W dniu 3 grudnia 2010 odbył się w Warszawie organizowany przez Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 oraz Stalgast Sp. z o.o. finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”
Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała Pani Dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, odprawę przed konkursem poprowadzili: Przewodniczący Kapituły Konkursu Adam Michalski i Przewodniczący poszczególnych składów jury Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Krzysztof Szulborski. Pomimo niesprzyjających warunków pogodowych finaliści Konkursu przybyli z całego kraju. Rywalizacja już tradycyjnie odbywała się w dwóch konkursach: konkursie kulinarnym i konkursie kelnerskim. Do finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” zakwalifikowały się szkoły:
- Technikum Nr 1 ul. Poniatowskiego 2, w Lesznie
- Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa, ul. Marii Konopnickiej 9 w Pułtusku
- Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta Technikum Gastronomiczne, ul. Podkomorska 49 w Poznaniu
- Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie, ul. I Armii Wojska Polskiego 89 w Wyszkowie
- Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, ul. Marii Konopnickiej 3 w Otwocku
- Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7, ul. Stacha Konwy 11 w Łomży
- Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1, Oś. Złotej Jesieni 16 w Krakowie
- Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49 w Olsztynie
- Zespołu Szkół Gastronomicznych, ul. Poznańska 6/8 w Warszawie
- Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, ul. Majdańska 30/36 w Warszawie
- Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4, ul. Sienkiewicza w Łodzi
- Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, ul. Komorska 17/23 w Warszawie
Niestety z powodu śnieżycy i pozamarzanych zwrotnic klejowych, nie udało się dotrzeć drużynie ze szkoły z Poznania. Ostatecznie w rywalizacji Konkursowej uczestniczyło 11 ekip.
W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):
1. Dariusz Misztal, Patryk Pasztaleniec - Olsztyn
2. Dominik Tondera, Rafał Wróblewski - Warszawa, ul. Komorska
3. Maciej Siąkowski, Przemysław Szałczyński - Łódź
4. Daniel Podlasin, Tomasz Golianek - Pułtusk
5. Michał Tórz, Mateusz Różański – Leszno
6. Łukasz Puścian, Marcin Oleksiak – Wyszków
7. Piotr Tadej, Michał Szcześniak – Warszawa ul. Majdańska
8. Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock
9. Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa ul. Poznańska
10. Ewelina Diks, Klaudia Tyszka – Łomża
11. Mateusz Kiermasz, Norbert Szczurek - Kraków
Pełna koncentracja, olbrzymie zaangażowanie uczestników i prawie idealna cisza panująca w trakcie konkursu zadziwiała nawet jurorów. Rywalizacja kulinarna odbywała się w bardzo dobrze wyposażonej sali technologii gastronomicznej Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych - organizatora konkursu.
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury:
Jury degustacyjne w składzie:
- Andrzej Bryk – przewodniczący – Akcent Catering
- Grażyna Uścińska - Restauracja Monsfera
- Paweł Malewski - Prezes Stalgast Sp. z o.o.
- Artur Grajber - Szef kuchni hotelu Sheraton
- Michał Tkaczyk - Szef kuchni hotelu Bristol
- Robert Ziemkiewicz – Szef kuchni hotelu Holiday Inn
Jury techniczne:
- Krzysztof Szulborski – przewodniczący – Prezes SPKiC
- Wojciech Pasikowski - Szef kuchni „Oberża Pod Czerwonym Wieprzem”
- Jacek Sulich - Szef kuchni „Lawisz”
Rywalizacja konkursowa i sposób jej przeprowadzenia obserwowały bacznym okiem, przebywające gościnnie w Warszawie nauczycielki z berlińskiej szkoły gastronomicznej. Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerski. Dwa sposoby nakrycia stołu oraz test wiedzy kelnerskiej nie robił wrażenia na perfekcyjnie przygotowanych uczestnikach konkursu, do czasu gdy okazało się, iż kilka pytań w teście wiedzy kelnerskiej jest w języku angielskim (o porozumiewaniu się i ściąganiu nie było mowy).
