Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
01.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny "Kuchnia Polska na Mazowszu 2010"


W dniu 3 grudnia 2010 odbył się w Warszawie organizowany przez  Zespół  Szkół Spożywczo Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 oraz Stalgast Sp. z o.o. finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”

Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała Pani Dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, odprawę przed konkursem poprowadzili: Przewodniczący Kapituły Konkursu Adam Michalski i Przewodniczący poszczególnych składów jury Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Krzysztof Szulborski. Pomimo niesprzyjających warunków pogodowych finaliści Konkursu przybyli z całego kraju. Rywalizacja już tradycyjnie odbywała się w dwóch konkursach: konkursie kulinarnym i konkursie kelnerskim.

Do finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” zakwalifikowały się szkoły:

  • Technikum Nr 1 ul. Poniatowskiego 2,  w Lesznie
  • Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa, ul. Marii Konopnickiej 9 w Pułtusku
  • Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta Technikum Gastronomiczne, ul. Podkomorska 49 w Poznaniu
  • Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie, ul. I Armii Wojska Polskiego 89 w Wyszkowie
  • Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, ul. Marii Konopnickiej 3 w Otwocku
  • Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7, ul. Stacha Konwy 11 w Łomży
  • Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1, Oś. Złotej Jesieni 16 w Krakowie
  • Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49 w Olsztynie
  • Zespołu Szkół Gastronomicznych, ul. Poznańska 6/8 w Warszawie
  • Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, ul. Majdańska 30/36 w Warszawie
  • Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4, ul. Sienkiewicza w Łodzi
  • Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, ul. Komorska 17/23 w Warszawie

Niestety z powodu śnieżycy i pozamarzanych zwrotnic klejowych, nie udało się dotrzeć drużynie ze szkoły z Poznania. Ostatecznie w rywalizacji Konkursowej uczestniczyło 11 ekip.

W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

1.    Dariusz Misztal, Patryk Pasztaleniec - Olsztyn
2.    Dominik Tondera, Rafał Wróblewski - Warszawa, ul. Komorska
3.    Maciej Siąkowski, Przemysław Szałczyński - Łódź
4.    Daniel Podlasin, Tomasz Golianek - Pułtusk
5.    Michał Tórz, Mateusz Różański – Leszno
6.    Łukasz Puścian, Marcin Oleksiak – Wyszków
7.    Piotr Tadej, Michał Szcześniak – Warszawa ul. Majdańska
8.    Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock
9.    Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa ul. Poznańska
10.  Ewelina Diks, Klaudia Tyszka – Łomża
11.  Mateusz Kiermasz, Norbert Szczurek - Kraków

Pełna koncentracja, olbrzymie zaangażowanie uczestników i prawie idealna cisza panująca w trakcie konkursu zadziwiała nawet jurorów. Rywalizacja kulinarna odbywała się w bardzo dobrze wyposażonej sali technologii gastronomicznej Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych - organizatora konkursu.
    
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury:
 
Jury degustacyjne w składzie:

  • Andrzej Bryk – przewodniczący – Akcent Catering
  • Grażyna Uścińska  - Restauracja Monsfera
  • Paweł Malewski -  Prezes Stalgast Sp. z o.o.
  • Artur Grajber - Szef kuchni hotelu Sheraton
  • Michał Tkaczyk - Szef kuchni hotelu Bristol
  • Robert Ziemkiewicz – Szef kuchni hotelu Holiday Inn

Jury techniczne:

  • Krzysztof Szulborski – przewodniczący – Prezes SPKiC
  • Wojciech Pasikowski - Szef kuchni „Oberża Pod Czerwonym Wieprzem”
  • Jacek Sulich - Szef kuchni „Lawisz”

Rywalizacja konkursowa i sposób jej przeprowadzenia obserwowały bacznym okiem, przebywające gościnnie w Warszawie nauczycielki z berlińskiej szkoły gastronomicznej.

Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerski. Dwa sposoby nakrycia stołu oraz test wiedzy kelnerskiej nie robił wrażenia na perfekcyjnie przygotowanych uczestnikach konkursu, do czasu gdy okazało się, iż kilka pytań w teście  wiedzy kelnerskiej jest w języku angielskim (o porozumiewaniu się i ściąganiu nie było mowy).


