnych, kulminacją był imponujący pokaz sztucznych ogni.

Wszystkich miłośników konkursu zapraszamy już dziś na kolejną jubileuszową edycję, moc atrakcji i przepyszne jedzenie gwarantowane!
 
tekst/zdjęcia: Agnieszka Ochniak
Redaktor Naczelna www.papaja.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000