W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):
1. Adam Łoszkowski - Olsztyn
2. Paulin Walaśkiewicz - Warszawa ul Komorska
3. Monika Neczeta - Łódź
4. Angelika Okoń - Pułtusk
5. Beata Siekaniec - Leszno
6. Paula Damętka - Wyszków
7. Wiktor Lewiński - Warszawa ul. Majdańska
8. Tomasz Wojciechowski - Otwock
9. Jakub Błogowski - Warszawa ul. Poznańska
10. Marta Sierzputowska - Łomża
11. Mateusz Dadał - Kraków
Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:
- Grzegorz Górnik – przewodniczący – Prezes KSK i Akademii Kelnerskiej
- Agnieszka Zawadzka – vice przewodnicząca
- Anetta Górnik – sekretarz Konkursu
Poziom praktycznego przygotowania uczestników konkursu kelnerskiego był bardzo wysoki. Za tak profesjonalne przygotowanie kelnerów do rywalizacji konkursowej należą się wielkie podziękowania opiekunom zawodowym wszystkich uczniów konkursu.
W trakcie gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła z drżącymi rękoma niczym liść osiki na wietrze, pozostali uczniowie i nauczyciele przybyli gościnnie do szkoły na Komorskiej, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach. W szkolnej sali gimnastycznej przez kilka godzin odbywały się przygotowane przez organizatorów i sponsorów pokazy i szkolenia. Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie znalazły się: szkolenie i pokaz barmański, prezentacja przygotowania soków z koncentratów, pokazowe aktywne gotowanie na bazie produktów firm MININI, ALOSA, SAGA, OERLEMANS a wszystko na sprzęcie STALGAST. Również prezentacja możliwości maszynowego krojenia POBOT COUPE, pokazy wypieków PIEKARNI SZWAJCARSKIEJ INTEREUROPOL oraz szkolenia z zasad higieny prowadzone przez ECOLAB. Najwięcej jednak emocji wzbudziła możliwość rzeźbienia w owocach wspólnie z członkami POLSKIEJ GRUPY CARVINGOWEJ wspieranej przez firmę GRONEX.
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” zaszczycili swoją obecnością m.in:
W imieniu Marszałka Województwa Mazowieckiego Pani Marzena Rogozińska
Pan Jarosław Karcz – Burmistrz Dzielnicy Warszawa Praga Południe
Pani Ewa Kosińska – Mazowieckie Kuratorium Oświaty
Pani Barbara Krępska – Naczelnik Biura Edukacji
Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i niesamowicie wyrównany o czy świadczą minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca. I tak:
Konkurs kulinarny
- I miejsce zajęli: Piotr Tadaj, Michał Szcześniak - Warszawa ul. Majdańska
- II miejsce: Maciej Siąkowski, Przemysław Szałczyński - Łódź
- II miejsce: Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk - Otwock
- III miejsce: Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno - Warszawa ul. Poznańska
- III miejsce: Michał Tórz, Mateusz Różański - Leszno
- III miejsce: Damian Tondera, Rafał Wróblewski - Warszawa ul. Komorska
Konkurs Kelnerski
- I miejsce zajął: Mateusz Dadał - Kraków
- II miejsce: Monika Neczeta - Łódź
- II miejsce: Paula Damętka - Wyszków
- III miejsce: Paulina Walaśkiewicz - Warszawa ul. Komorska
- III miejsce: Adam Łoszowski - Olsztyn
- III miejsce: Marta Sierzputowska - Łomża
W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.
Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Łodzi w składzie:
- Maciej Siąkowski - kucharz
- Przemysław Szałczyński - kucharz
- Monika Neczeta - kelner
- Krystyna Brzezicka - Opiekun
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” wspierali:
Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” składają serdeczne podziękowania patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.
Oficjalne wyniki konkursów
Foto: Piotr Kopyt – Pan Cater
Materiały: Adam Michalski
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|