Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
07.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Najlepszy kucharz w Wielkopolsce wyłoniony! Zobaczymy go w finale KPP


Znamy kolejnego finalistę 20. Edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, rozegrany 8 czerwca w Ostoi Chobienice, wygrał Paweł Kubera.
 

Danie główne z użyciem pstrąga patroszonego oraz filetu jesiotra, oleju o smaku porowym, wędzonych warzyw, suszonych pomidorów lub czosnku i szpinaku, a także sałatka z użyciem jabłka oraz pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki – to dwa kulinarne wyzwania, które stały przed uczestnikami jednego z konkursów nominowanych w tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski 2022.

Piękna rywalizacja wśród wspaniałych ludzi

Rywalizacja o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku, czyli konkurs im. Rafała Jelewskiego odbyła się w Ostoi Chobienice, urokliwym miejscu położonym na granicy województw wielkopolskiego i lubuskiego. W środę, 8 czerwca, towarzyszyły mu degustacje, pokazy kulinarne, w tym pokaz grillowania w wykonaniu mistrza tej sztuki, Macieja Grubmana.
 

Ważnym momentem w czasie trwania konkursu było podziękowanie dla restauratorów zaangażowanych w pomoc uchodźcom z Ukrainy. W akcję zaangażowali się przedsiębiorcy z  całej Wielkopolski, którzy niejednokrotnie dostarczali posiłki do miejsc oddalonych o kilkadziesiąt kilometrów.
 

Gościnią specjalną konkursu była Joanna Brodzik, aktorka, a także autorka książki „Umami. Opowieści i przepisy”, która opowiadała o początkach swojej kulinarnej fascynacji odziedziczonej po babci i mamie. Mówiła jednak nie tylko o tradycyjnych, polskich potrawach, ale też fascynacjach choćby kuchnią marokańską. Popularna aktorka była także nieformalną członkinią jury, które oceniało sześciu zawodników.

Laury i finał dla zwycięzcy

Kulinarne zmagania trwały niemal pięć godzin. Jury w składzie: Marcin Budynek (przewodniczący), Magdalena Ossowska, Bartłomiej Witkowski, Dawid Łagowski, Mariusz Pieterwas oraz Paweł Salamon i Tomasz Zdrenka (jurorzy techniczni), nie miało łatwego zadania. Ostatecznie wygrało danie, za którym stało doświadczenie.

Zwycięzcą konkursu okazał się Paweł Kubera, który na co dzień pracuje w poznańskiej restauracji Podanie. Zwycięstwo w konkursie i awans do finału Kulinarnego Pucharu Polski dały mu mariaż pstrąga z jesiotrem w asyście szparag oraz – jako sałatka – pipetki ze szparagami i musem jabłkowym.

W nagrodę odebrał m.in. Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022 ufundowany Prezydenta Miasta Poznania, nagrody pieniężne i rzeczowe od sponsorów, ale również upragnioną nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022 i symboliczny czek na 1800 zł.

Drugie miejsce zajął Adam Lelewer, a trzecie Przemysław Szwak. Do tego ostatniego trafiła też nagroda specjalna przekazana przez Joannę Brodzik.
 
źródło: KPP

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000