W dniu 19-20 maja br. nad Zamkiem w Pułtusku unosiły się zapachy wyśmienitej kuchni, a wszystko za sprawą Stefana Birka szefa kuchni hotelu Lord, który kolejny raz zorganizował w tym pięknym miejscu Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.
Współorganizatorami konkursu był Hotel *** - Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii wraz z jego szefem kuchni Piotrem Szpigielem. Wsparcia merytorycznego udzieliło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni i Quality Culinary Club. Honorowy Patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Głównym złożeniem i najważniejszym celem konkursu jest
propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, a także promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.
Konkurs od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a liczba drużyn chcących w nim wystąpić corocznie wzrasta. Tegoroczna edycja jak zwykle dostarczyła wszystkim wiele emocji. Zwracano szczególną uwagę na umiejętność komponowania składników, by w sposób świadomy wydobyć z potraw tradycyjny polski smak.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przystawki zimnej z pstrąga wędzonego, z serem Campresi i dowolnym produktem wiosennym. Natomiast w daniu głównym musiało się znaleźć udko z kaczki z soczewicą i młodą kapustą czerwoną. Jak się później okazało inwencji twórczej ekipom nie brakowało, dania nawiązywały do tradycji, ale nie zabrakło również elementów nowoczesnych. Najlepiej z tym zadaniem poradzili sobie doświadczeni zawodnicy, którzy swoje umiejętności prezentowali już podczas innych konkursów kulinarnych.
Nad prawidłowym przebiegiem Konkursu od strony organizacyjnej, merytorycznej i logistycznej czuwała Kapituła Konkursu w składzie:
Hanna Szymanderska
Edyta Czerwińska
Monika Białek
Bogdan Kalus |
Sylwester Maciejewski
Maciej Kołodziejczyk
Piotr Fojucik |
W trakcie kulinarnych zmagań odbywały się liczne atrakcje dla odwiedzających, ze sceny dobiegały dźwięki orkiestry dętej i lokalnych zespołów. Można było podziwiać rzeźby przygotowane przez mistrzów carvingu. Nie zabrakło licznych atrakcji dla dzieci, wśród nich konkurs na najsmaczniejszą kanapkę. Na stoiskach firm sponsorskich odbywały się ciekawe prezentacje i smakowite degustacje.
Również amatorzy mogli przystąpić do konkursu i przedstawić własny pomysł na danie z grilla. Tradycyjnie już odbył się konkurs kulinarny dla miłośników jednośladów z
Gold Wing Club of Poland. Grillowali również aktorzy i dziennikarze oraz widzowie programu
Kawa czy herbata, którzy stoczyli
Rodzinne potyczki kulinarne na Polskie danie z rusztu. Całości przyglądał się
Stefan Birek i
Adam Michalski, prowadzącym część artystyczną był dziennikarz i reżyser
Paweł Pochwała.
Wieczorem odbyła się uroczysta Gala, podczas której wręczono liczne podziękowania i dyplomy dla wszystkich, którzy przyczynili się do organizacji
IV edycji konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Gościem honorowym był podsekretarz stanu
Tadeusz Nalewajk, który w imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczał zwycięzcom okazałe puchary.
W konkursie dla
Profesjonalistów pierwsze miejsce zdobył:
Krzysztof Paprocki i
Przemysław Morgut - Bydgoszcz - Hotel Słoneczny Młyn. Dzięki wygranej zawodnicy otrzymali
nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, którą wręczyła Anna Bąblińska z Międzynarodowych Targów Poznańskich. Tego dnia zawodnicy Ci byli bezkonkurencyjni, otrzymali najwyższą ilość punktów oraz uznanie nie tylko od sędziów technicznych, ale i degustacyjnych. Miejmy nadzieję, że dobra passa ich nie opuści i powalczą w finale KPP.
Drugie miejsce:
Przemysław Suska i
Kamil Myka - Warszawa - Amber Room
Trzecie miejsce:
Piotr Górecki i
Robert Ostrowski - Warszawa - Catering Wiśniewscy Team
W kategorii Uczniowie:
- I miejsce Dawid Walas, Paweł Wilamowski Zespół Szkół Gastronomicznych ul. H.Sienkiewicza z Łodzi
- II miejsce Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Poznańska 6/8 z Warszawy
- III miejsce Bartosz Murawski, Mateusz Litwińczuk Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich ul. Majdańska z Warszawy
Pozostałe konkurencje:
Motocykliści:
- I miejsce – Iwona Barucka i Andrzej Barucki
- II miejsce – Bogdan Przeradzki i Karol Kisielewski
- III miejsce – Andrzej i Cynthia Kamińscy
Aktorzy i dziennikarze:
- I miejsce – Grzegorz Gerek i Agnieszka Anulewicz
- II miejsce – Sylwester Maciejewski i Bogdan Kalus
- III miejsce – Monika Białek, Marek Jezierski i Magda Michalska
Widzowie programu „Kawa czy Herbata”:
- I miejsce – Iza Rongiers i Paweł Rongiers
- II miejsce – Marek Tłuszczak i Joanna Matuszak
- III miejsce – Zbigniew Śliwiński i córka Żaneta
Kapituła konkursu
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś co roku przyznaje tytuł
Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej, za szczególne osiągnięcia w propagowaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą. W tym roku to wyróżnienie otrzymał
Adam Chrząstowski i
Grzegorz Kazubski.
Nie zapomniano również o dzieciach, odbyła się licytacja carvingowych dzieł, udało się zebrać
5400 zł, kwota ta została przekazana na
Fundację Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka. Wszystkim licytującym serdecznie dziękujemy!
Część artystyczną uświetnił słynny duet z ławeczki: Bogdan Kalus i Sylwester Maciejewski, aktorzy znani wszystkim dobrze z serialu Ranczo, swoim niewybrednymi żartami rozbawili całą salę.
W doskonałych humorach zabawa przy muzyce z lat 80,90 trwała do późnych godzin nocnych, kulminacją był imponujący pokaz sztucznych ogni.
Wszystkich miłośników konkursu zapraszamy już dziś na kolejną jubileuszową edycję, moc atrakcji i przepyszne jedzenie gwarantowane!
tekst/zdjęcia: Agnieszka Ochniak
Redaktor Naczelna www.papaja.pl