W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

1.    Adam Łoszkowski - Olsztyn
2.    Paulin Walaśkiewicz - Warszawa ul Komorska
3.    Monika Neczeta - Łódź
4.    Angelika Okoń - Pułtusk
5.    Beata Siekaniec - Leszno
6.    Paula Damętka - Wyszków
7.    Wiktor Lewiński  - Warszawa ul. Majdańska
8.    Tomasz Wojciechowski  - Otwock
9.    Jakub Błogowski - Warszawa ul. Poznańska
10.  Marta Sierzputowska - Łomża
11.  Mateusz Dadał - Kraków

Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:

  • Grzegorz Górnik – przewodniczący – Prezes KSK i Akademii Kelnerskiej
  • Agnieszka Zawadzka – vice przewodnicząca
  • Anetta Górnik – sekretarz Konkursu

Poziom praktycznego przygotowania uczestników konkursu kelnerskiego był bardzo wysoki. Za tak profesjonalne przygotowanie kelnerów do rywalizacji konkursowej należą się wielkie podziękowania opiekunom zawodowym wszystkich uczniów konkursu.

W trakcie gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła z drżącymi rękoma niczym liść osiki na wietrze, pozostali uczniowie i nauczyciele przybyli gościnnie do szkoły na Komorskiej, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach. W szkolnej sali gimnastycznej  przez kilka godzin odbywały się przygotowane przez organizatorów i sponsorów pokazy i szkolenia. Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie znalazły się: szkolenie i pokaz barmański, prezentacja przygotowania soków z koncentratów, pokazowe aktywne gotowanie na bazie produktów firm MININI, ALOSA, SAGA, OERLEMANS a wszystko na sprzęcie STALGAST. Również prezentacja możliwości maszynowego krojenia POBOT COUPE, pokazy wypieków PIEKARNI SZWAJCARSKIEJ INTEREUROPOL oraz szkolenia z zasad higieny prowadzone przez ECOLAB. Najwięcej jednak emocji wzbudziła możliwość rzeźbienia w owocach wspólnie z członkami POLSKIEJ GRUPY CARVINGOWEJ wspieranej przez firmę GRONEX.

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” zaszczycili swoją obecnością m.in:
W imieniu Marszałka Województwa Mazowieckiego Pani Marzena Rogozińska
Pan Jarosław Karcz – Burmistrz Dzielnicy Warszawa Praga Południe
Pani Ewa Kosińska – Mazowieckie Kuratorium Oświaty
Pani Barbara Krępska – Naczelnik Biura Edukacji
 
Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i niesamowicie wyrównany o czy świadczą minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca. I tak:

Konkurs kulinarny

  • I miejsce zajęli: Piotr Tadaj, Michał Szcześniak - Warszawa ul. Majdańska
  • II miejsce: Maciej Siąkowski, Przemysław Szałczyński - Łódź
  • II miejsce: Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk - Otwock
  • III miejsce: Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno - Warszawa ul. Poznańska
  • III miejsce: Michał Tórz, Mateusz Różański - Leszno
  • III miejsce: Damian Tondera, Rafał Wróblewski - Warszawa ul. Komorska

Konkurs Kelnerski

  • I miejsce zajął: Mateusz Dadał - Kraków
  • II miejsce: Monika Neczeta - Łódź
  • II miejsce: Paula Damętka - Wyszków
  • III miejsce: Paulina Walaśkiewicz - Warszawa ul. Komorska
  • III miejsce: Adam Łoszowski - Olsztyn
  • III miejsce: Marta Sierzputowska - Łomża

W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.

Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Łodzi w składzie:

  • Maciej Siąkowski - kucharz
  • Przemysław Szałczyński - kucharz
  • Monika Neczeta - kelner
  • Krystyna Brzezicka - Opiekun

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” wspierali:

Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” składają serdeczne podziękowania  patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.

Oficjalne wyniki konkursów


Foto: Piotr Kopyt – Pan Cater
Materiały: Adam Michalski

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000